Pokemon: Detective Pikachu

Ένας θρύλος ήλθε απόψε απ' τα παλιά, στην οθόνη μα κυρίως για τους fans

Είδος: Περιπέτειες
Τιμή: €29,99

Εταιρία: Warner Bros
Διανομή: Tanweer

Με δεδομένο το πόσο έχουν "συνεργαστεί" τα τελευταία τριάντα χρόνια ο κινηματογράφος και τα video games, κατά βάση... άργησε κιόλας - θα έλεγε κανείς - να εμφανιστεί η πρώτη "παραδοσιακή" ταινία με θέμα την θρυλική σειρά των Pokemon της Nintendo. Είχαν προηγηθεί βέβαια πάνω από είκοσι ταινίες κινουμένων σχεδίων και εικοσιδύο σεζόν τηλεοπτικών σειρών, όμως... άλλη η χάρη μιας μεγάλης παραγωγής του Hollywood, αυτό ακριβώς λοιπόν προσέφεραν νωρίτερα φέτος οι Legendary Entertainment και Warner. Αυτό το φιλμ, το Pokemon: Detective Pikachu, κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες στην ελληνική αγορά σε μορφή DVD/Blu-ray και είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την δεύτερη. Απευθύνεται μόνο στους fans που... "gotta catch' em all" όταν πρόκειται για ο,τιδήποτε σχετικό με τα Pokemon ή είναι η οικιακή έκδοση αρκετά ενδιαφέρουσα ώστε να δικαιούται μια θέση σε οποιαδήποτε συλλογή;

H αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε τί ακριβώς περίμεναν ή θα έπρεπε να περιμένουν οι fans των Pokemon - κάθε ηλικίας! - από ένα Χολυγουντιανό φιλμ με αυτό το θέμα, όμως το σίγουρο είναι πως ως ταινία ελάχιστα κοινά στοιχεία έπρεπε να έχει με τα πάμπολλα αντίστοιχα κινούμενα σχέδια: μπορεί τα Pokemon να έχουν γνωρίσει απίθανη επιτυχία στα games, αλλά το ευρύ κοινό δεν... είναι υποχρεωμένο ακριβώς να γνωρίζει λεπτομέρειες γι' αυτά και τον κόσμο τους. Από την άλλη πώς δίνεις σε ένα φιλμ αυτό το όνομα και αποφεύγεις να κάνεις υπερβολικό "fan service" όπως το αποκαλούν οι Σάξονες; Ήταν μία πολύ δύσκολη ισορροπία που οι σεναριογράφοι της ταινίας και ο σκηνοθέτης της άλλοτε κατάφεραν να τηρήσουν, άλλοτε όχι - αλλά τουλάχιστον το κατόρθωσαν αρκετές φορές ώστε αυτή να παρακολουθείται ευχάριστα.

Χωρίς να αποκαλύψουμε πολλά: το φιλμ ξεκινά με τον ντετέκτιβ Harry Goodman να έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς και τον γιο του να επιστρέφει στην Ryme City - μία τεράστια πόλη όπου άνθρωποι και Pokemon συμβιώνουν εν πολλοίς αρμονικά - για να τον αναζητήσει με την βοήθεια του διασημότερου Pokemon όλων, του Pikachu. Η όλη υπόθεση γρήγορα αποδεικνύεται πως "έχει παρασκήνιο" και καθώς το δίδυμο (συνοδευόμενο και από την αξιοπρόσεκτα καλή στον ρόλο της... κυνικής μα χρήσιμα έξυπνης Lucy) αρχίζει "να ενώνει τα κομμάτια του παζλ" γίνεται κατανοητό πως η εξαφάνιση του Goodman συνδέεται με μία μεγαλύτερη απειλή, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν για να σώσουν τους κατοίκους της Ryme City, ανθρώπους και Pokemon.

Ως ταινία αυτή καθ' αυτή το Pokemon: Detective Pikachu εμφανίζεται συχνά άνιση, καθώς κάποια τμήματα του σεναρίου "βγάζουν" νόημα και άλλα... λιγότερο, κάποια τμήματα του φιλμ έχουν καλό ρυθμό ενώ σε άλλα αυτός "κάπου χάνεται", κάποιες σεκάνς είναι συναρπαστικές και καλοσκηνοθετημένες ενώ άλλες θα μπορούσαν να λείπουν χωρίς καμία ουσιαστική συνέπεια. Όμως "την παρτίδα σώζουν" τρία σημαντικά στοιχεία: η πολύ ωραία ατμόσφαιρα tech-noir, η φωνητική απόδοση του Pikachu από τον πάντοτε απολαυστικό Ryan Reynolds, καθώς και οι πάμπολλες αναφορές και "κλεισίματα του ματιού" σε μικρά και μεγάλα στοιχεία του κόσμου των Pokemon.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί: ναι, δεν πρόκειται για το all-time classic που θα διδάξει στα άλλα video games πώς γίνεται η ιδανική μεταφορά τους στην μεγάλη οθόνη, όμως μπορεί να ψυχαγωγήσει θεατές Pokemon fans και μη - το οποίο ήταν, εν τέλει και το ζητούμενο για τις Legendary και Warner. Δεν χωρά αμφιβολία, ωστόσο, στο γεγονός ότι οι fans θα διασκεδάσουν περισσότερο - με ό,τι αυτό σημαίνει, χωρίς να είναι απαραίτητα κακό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