Ειδική ξενάγηση στην τοιχογραφία του Κόντογλου στο Δημαρχείο

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσουν τα 28 τοιχογραφημένα μέτρα, όπου ο Φώτης Κόντογλου ενσάρκωσε όλες τις μεγάλες μορφές του γένους και αναστήλωσε το πάνθεον της Ρωμιοσύνης.

Ειδική ξενάγηση στην τοιχογραφία του Κόντογλου στο Δημαρχείο

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσουν τα 28 τοιχογραφημένα μέτρα, όπου ο Φώτης Κόντογλου ενσάρκωσε όλες τις μεγάλες μορφές του γένους και αναστήλωσε το πάνθεον της Ρωμιοσύνης.

Ειδική ξενάγηση στην τοιχογραφία του Κόντογλου στο Δημαρχείο - εικόνα 1

Η ξενάγηση πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση «Φώτης Κόντογλου. Από τον «ΛΟΓΟ» στην «ΕΚΦΡΑΣΙ»Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια απ’ το χέρι του συγγραφέα» που πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12:00, ο αναπληρωτής Kαθηγητής του Tμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Παυλόπουλος και οι Ιστορικοί της Τέχνης κ. Ζέττα Αντωνοπούλου και κ. Γιώργος Μυλωνάς, θα παρουσιάσουν τα 28 τοιχογραφημένα μέτρα, όπου ο Φώτης Κόντογλου ενσάρκωσε όλες τις μεγάλες μορφές του γένους και αναστήλωσε το πάνθεον της Ρωμιοσύνης.

Στη τοιχογραφία παρελαύνουν αγωνιστές, στρατηγοί, ηγεμόνες, βασιλείς, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, άγιοι και απεικονίζονται ιστορικά γεγονότα από τη διαχρονία του Ελληνισμού. Μυθολογικοί ήρωες, όπως ο Θησέας, ιστορικά πρόσωπα της αρχαιότητας, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος, βυζαντινοί αυτοκράτορες και πολέμαρχοι σαν τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, όλοι τους αποδίδονται με τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Γιατί, λοιπόν, ο Κόντογλου αναβαπτίζει όλα τα ιστορικά πρόσωπα με βυζαντινό «πρόσωπο»;

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο τηλέφωνο 2103615702 , Τετάρτη έως Σάββατο, 10:00-18:00

Ειδική ξενάγηση στην τοιχογραφία του Κόντογλου στο Δημαρχείο - εικόνα 2

Ημερίδα
Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται και μια παρακάτω ημερίδα στις 2.02.2016, 12:00 -16:00 στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ, Κριεζώτου 3.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Α΄ ΜΕΡΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ
12:00 Προσέλευση
12:30 Καλωσόρισμα-Εισαγωγή Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, Πινακοθήκη Γκίκα-Επιμελητής, Μουσείο Μπενάκη Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Υπεύθυνος εκδόσεων Μουσείου Μπενάκη Χρήστος Φ. Μαργαρίτης, Επιμελητής της Έκθεσης και της Έκδοσης
13:00 Ζέττα Αντωνοπούλου, Ιστορικός της Τέχνης, Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων Ο Φώτης Κόντογλου στο Αρχείο του Δήμου Αθηναίων
13:15 Ανδρομάχη Κατσελάκη, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης Μαρία Νάνου, ΜΑ Ιστορίας Βυζαντινής Τέχνης Διά χειρός Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως: σχέδια και εικόνες του τελευταίου «μεταβυζαντινού» δημιουργού
13:30 Γιώργος Δάμπασης, Σκηνοθέτης Μιχαήλ Ι. Ασφενταγάκης, Υποψ. Δρ. Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης Ο Φώτης Κόντογλου στην Άνδρο
13:45 Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Καθ. Θεολογίας, Θρησκείας και Φιλοσοφίας, Παν. Winchester Νίκη Τσιρώνη, Δρ. Βυζαντινολόγος Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών-Ε.Ι.Ε. Ο κατά Κόντογλου "Λεωνίδας Ουσπένσκης". Σκέψεις από την ανάγνωση του χειρογράφο
14:00 Συζήτηση
14:15 Διάλειμμα

Ειδική ξενάγηση στην τοιχογραφία του Κόντογλου στο Δημαρχείο - εικόνα 3

Β' ΜΕΡΟΣ - «Ο ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ» ΤΟΥ Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
80 χρόνια από την έκδοσή του

14:30 Σπύρος Μοσχονάς, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης. Τα χρόνια του «Αστρολάβου» (1932-1936): η εποχή και ο Κόντογλου
14:45 Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ήταν χαράκτης ο Κόντογλου; Διερώτηση με αφορμή τον «Αστρολάβο»
15:00 Ειρήνη Οράτη, Ιστορικός της Τέχνης Οι μαθητές και συνεργάτες του Φ. Κόντογλου στον «Αστρολάβο»
15:15 Νίκος Γραίκος, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης “Αστρολάβος. Βιβλίο παράξενο γραμμένο […] και στολισμένο”: το πολυτροπικό νόημα του Αστρολάβου του Φ. Κόντογλου
15:30 Συζήτηση Παρεμβαίνουν και οι κ.κ. Θανάσης Νιάρχος και Κώστας Τσιρόπουλος.
16:00 Ξενάγηση στην έκθεση Η έκθεση παρατάθηκε έως 05/03/2016. Κάθε Παρασκευή
14:00 & 14:30 και κάθε Σάββατο
12:30 & 13:30 πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην έκθεση από τους επιμελητές της. Με εξαίρεση το Σάββατο 06.02.2016 που θα πραγματοποιηθεί στις 14:00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.