12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία

Οι έξοδοι στα μουσεία αποτελούν αγαπημένη γιορτινή συνήθεια με κλασικές ως επί το πλείστον εκθέσεις, ενδιαφέροντα πωλητήρια και cosycafés. Να οι φετινές αφορμές για art βόλτα.

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία

Οι έξοδοι στα μουσεία αποτελούν αγαπημένη γιορτινή συνήθεια με κλασικές ως επί το πλείστον εκθέσεις, ενδιαφέροντα πωλητήρια και cosycafés. Να οι φετινές αφορμές για art βόλτα.

«Στόλισε τον πέπλο της Αθηνάς», «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών», Μουσείο Ακρόπολης

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 1
Γούρι 2016 Μουσείου Ακρόπολης. Σχεδιασμός Αλεξάνδρα Τσουκαλά (c) Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Παιδική δράση «Στόλισε τον πέπλο της Αθηνάς»

Με ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, με χαρούμενες μελωδίες και τραγούδια, κεράσματα και άλλες εκπλήξεις, το Μουσείο Ακρόπολης θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του στις 27 Δεκεμβρίου 2015. Την τελευταία Κυριακή του χρόνου παιδιά έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να στολίσουν τον πέπλο της Αθηνάς με την βοήθεια των Αρχαιολόγων-Φροντιστών του Μουσείου. Ένα αντικείμενο σύμβολο της μεγαλύτερης γιορτής της Αθήνας, ο πολύχρωμος πέπλος της Αθηνάς με θέμα τη Γιγαντομαχία, αναδύεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου και γίνεται έμπνευση για να στολίσουν παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους, τον δικό τους πέπλο.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου: Από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ.
Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη για τα παιδιά.
Απαραίτητη η συνοδεία γονέα/συνοδού με το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου.
Η δράση ξεκινά στην προθήκη 8 της αίθουσας της αρχαϊκής συλλογής.

Την ίδια μέρα (27 Δεκεμβρίου) στις 12 το μεσημέρι, το ιστορικό σχήμα της Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας θα παρουσιάσει ένα πρωτοχρονιάτικο εορταστικό ρεπερτόριο, με γνωστά ελληνικά και διεθνή μουσικά κομμάτια. Την μουσική θα διευθύνει ο Σμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος.

Παράλληλα, συνεχίζεται η περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» έως τις 10 Ιανουαρίου 2016, με θέμα τα περίφημα μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης που τίμησαν με δωρεές λαμπρών οικοδομημάτων οι ηγεμόνες των ελληνιστικών βασιλείων. Το Μουσείο περιμένει και τους μικρούς επισκέπτες από 8 ετών με τους γονείς τους να μάθουν για τα μυστήρια στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και να αναζητήσουν τα χαρακτηριστικά εκθέματα της έκθεσης με οδηγό το φυλλάδιο «Μια εξερεύνηση στα μυστήρια της Σαμοθράκης» και τη βοήθεια του καπετάνιου Αρισταγόρα.
Η είσοδος στην περιοδική έκθεση είναι ελεύθερη.

Μουσείο Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα
Τηλ. 210 9000900

«Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ», Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 2

Το Βυζαντινό Μουσείο τιμά τη μνήμη του Φώτη Κόντογλου, για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζοντας όχι μόνον το ζωγραφικό του έργο, κοσμικό και θρησκευτικό, αλλά και φωτίζοντας, για πρώτη φορά, την προσωπικότητά του ως λογοτέχνη, κριτικού, ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων και συντηρητή. Η διάρθρωση της έκθεσης είναι χρονολογική. Ακολουθεί τον καλλιτέχνη από το Αϊβαλί, όπου γεννήθηκε, στο Παρίσι όπου μαθήτευσε, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου ταξίδεψε, αλλά και στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Περιλαμβάνει 150 έργα και περισσότερα από 100 τεκμήρια (εκδόσεις, φωτογραφίες, χειρόγραφα, συμβόλαια, επιστολές ) από τα Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία του Βυζαντινού Μουσείου και από αρχεία ιδιωτικών συλλογών. Τα περισσότερα τεκμήρια προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Φώτη Κόντογλου.

