Spider-man: Far From Home

Ταινία όχι ακριβώς ξεχωριστή, οικιακή μεταφορά εξίσου άνιση

To Spider-man: Far from Home, λοιπόν, δεν είναι το είδος του Marvel film που θα αρέσει σε όλους ανεξαιρέτως - πράγμα που σημαίνει πως η οικιακή έκδοση θα πρέπει να... προσπαθήσει περισσότερο απ' ότι συνήθως για να πείσει όσους σκέπτονται να την αποκτήσουν. Στην εκδοχή της σε UItra HD Blu-ray, πάντως, έχει επιχειρήματα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν και αφορούν στην εικόνα 4K HDR που προσφέρει Αυτή είναι απολύτως κορυφαίου επιπέδου, πρακτικά αναφοράς σε μια σειρά από δύσκολες χρωματικά σκηνές όπου πολλοί σκοτεινοί, παραπλήσιοι τόνοι αναμιγνύονται με πολλούς έντονων αποχρώσεων, λάμψεις, εκρήξεις κλπ. - το είδος των σκηνών δηλαδή που προξενεί προβλήματα στα "απλά" Blu-ray τεχνολογίας SDR, όση προσοχή κι αν έχει δοθεί στην επεξεργασία εικόνας τους.

To Far from Home επιδεικνύει, δε, αξιοθαύμαστο επίπεδο λεπτομέρειας, βάθος πεδίου και "αίσθηση 3D" σε πολλές σκηνές παρά το γεγονός ότι έχει στηριχθεί σε ψηφιακή μορφή (digital intermediate) ανάλυσης 2Κ και όχι 4Κ. Η δουλειά που έχει γίνει στον πολλαπλασιασμό γραμμών είναι προσεγμένη και το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητο: απεικόνιση ολοφάνερα περισσότερο "συμπαγής" σε σχέση με αυτήν του "απλού" Blu-ray (που περιλαμβάνεται στην εμπορική συσκευασία), με σχεδόν παντελή απουσία κόκκου, παραμένοντας ωστόσο κινηματογραφική στην υφή της και στην συνολική εντύπωση που αποπνέει. Ίσως, από ορισμένες απόψεις, να είναι αυτή η σχεδόν άψογη εικόνα αυτή που "αποκαλύπτει" σε ανάλυση 4Κ τις αδυναμίες των οπτικών εφέ, μα η έμπειρη Disney θα έπρεπε... να το γνωρίζει πλέον!


Κάτι άλλο που θα περιμέναμε να έχει πια αποδεχθεί και λάβει "στα υπ' όψιν" η Disney είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν τα Blu-ray ή Ultra HD Blu-ray της... δεν θα πάψουν ποτέ να γκρινιάζουν για τον ήχο των ταινιών της Marvel αν αυτός συνεχίσει σε κάθε τέτοια παραγωγή να είναι "γραμμένος χαμηλά". Πράγματι: και στο Far from Home, ενώ ο διαχωρισμός των καναλιών είναι ικανοποιητικότατος, η διαύγεια της απόδοσης των διαλόγων επίσης, η χρήση των εφέ στον χώρο αποτελεσματική και o ρόλος της μουσικής ουσιαστικός, για να τα ακούσει κανείς όλα αυτά θα πρέπει να αυξήσει την ένταση του ήχου σε ασυνήθιστα επίπεδα. Δεν ξέρουμε για ποιό λόγο η Disney εμμένει σε αυτήν της την επιλογή, αλλά στο τέλος πια του 2019 θα περιμέναμε να την έχει το λιγότερο επαναξιολογήσει - και ελπίζουμε το 2020 να το κάνει.

Όσον αφορά στα extras η κατάσταση με το νέο Spider-man είναι... παράξενη. Από την μία πλευρά το υλικό αυτό είναι άφθονο: ανέρχεται σε συνολική διάρκεια σχεδόν 90 λεπτών (!), προσφέρεται όλο σε υψηλή ευκρίνεια και καλύπτει τα πάντα, από "κομμένες" ή εναλλακτικές σκηνές και μίνι ντοκυμαντέρ για τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα μέχρι τις "γκάφες" των γυρισμάτων και τα μικρά "μυστικά" (Easter Eggs) που κρύβονται σε διάφορα σημεία του φιλμ. Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία αυτών των extras κρατά ελάχιστα λεπτά και - εκτός από εκείνα που έχουν σκοπό να ψυχαγωγήσουν και μόνο προφανώς - δεν προσφέρει στην πραγματικότητα τόσο ενδιαφέρουσα πληροφορία όσο θα περίμενε κανείς. Περίεργη και η απουσία extras που σχετίζονται με τα ειδικά εφέ - ίσως, και πάλι, καθόλου τυχαία. Ανάμικτες εντυπώσεις όσον αφορά στον συγκεκριμένο τομέα γενικότερα (ατόπημα που άλλα Blu-ray της Marvel Studios απέφυγαν).


Με... αυτά και μ' εκείνα η οικιακή έκδοση του Spider-man: Far from Home δυστυχώς "στοχεύει χαμηλά": είναι αρκετά καλή ώστε να αξίζει μία θέση στην συλλογή των φανατικών φίλων των comics και των ταινιών της Marvel, είναι επαρκώς προσεγμένη οπτικοακουστικά ώστε να αξίζει μία θέση στην συλλογή των φίλων του οικιακού κινηματογράφου που διαθέτουν ικανό αντίστοιχο εξοπλισμό, αλλά δεν είναι η αγορά-must για το ευρύτερο κοινό... και είναι κρίμα. Δεν μπορούν όλες οι οικιακές εκδόσεις των δημιουργιών της Marvel Studios να είναι τέτοια must-buy, ίσως, μα επειδή ο Spider-man έχει ειδική θέση στην καρδιά πολλών από μας, αυτή η περιορισμένη κι όχι καθολική επιτυχία "κοστίζει". Μαμά Marvel ζητούμε εξιλέωση μέσα στο 2020 με μία οικιακή έκδοση... out of this world για το The Eternals. Ξέρεις εσύ!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