The Man from U.N.C.L.E.

Γοητεία, μουσική, 60s cool και... όχι πολλά παραπάνω

Είδος: Περιπέτειες
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €29,99

Εταιρία: Warner Bros
Διανομή: Tanweer

To όνομα του Guy Ritchie δεν χρειάζεται προφανώς συστάσεις για το κινηματογραφικό κοινό που έχει ακολουθήσει την σκηνοθετική του πορεία από το "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" του 1998 και το "Snatch" του 2000, μέχρι το "Rocknrolla" του 2008 και τα δύο "Sherlock Holmes" το 2009 και το 2011. Ο Βρετανός έχει την τάση να δημιουργεί δυναμικές, απολαυστικές οπτικά ταινίες, με ταιριαστή καλοδιαλεγμένη μουσική, που όμως πολύ συχνά πάσχουν από πλευράς σεναρίου, πλοκής και ροής. Το "The Man from U.N.C.L.E.", μετά από σχετικά σύντομη διαδρομή στις κινηματογραφικές αίθουσες, είναι διαθέσιμο και για την οικιακή αγορά σε μορφή DVD/Blu-ray - και, δυστυχώς, δείχνει να είναι ακόμη ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα... powered by Guy Ritchie, το οποίο δεν "σώζεται" βάσει του καλού τεχνικού του τομέα και μόνο.

Χωρίς να αποκαλύψουμε πολλά πράγματα από το σχετικό σενάριο, στο "The Man from U.N.K.L.E" ο Ritchie επιχειρεί να αναπλάσει το πάντοτε... cool κοσμοπολίτικο στυλ της δεκαετίας του '60 - τοποθεσίες, ένδυση, μουσική και ρετρό gadgets - δανειζόμενος χαρακτήρες και "κλίμα" από ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της εποχής. Το κάνει έτσι ώστε να συνθέσει ένα αυτόνομο φιλμ με φόντο τον Ψυχρό Πόλεμο και μία (κύμβαλα στο παρασκήνιο) παγκόσμια απειλή. Η χημεία ανάμεσα στους δύο άσπονδους συνεργάτες-κατασκόπους όμως είναι ανύπαρκτη, ο ρυθμός άνισος και βεβιασμένος, το μοντάζ προβληματικό και το χιούμορ πιο πολύ στιγμιαίου χαμόγελου παρά κάτι άλλο. Οι... πανέμορφες παρουσίες, γυναικών και ανδρών, καθώς και μερικές καλοσκηνοθετημένες σεκάνς δεν αρκούν για να εξισορροπήσουν τα παραπάνω, όπως συμπεραίνει και ο Χρήστος Μήτσης στην δική του κριτική για την ταινία.


Η έκδοση του "The Man from U.N.K.L.E" σε Blu-ray έχει πάντως να επιδείξει τεχνικό τομέα αρκετά ενδιαφέροντα ώστε να προσελκύσει, τουλάχιστον, το ενδιαφέρον των θιασωτών κάθε περιπέτειας του James Bond για περισσότερο από αυτού του είδους το θέαμα. Η εικόνα είναι αναλογιών 2.40:1 (σινεμασκόπ στην... αργκό των σινεφίλ) και χαρακτηρίζεται ηθελημένα από την "soft" αίσθηση των ταινιών της δεκαετίας του '60 (παρά το γεγονός ότι έχει γυριστεί με ψηφιακή κάμερα) χωρίς να στερείται ωστόσο ενός επιπέδου λεπτομέρειας που απαιτεί κανείς από σύγχρονη παραγωγή. Τα χρώματα είναι κατά τι υποτονισμένα και γήινα, αντί για τα περισσότερο έντονα που ίσως θα περίμενε κανείς βάσει της εποχής, ενώ παντελής είναι η έλλειψη κόκκου, θορύβου ή άλλων ατελειών. Μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ως υλικό αναφοράς, όμως το "The Man from U.N.K.L.E" σε Blu-ray οπτικά δεν απογοητεύει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