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος εγκαινιάζει την αφιερωμένη στον Φώτη Κόντογλου μεγάλη αναδρομική έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Διάρκεια έκθεσης: έως 8/5/2016
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 09:00-16:00
Δευτέρα: κλειστό
Κλειστό: 1η Ιανουαρίου, 25-26 Δεκεμβρίου
Εισιτήρια: Γεν. είσοδος: 4 € Μειωμένο: 2 € Δωρεάν: κάτω των 18 ετών

Βυζαντινό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα
2132139500

«Φώτης Κόντογλου. Από τον ‘Λόγο’ στην ‘Έκφρασι’. Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια απ’ τό χέρι του συγγραφέα», Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 3

Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια απ’ τό χέρι του συγγραφέα» με αντιπροσωπευτικά έργα από το συγγραφικό και εικονογραφικό έργο του καλλιτέχνη. Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει το συγγραφικό έργο του Κόντογλου και να παρουσιάσει τις εικονογραφήσεις που δημιούργησε τόσο για τα βιβλία, που ο ίδιος έγραψε ή μετέφρασε, όσο και για βιβλία άλλων συγγραφέων. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, δημοσιευμένα αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδια μία άλλη πτυχή του πολυσχιδούς έργου του σπουδαίου δημιουργού.

Λόγος είναι το μηνιαίο περιοδικό που εκδιδόταν στην Πόλη, στο τεύχος 1 του 1922, του οποίου εντοπίστηκε ένα κείμενο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, μεταφρασμένο από τον Φώτη Κόντογλου. Έκφρασις είναι το μεγαλειώδες συγγραφικό και εκδοτικό έργο στη ζωή του Φώτη Κόντογλου, που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Την έκθεση συνοδεύει αναλυτικός επετειακός τόμος, με τον τίτλο: Φώτης Κόντογλου. Από τον «ΛΟΓΟ» στην «ΕΚΦΡΑΣΙ».Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια απ’ τό χέρι του συγγραφέα, σε επιμέλεια του Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και κείμενα πολλών σημαντικών ερευνητών.

Διάρκεια έκθεσης: έως 20/02/2016

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10:00 - 18:00
Το Πωλητήριο είναι ανοιχτό: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-19:00
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00

Εορταστικό ωράριο: (12/12/2015 – 2/1/2016 )
Δευτέρα - Τετάρτη: 10:00 - 21:00
Πέμπτη 24/12 & 31/1: 10:00 - 18:00
Σάββατο 12/12 & 19/12: 10:00 - 18:00
Κυριακές 13/12, 20/12 & 27/12: 10:00 - 18:00
Παρασκευή 25/12 & Σάββατο 26/12: κλειστά
1 και 6 Ιανουαρίου: κλειστά.

Εισιτήριο Γενική είσοδος: € 7 Μειωμένο: € 5
Ελεύθερη είσοδος: Κάθε Πέμπτη (ως 05/03/2016 ) εκτός οργανωμένων ομάδων και ομάδων άνω των 5 ατόμων με ξεναγό.

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα
Κριεζώτου 3
τηλ.: 210 3615702, 210 3630818

Φυσικά, και τα δυο μουσεία αποτελούν ξεχωριστές προτάσεις για γιορτινές βόλτες, αφού πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες μόνιμες συλλογές τους, το μεν Bυζαντινό έχει ένα πολύ ζεστό cafe-resto και η Πινακοθήκη Γκίκα συνορεύει με το υπέροχο πωλητήριο του μουσείου με έμφαση στα ντιζάιν δώρα και ξεχωριστές ιδέες για τα παιδιά.

