Chess: ο προσωπικός σας μουσειακός ξεναγός

Η ξενάγηση σε ένα μουσείο γίνεται διαδραστικό παιχνίδι με την νέα εφαρμογή για tablets και smartphones, Chess. Το application  που αναπτύχθηκε από Έλληνες, Γάλλους, Βρετανούς και Γερμανούς εταίρους με χρηματοδότηση της Ε.Ε., παρουσιάστηκε επίσημα στη «Σύνοδο για την Καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 10 & 11/3.

Chess: ο προσωπικός σας μουσειακός ξεναγός

Πέρσι, το CHESS δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, «ζωντανεύοντας» τα εκθέματά του , αλλά και στο Cité de l'Espace Park στην Τουλούζ της Γαλλίας, για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του CHESS είναι η Πεπλοφόρος στο Μουσείο της Ακρόπολης, που θα εμφανίζεται στο «έξυπνο» κινητό σας ή στο τάμπλετ σας με χρωματιστά ρούχα και όλα της τα κοσμήματα , κι όχι λευκή όπως θα την αντικρίζατε με γυμνό μάτι.
CHESS σημαίνει Cultural-Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling δηλαδή πολιτιστική κληρονομιά μέσω κοινωνικοπροσωπικής αλληλεπίδρασης και εξιστόρησης , και αυτό ακριβώς κάνει , δίνοντας νέα πνοή στα εκθέματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών με το «CHESS visitor» (επισκέπτης CHESS), ενώ το «εργαλείο συγγραφής CHESS» (CHESS authoring tool) με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα στους επιμελητές και στο προσωπικό των μουσείων, να αναπτύξουν χωρίς κόπο δυναμικές ιστορίες με ενσωματωμένο πολυμεσικό περιεχόμενο -3D, εικονική πραγματικότητα κλπ . Τέλος, η «μηχανή εξιστόρησης» (Storytelling engine) «τρέχει» την ιστορία σύμφωνα με τα μονοπάτια που έχουν οριστεί, επιπλέον όμως προσωποποιεί και προσαρμόζει την αφηγούμενη ιστορία σύμφωνα με τις προσωπικές επιλογές του επισκέπτη, ανανεώνοντας το προφίλ του μέσα από τη ροή της ιστορίας. Φεύγοντας από το μουσείο, ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει ενθύμια , π.χ. ένα βίντεο ή μια εικόνα της επίσκεψής του, στην ιστοσελίδα του κάθε μουσείου, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να μοιραστεί μια προσωπική ανάμνηση με την οικογένεια και τους φίλους τους.
Γενικότερα οι επισκέπτες σε χώρους πολιτισμού θα χρησιμοποιούν τις φορητές τους συσκευές συμμετέχοντας σε μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία ξενάγησης, που θα δίνει νέα πνοή στην πολιτιστική κληρονομιά.
Το CHESS θα διατεθεί στην αγορά από τον συντονιστή του προγράμματος DIGINEXT σε περίπου δύο χρόνια, ώστε το πρόγραμμα να μεταπηδήσει από το ερευνητικό στάδιο στην εμπορική του εκμετάλλευση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.