Chess: ο προσωπικός σας μουσειακός ξεναγός

Η ξενάγηση σε ένα μουσείο γίνεται διαδραστικό παιχνίδι με την νέα εφαρμογή για tablets και smartphones, Chess. Το application  που αναπτύχθηκε από Έλληνες, Γάλλους, Βρετανούς και Γερμανούς εταίρους με χρηματοδότηση της Ε.Ε., παρουσιάστηκε επίσημα στη «Σύνοδο για την Καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 10 & 11/3.

Chess: ο προσωπικός σας μουσειακός ξεναγός

Πέρσι, το CHESS δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, «ζωντανεύοντας» τα εκθέματά του , αλλά και στο Cité de l'Espace Park στην Τουλούζ της Γαλλίας, για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του CHESS είναι η Πεπλοφόρος στο Μουσείο της Ακρόπολης, που θα εμφανίζεται στο «έξυπνο» κινητό σας ή στο τάμπλετ σας με χρωματιστά ρούχα και όλα της τα κοσμήματα , κι όχι λευκή όπως θα την αντικρίζατε με γυμνό μάτι.
CHESS σημαίνει Cultural-Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling δηλαδή πολιτιστική κληρονομιά μέσω κοινωνικοπροσωπικής αλληλεπίδρασης και εξιστόρησης , και αυτό ακριβώς κάνει , δίνοντας νέα πνοή στα εκθέματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών με το «CHESS visitor» (επισκέπτης CHESS), ενώ το «εργαλείο συγγραφής CHESS» (CHESS authoring tool) με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα στους επιμελητές και στο προσωπικό των μουσείων, να αναπτύξουν χωρίς κόπο δυναμικές ιστορίες με ενσωματωμένο πολυμεσικό περιεχόμενο -3D, εικονική πραγματικότητα κλπ . Τέλος, η «μηχανή εξιστόρησης» (Storytelling engine) «τρέχει» την ιστορία σύμφωνα με τα μονοπάτια που έχουν οριστεί, επιπλέον όμως προσωποποιεί και προσαρμόζει την αφηγούμενη ιστορία σύμφωνα με τις προσωπικές επιλογές του επισκέπτη, ανανεώνοντας το προφίλ του μέσα από τη ροή της ιστορίας. Φεύγοντας από το μουσείο, ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει ενθύμια , π.χ. ένα βίντεο ή μια εικόνα της επίσκεψής του, στην ιστοσελίδα του κάθε μουσείου, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να μοιραστεί μια προσωπική ανάμνηση με την οικογένεια και τους φίλους τους.
Γενικότερα οι επισκέπτες σε χώρους πολιτισμού θα χρησιμοποιούν τις φορητές τους συσκευές συμμετέχοντας σε μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία ξενάγησης, που θα δίνει νέα πνοή στην πολιτιστική κληρονομιά.
Το CHESS θα διατεθεί στην αγορά από τον συντονιστή του προγράμματος DIGINEXT σε περίπου δύο χρόνια, ώστε το πρόγραμμα να μεταπηδήσει από το ερευνητικό στάδιο στην εμπορική του εκμετάλλευση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.