«Mario Merz», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 4

Τι σχέση έχει η ακολουθία Fibonacci με την τέχνη; Πώς μπορεί ένα εικαστικός να συμβάλει στη λύση ενός μαθηματικού προβλήματος σχετικά με τον τρόπο αύξησης του πληθυσμού των κουνελιών; Η έκθεση «Mario Merz, Numbers are prehistoric» που διαρκεί έως το τέλος του χρόνου, συστήνει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό έναν από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του κινήματος της arte povera.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφ. Δούκα 4 / Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1, Αθήνα
210 7228321-3

«Πάμπλο Πικάσο – Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού», στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 5

Φέτος το Ίδρυμα Θεοχαράκη με το δίπτυχο Πικάσο-Κοκτώ σίγουρα θα είναι από τις τοπ επιλογές. Σε συνεργασία με το Μουσείο Picasso της Γερμανίας και τη Συλλογή Γιάννη Κονταξόπουλου, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει τη θεματική έκθεση «Πάμπλο Πικάσο – Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού. Kunstmuseum Pablo Picasso Münster & Συλλογή Γιάννη Kονταξόπουλου». Εκτίθενται περισσότερα από 190 αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, σχεδίων και καλλιτεχνικών εκδόσεων των πρωτοπόρων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας τη μεγάλη τους προσφορά στην εδραίωση του μοντερνισμού. Όλα τα εκτιθέμενα έργα του Picasso θα προέρχονται από τις συλλογές του Kunstmuseum Pablo Picasso Münster και τα έργα του Cocteau από τη συλλογή του Γιάννη Κονταξόπουλου.

Ίδρυμα Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
210-3611206

Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο οδού Πειραιώς

Δημοσθένης Κοκκινίδης. Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952-1974

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 6

Καμβάδες τυλιγμένοι σε ρολά είχαν μείνει ξεχασμένοι για πάνω από 30 χρόνια σε ράφια αποθήκευσης στο ατελιέ του καλλιτέχνη. Πρόσφατα ξαναήρθαν στο φως, τελαρώθηκαν και παρουσιάζονται σε μια έκθεση υπό τον τίτλο Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής. Πρόκειται για 40 έργα εκ των οποίων δύο είναι δίπτυχα. Καλύπτουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, συγκεκριμένα την περίοδο από το 1952 μέχρι το 1974. Ως προς τα θέματα υπάρχει ποικιλία: 14 έργα από την περίοδο των σπουδών του, 6 από τις «Συνοικίες», 1 από το «Βιετνάμ» και 18 από τη «Χούντα». Εξαίρεση αποτελεί ένα έργο τού 1989 από τη σειρά «Οδύσσεια», μια θεματική ενταγμένη στις «Θάλασσες», που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αλλά στη συνέχεια ακολούθησε αυτόνομη πορεία ως ενότητα. Η έκθεση εμπλουτίζεται με σχέδια και έντυπο υλικό που συμβάλλουν στην αρτιότερη παρουσίαση και υποστήριξη των εκτιθέμενων έργων. Παράλληλα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό με σχόλια του καλλιτέχνη τόσο κατά την εύρεση όσο και κατά το τελάρωμα των έργων καθώς και επέμβασή του σε μια παλαιότερη σύνθεση των «Συνοικιών». Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Φιολάκης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη
Σχεδιασμός: Ελευθερία Γκούφα

Διάρκεια έκθεσης: έως 31/01/2016
Ώρες λειτουργίας: Πέμ., Κυρ.: 10:00 - 18:00, Παρ., Σάβ.: 10:00 - 22:00, Δευτ.-Τετ.: Κλειστά

«Τ(ρ)όποι λατρείας», Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 7

Στους αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων της Αθήνας και των περιχώρων της μας μεταφέρουν οι φωτογραφίες του Τάσου Βρεττού, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη, κτίριο της οδού Πειραιώς, σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου και του Γιώργου Τζιρτζιλάκη. Η φωτογραφική «έρευνα πεδίου» σε υπόγεια, διαμερίσματα, γκαράζ, γήπεδα και πλατείες είναι ένα «έργο εν προόδω», το οποίο ξεκίνησε το 2012, με τη συνεργασία των ίδιων των κοινοτήτων βουδιστών, μουσουλμάνων, ινδουιστών, σπιριτσουαλιστών και χριστιανών διαφόρων δογμάτων. Ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης κατέγραψε ηχητικά τη διαδικασία και επεξεργάστηκε το υλικό, που παρουσιάζεται ως ηχητική εγκατάσταση.

