Τιμητικό βραβείο για την Μπιενάλε της Αθήνας

Με ένα σημαντικό βραβείο και το ποσό των 25.000 ευρώ τιμήθηκε η Μπιενάλε της Αθήνας από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό για την προσφορά της και το γιορτάζει με συμπόσιο στις 3/12.

Τιμητικό βραβείο για την Μπιενάλε της Αθήνας

Με το ποσό των 25.000 ευρώ τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό για την προσφορά της η Μπιενάλε της Αθήνας και το γιορτάζει με συμπόσιο στις 3/12.

Η κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τον Πολιτισμό (European Cultural Foundation - ECF) ομόφωνα επέλεξε για νικητές του βραβείου ECF Princess Margriet του 2015 τη Μπιενάλε της Αθήνας και το Visual Culture Research Center του Κιέβου. Οι νικητές ξεχώρισαν λόγω του έργου τους που έχει ως κέντρο αναφοράς το δημόσιο χώρο, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης της καλλιτεχνικής δημιουργικής σκέψης. Η απονομή του βραβείου των 25.000 € για κάθε νικητή θα γίνει στις 31/3/15 στις Βρυξέλλες.

«Η Μπιενάλε της Αθήνας επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της μπιενάλε ως πεδίου φιλοξενίας της συζήτησης περί πολιτισμού και αυτό-οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα. Έχει καταστήσει την μπιενάλε τέχνης φορέα που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν νέες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών και διεθνών πολιτιστικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας το ευρύ κοινό. Η πιο πρόσφατη μπιενάλε (ΑΒ4) οργανώθηκε το 2013 με τη μορφή μιας Αγοράς, που κατά την αρχαιότητα ήταν τόπος συνάντησης τόσο για κοινωνικές συζητήσεις όσο και για επαγγελματικές αλλά και πολιτικές. Η καινοτόμος συνεργατική επιμελητική προσέγγιση της ΑΒ4 την διαφοροποίησε ριζικά από το καθιερωμένο, εμπορικό, μοντέλο της οργάνωσης μιας μεγάλης κλίμακας έκθεσης. Με τεράστια μείωση χρηματοδότησης, η Μπιενάλε της Αθήνας αποδεικνύει τη δύναμη της αυτό-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού» αναφέρει το ECF.

Στο συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στις 3/12 (5 μμ)
στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα συμμετέχουν προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται οι Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14 και η Katherine Watson, Διευθύντρια του European Cultural Foundation.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.