Οδηγός Τεχνών

Τιμητικό βραβείο για την Μπιενάλε της Αθήνας

Με ένα σημαντικό βραβείο και το ποσό των 25.000 ευρώ τιμήθηκε η Μπιενάλε της Αθήνας από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό για την προσφορά της και το γιορτάζει με συμπόσιο στις 3/12.

Τιμητικό βραβείο για την Μπιενάλε της Αθήνας

Με το ποσό των 25.000 ευρώ τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό για την προσφορά της η Μπιενάλε της Αθήνας και το γιορτάζει με συμπόσιο στις 3/12.

Η κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τον Πολιτισμό (European Cultural Foundation - ECF) ομόφωνα επέλεξε για νικητές του βραβείου ECF Princess Margriet του 2015 τη Μπιενάλε της Αθήνας και το Visual Culture Research Center του Κιέβου. Οι νικητές ξεχώρισαν λόγω του έργου τους που έχει ως κέντρο αναφοράς το δημόσιο χώρο, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης της καλλιτεχνικής δημιουργικής σκέψης. Η απονομή του βραβείου των 25.000 € για κάθε νικητή θα γίνει στις 31/3/15 στις Βρυξέλλες.

«Η Μπιενάλε της Αθήνας επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της μπιενάλε ως πεδίου φιλοξενίας της συζήτησης περί πολιτισμού και αυτό-οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα. Έχει καταστήσει την μπιενάλε τέχνης φορέα που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν νέες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών και διεθνών πολιτιστικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας το ευρύ κοινό. Η πιο πρόσφατη μπιενάλε (ΑΒ4) οργανώθηκε το 2013 με τη μορφή μιας Αγοράς, που κατά την αρχαιότητα ήταν τόπος συνάντησης τόσο για κοινωνικές συζητήσεις όσο και για επαγγελματικές αλλά και πολιτικές. Η καινοτόμος συνεργατική επιμελητική προσέγγιση της ΑΒ4 την διαφοροποίησε ριζικά από το καθιερωμένο, εμπορικό, μοντέλο της οργάνωσης μιας μεγάλης κλίμακας έκθεσης. Με τεράστια μείωση χρηματοδότησης, η Μπιενάλε της Αθήνας αποδεικνύει τη δύναμη της αυτό-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού» αναφέρει το ECF.

Στο συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στις 3/12 (5 μμ)
στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα συμμετέχουν προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται οι Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14 και η Katherine Watson, Διευθύντρια του European Cultural Foundation.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνέντευξη με την Μαρία Μαραγκού: "Σήμερα δεν υπάρχει καμία Ειδύλλια οδός, όμως αυτό είναι που μας επιτρέπει να την ονειρευτούμε"

Η διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης βρίσκεται πίσω από τη σύλληψη και την επιμέλεια της "Ειδύλλιας οδού", της έκθεσης που ξεκίνησε μόλις στην Τεχνόπολη με τη συμμετοχή άνω των τριάντα σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι δαμάζουν μακραίωνης ιστορίας υλικά με διάθεση ανανέωσης, έως και ρήξης.

Απρόσμενες ιστορίες μετανάστευσης που αξίζει να ακουστούν

Η θεατρική παράσταση "Λάθος Χώρα" αλλά και η παρουσίαση του φιλμ "I am Afro Greek: Black portraiture in Greece" αναδεικνύουν ιστορίες μεταναστών δεύτερης γενιάς που διεκδικούν τη δική τους φωνή.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι είναι το "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας" που άνοιξε στην οδό Σωζοπόλεως (17-23/1)

Ένα ανεξάρτητο πολύπλευρο εγχείρημα για τις αποσιωπημένες ιστορίες της κοινωνίας μας από το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτή την εβδομάδα.

Εγκαινιάζεται η δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη, με τίτλο "Έξοδος"

Μια σειρά ζωγραφικών έργων στην οποία κυριαρχούν οι χαρακτηριστικές κοριτσίστικες φιγούρες της εικαστικού εκτίθενται στο νέο χώρο της Γκαλερί Batagianni.

Ο Διονύσης Πρώιος που αγαπήθηκε από το MasterChef εγκαινιάζει τη δική του γκαλερί με έργα τέχνης – Μιλήσαμε μαζί του

"Ζωγράφιζα από μικρό παιδί, έκανα εκθέσεις αλλά ποτέ δεν είχα ένα δικό μου χώρο", αναφέρει ο ίδιος. Με είκοσι τέσσερα έργα ανοίγει τώρα την προσωπική του γκαλερί, σημειώνοντας μάλιστα την 18η ατομική του έκθεση. Πάμε να γνωρίσουμε μια ακόμη πλευρά του παίκτη που αγαπήσαμε για το ταπεραμέντο του.

Δέκα γύψινες πισίνες στην βεράντα του Ιδρύματος Θεοχαράκη περιμένουν κάθε τολμηρό "κολυμβητή" – Τελευταίες ημέρες για την εγκατάσταση της Νατάσας Ευσταθιάδη

Τι κι αν κάτω απ’ τις λεωφόρους, τα κτίρια και τη βουή της μεγαλούπολης, κρύβεται ένα δίκτυο υπόγειων υδάτων που θέλγει να βουτήξεις στα νερά του; Το "The Swimmer" είναι ένας δρόμος προς την κάθαρση – ή μήπως όχι;