Διάρκεια έκθεσης: Παράταση έως 31/01/2016
Εισιτήρια: € 6, € 3

Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 8

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων λειτουργίας των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για μια προσπάθεια εισαγωγής και εξοικείωσης του ευρύτερου κοινού με τον μικρόκοσμο των αρχιτεκτόνων. Στην έκθεση παρουσιάζονται όργανα που βοηθούσαν -και βοηθούν ακόμη- στην παραγωγή των σχεδίων μέσα σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Το μεγαλύτερο ποσοστό του υλικού που εκτίθεται ανήκει στις συλλογές των Αρχείων, συμπληρώνεται όμως με τις συνεισφορές από ιδιωτικές συλλογές φίλων αρχιτεκτόνων. Από τα παλαιότερα και σημαντικότερα εκθέματα αποτελεί το ξύλινο ταξιδιωτικό κασελάκι του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, δωρεά στο Μουσείο από τους κληρονόμους του μεγάλου έλληνα αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα με την ευκαιρία της έκθεσης. Το κιβώτιο αυτό ακολουθούσε τον αρχιτέκτονα στα ταξίδια του, ένα είδος φορητού εργαστηρίου, και περιελάμβανε σχεδιαστικά όργανα, χαρτιά, τα επισκεπτήριά του, το σημειωματάριο, τα γυαλιά του…

Διάρκεια έκθεσης: έως 10/01/2016
Εισιτήρια: € 4, € 2

SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική.

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 9

Η έκθεση προκύπτει από τον συνδυασμό δύο περιοδευόντων εκθέσεων από την Ελβετία. Στο κομμάτι που αφορά “την Ελβετική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική τοπίου (the Swiss touch in landscape architecture)”, τονίζεται ο πλούτος, η ποικιλομορφία και η πολυπλοκότητα της ελβετικής αρχιτεκτονικής τοπίου. Η έκθεση Ελβετικές θέσεις – 33 λήψεις για βιώσιμες προσεγγίσεις στην κατασκευή (Swiss positions – 33 takes on sustainable approaches to building) περιλαμβάνει την απεικόνιση 33 αντιπροσωπευτικών έργων της Ελβετικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας εικοσαετίας, που ευαισθητοποιούν σχετικά με τη συνειδητοποίηση και την κοινωνική ευθύνη όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα και Μουσείο Μπενάκη

Διάρκεια έκθεσης: έως 10/01/2016
Εισιτήρια: € 4, € 2

Α. Τάσσος 1914-1985

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 10

H αναδρομική έκθεση του Α. Τάσσου (1914-1985) είναι η κύρια εκθεσιακή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του και 30 χρόνων από τον θάνατό του. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιείται, επίσης, 28 χρόνια μετά τη μεγάλη αναδρομική του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη (1987). Στοχεύει να επανεκτιμηθεί το έργο του από ένα κοινό με διαφορετικό αισθητήριο από εκείνο της εποχής κατά την οποία δημιουργήθηκε, αλλά και με οπτική διαμορφωμένη μέσα από τις «ευκολίες» των ψηφιακών αναπαραγωγών. Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα που έφερε στο φως η έρευνα, γνωστά μόνο από τη βιβλιογραφία, αφανή έως σήμερα, καθώς και επιλεγμένο υλικό από τη δουλειά του Α. Τάσσου στις γραφικές τέχνες: βιβλία και λευκώματα εικονογραφημένα με πρωτότυπα χαρακτικά, γραμματόσημα, εξώφυλλα δίσκων, αφίσες.
Επιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Οράτη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις τις παρακάτω ημερομηνίες:
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 , ώρα 12:00
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 12:00
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:00
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:00
Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:00
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:00

