Ένας περίπατος... εντός στοάς

Με αφορμή τον «λογοτεχνικό περίπατο» που κάνει αυτό το Σάββατο με το Public στις πιο ενδιαφέρουσες στοές της Αθήνας, η σχεδιάστρια και συγγραφέας Νατάσσα Παππά, γράφει για το γνωστό- άγνωστο δίκτυο του κέντρου της πόλης.

Ένας περίπατος... εντός στοάς

Με αφορμή τον «λογοτεχνικό περίπατο» που κάνει αυτό το Σάββατο με το Public στις πιο ενδιαφέρουσες στοές της Αθήνας, η σχεδιάστρια και συγγραφέας Νατάσσα Παππά, γράφει για το γνωστό- άγνωστο δίκτυο του κέντρου της πόλης.

Ένας περίπατος... εντός στοάς - εικόνα 1

Οι στοές είναι η πιο κρυφή πτυχή των μεγάλων πόλεων, ένας παρασκηνιακός λαβίρυνθος γεμάτος ιστορίες. Κάποιοι τις αποκαλούν ασυνείδητο της πόλης. Στο κέντρο της Αθήνας, ατέρμονα επίπεδα, εκ πρώτης όψεως χωρίς συνοχή, δημιουργούν ένα πολυμορφικό αστικό τοπίο υψηλών αντιθέσεων, το οποίο μπορεί να εξερευνηθεί ευχάριστα μέσω των αφανών διαδρομών των στοών και μακριά από την κίνηση της πόλης.

Έτσι μόλις τελείωσα το μεταπτυχιακό μου στην Ολλανδία, που ειδικευόταν στη σχέση της γραφιστικής με τον δημόσιο χώρο, ξεκίνησα μια προσπάθεια χαρτογράφησης των στοών που βρίσκονται μεταξύ πλατείας Ομονοίας, Μοναστηρακίου και Συντάγματος. Ξεκίνησε ως μια απλή εμπειρική καταγραφή, αλλά μέτα από έρευνα, παρατήρηση, και συζητήσεις με καταστηματάρχες, περαστικούς και με ανθρώπους που ασχολούνταν με την έννοια της πόλης, είδα ότι τελικά άλλες ήταν οι ανάγκες της Αθήνας.

Ένας περίπατος... εντός στοάς - εικόνα 2
Το βιβλίο «Εντός Στοάς – Αθηναϊκά Περάσματα»

Επικεντρώθηκα στις ταμπέλες εξόδων σε κάποιες από τις εισόδους στοών, οι οποίες πλέον αποτελούν σουρεάλ λεπτομέρειες που συχνά περνούν απαρατήρητες. Η κάθεμία εντελώς διαφορετική από την άλλη. Άλλες γραμματοσειρές, άλλα μεγέθη, άλλα χρώματα και υλικά, άλλη τοποθέτηση, σχεδόν σαν να ήταν ειδικές παραγγελίες για τον κάθε χώρο. Περά όμως από το γραφιστικό ενδιαφέρον, με ενδιέφερε η λειτουργική τους αξία. Ήταν το κλειδί για τις διαδρομές εντός στοάς.

Κι έτσι προέκυψε ο οδηγός πόλης Εντός Στοάς – Αθηναϊκά Περάσματα (εκδ. Χαρτοβασίλειον). Ένα βιβλίο-ευρετήριο των διαμπερών στοών του εμπορικού τριγώνου, που κρατούσε ζωντανό ένα εναλλακτικό δίκτυο περιπάτου μέσα στην καρδιά της πόλης, ενώ ταυτόχρονα με το σετ των 8 καρτ ποστάλ έδινε μια μικρή ιδέα για την άγνωστη παράδοση στην ελληνική επιγραφοποιία.

Πέρα από τον οδηγό πόλης, το ερευνητικό Εντός Στοάς λειτουργεί περισσότερο ως μια ομπρέλα συνεργασιών μεταξύ δημιουργικών ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα. Έτσι επεκτάθηκε και σε άλλες εφαρμογές όπως τα σουβέρ από τσιμεντοκονίαμα Into Stoas (Index) από τις A Future Perfect. Ταυτοχρονά όμως αποτελεί και ένα πείραμα για τα όρια της γραφιστικής. Οι εταιρείες όλο και περισσότερο επικεντρώνονται στο να δημιουργούν εμπειρίες, τα μέσα συνεχώς αλλάζουν και αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει όλο και περισσότερο είναι να γίνονται τα όρια των επαγγελμάτων όλο και πιο θολά.

Πιο πρόσφατο προϊόν της έρευνας, είναι οι περίπατοι Athens Walkthrough. Ακολουθώντας τις επιγραφές συνδέουμε τις εξόδους και μεταφερόμαστε σε ένα ταξίδι μέσα από τις πιο ενδιαφέρουσες στοές. Στις βόλτες αυτές αναλύουμε την εμπειρία του πεζού στην πόλη, σε σχέση με τον προσανατολισμό και την οπτική επικοινωνία, κάνουμε μικρές στάσεις για φαγητό, ενώ καταστηματάρχες μοιράζονται ιστορίες από τις στοές. Η ιστορία που μου έχει μείνει περισσότερο απ' όλες, είναι αυτή που ανακαλύψαμε στην στοά Καΐρη, όπου ο ιδιοκτήτης του Οπλοδιορθωτηρίου (που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε) μας έδειξε ένα βιβλίο με επιγραφές από την Αθήνα.

Είχε σημαδέψει τη σελίδα με την επιγραφή του καταστήματός του και στην απέναντι σελίδα είχε μια ταμπέλα από ένα τροχείο. Άνοιξε την προθήκη που φυλάει σαν μουσειακά τα εργαλεία του πατέρα του και έφερε από εκεί μια ασπρόμαυρη φωτογραφία. Την τοποθέτησε ανάμεσα στις δύο ταμπέλες. Ο πατέρας του ήταν πολύ κοντινός φίλος με τον κύριο που είχε το Τροχείο και πριν από πολλά χρόνια είχαν φωτογραφηθεί (ξανά) δίπλα διπλά κρατώντας ο καθένας εργαλεία από το εργαστήριό του. Σύμπτωση. Το τροχείο βρίσκεται σε μια στοά στην αρχή του περιπάτου μας. Το ωραίο που βλέπουμε και μέσα από τον περίπατο είναι ότι τελικά η Αθήνα είναι πολύ πιο μικρή απ' όσο νομίζουμε και είναι ιδανική για περπάτημα.


Για να ενημερωθείτε για τη θεματολογία και τις διαδρομές των επόμενων «Λογοτεχνικών Περιπάτων» του Public, επισκεφτείτε το http://blog.public.gr/

Το γραφείο [street](design)[words] της Νατάσσας Παππά βρίσκεται στη θερμοκοιτίδα Ρομάντσο. http://natassapappa.com
Το ερευνητικό Εντός Στοάς υπάρχει όλο εδώ:
http://cargocollective.com/intostoas
και για να ενημερώνεστε και κρατήσεις για τους επόμενους περιπάτους ακολουθείστε το
https://www.facebook.com/intostoas

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.