Διάρκεια έκθεσης: έως 31/01/2016
Εισιτήρια: € 5, € 2,5

Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο Οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138
210 3453111

«Elles», Μουσείο Φρυσίρα

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 11

«Η τέχνη, αν και σχετίζεται με το ανθρώπινο σώμα, δεν έχει φύλο: η θεματική, η τεχνική, η βαθύτερη φύση των εικαστικών τεχνών αποδεικνύουν σε όποιον μπορεί να δει ότι η φυλετική προσέγγιση είναι αβάσιμη», γράφει η Σώτη Τριανταφύλλου στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης «Elles» που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Φρυσίρα και διαρκεί μέχρι τον Ιούλιο του 2016. Παρουσιάζονται 67 έργα Ευρωπαίων γυναικών ζωγράφων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα από τις συλλογές του μουσείου: από τη Χρύσσα Ρωμανού και την Paula Rego ως την Celia Paul και τη Χριστίνα Κάλμπαρη.

Διάρκεια έκθεσης: έως 30/06/2016

Μουσείο Φρυσίρα
Μονής Αστερίου 3, Πλάκα, Αθήνα
210 3316027-8

Παραμονή Χριστουγέννων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 12

Την Πέμπτη 24 ∆εκεμβρίου 2015 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε έναν γιορτινό περίπατο στις αίθουσές του από τις 11 π.μ. έως την 1 μ.μ.

Από τις 11.00 έως τις 12.00 π.μ. αρχαιολόγοι του μουσείου ξεναγούν τους επισκέπτες στη νέα περιοδική έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια...Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος –19ος αιώνας».
Στις 12 π.μ. το ταξίδι στον χρόνο συνεχίζεται στην αίθουσα του Βωμού. Έθιμα που σχετίζονται με την περίοδο των Χριστουγέννων και την υποδοχή του νέου χρόνου από την Ελλάδα της εποχής των περιηγητών παντρεύονται με ανάλογα έθιμα και δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων, ενώ μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Παπαδιαμάντη μας μεταφέρει κάτι από τη μαγεία των γιορτινών αυτών ημερών. Αφηγείται η Νίκη Κάπαρη και συνοδεύει με ήχους, κάλαντα και τραγούδια ο Γιάννης Ψειμάδας.
Στις 12.30 μ.μ. η χορωδία νέων Vocal Inventions Ensemble, υπό τη διεύθυνση της Όλγας Αλεξοπούλου, θα ερμηνεύσει έργα των Arlen, Caccini, Coulais, Curter & Hudson, Gjeilo, Jenkins, Pierpoint, Purcel, Rutter, καθώς και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κλείνοντας μελωδικά το εορταστικό πρόγραμμα.

Για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι απαραίτητη η προμήθεια του εισιτηρίου εισόδου.
Οι δηλώσεις συμμετοχής για την ξενάγηση στην περιοδική έκθεση ξεκινούν μισή ώρα πριν την έναρξη της δράσης στο Γραφείο πληροφοριών της εισόδου.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44, Αθήνα
Τηλ. 2132144891

«Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», Μουσείο Ηρακλειδών

12 αφορμές για γιορτινές βόλτες στα μουσεία - εικόνα 13

Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία και δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.

Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών, Απ. Παύλου 37, Θησείο, 211 01 26 486 / E: annex@herakleidon-art.gr

Δευτέρα-Κυριακή: 10:00-18:00. Πέμπτη: 10:00-20:00

Το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό: 25 & 26 Δεκεμβρίου 2015, 1 & 6 Ιανουαρίου, 14 Μαρτίου, 1 & 2 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25 & 26 Δεκεμβρίου 2016

Γενική είσοδος: 4 €

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.