Πρεμιέρα της PlayStation Productions με το Uncharted

Η πρώτη ταινία βασισμένη σε games των PlayStation στα σινεμά τον Φεβρουάριο

Ομολογουμένως... ερχόταν για πολύ, πάρα πολύ καιρό - για περισσότερο από μία δεκαετία, για την ακρίβεια, κάτι που ενίοτε δεν είναι καλό σημάδι για παραγωγές οποιουδήποτε είδους - όμως η πρώτη ταινία βασισμένη σε υλικό video game για τα PlayStation της Sony είναι πια στον ορίζοντα: το Uncharted θα ξεκινήσει να προβάλλεται στα αμερικανικά σινεμά στις 18 Φεβρουαρίου. Είναι επίσης το πρώτο φιλμ παραγωγής PlayStation Productions, της θυγατρικής που δημιούργησε η Sony για την μεταφορά μεγάλων της ονομάτων από τον χώρο του gaming στον χώρο του θεάματος (την διανομή συνεχίζει να έχει βέβαια η Sony Pictures/Columbia Pictures). Κατανοητό λοιπόν οι προσδοκίες να είναι... ανάλογες του εγχειρήματος, αν μη τί άλλο!

Το πρώτο επίσημο trailer του Uncharted δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από λίγο και, με μία πρώτη ματιά, δείχνει να είναι το είδος της ταινίας που τουλάχιστον σέβεται το πρωτογενές υλικό της: μερικές από τις σεκάνς δράσης που επιδείχθηκαν έχουν σαφείς αναφορές σε τμήματα των Uncharted 3 και Uncharted 4 για τα PS3 και PS4 αντίστοιχα, ενώ και η κινηματογραφία δείχνει να υιοθετεί συχνά γωνίες και "σκηνοθετική" προσέγγιση που συναντά κανείς κατ' εξοχήν σε video games αυτού του είδους. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι και οι ίδιοι οι τίτλοι Uncharted είχαν εξ αρχής "κινηματογραφικό" στυλ και "σκηνοθετημένες" σεκάνς δράσης, κάτι που προφανώς βοηθά το φιλμ να παραμείνει κοντά στο στυλ τους το γενικότερο.

Η ταινία αυτή χρονικά προηγείται του πρώτου Uncharted που κυκλοφόρησε για το PS3 το 2007, οπότε και οι πρωταγωνιστές Tom Holland και Mark Wahlberg είναι επίσης κατά πολύ νεότεροι των... αντιστοιχών τους χαρακτήρων στα PlayStation. Το φιλμ λειτουργεί, λοιπόν, ως origin story, τρόπον τινά, για τον Nathan Drake, τον πρωταγωνιστή των Uncharted, οπότε η ηλικία του Holland με αυτόν τον τρόπο δικαιολογείται. Η ταινία βέβαια σε άλλα πράγματα ακολουθεί δικό της μονοπάτι, όπως για παράδειγμα όσον αφορά στην επίσης κυνηγό θησαυρών και άλλοτε σύντροφό του, την Chloe Frazer, η οποία εμφανίζεται στο trailer αν και στα games έρχεται στην ζωή του Drake πολύ αργότερα. Η Sophia Taylor Ali στον ρόλο αυτό, πάντως, είναι απόλυτα ταιριαστή!

Σημειώνεται πως ήταν αρχικά ο Wahlberg αυτός που προοριζόταν να ενσαρκώσει τον Drake όταν η ταινία βρισκόταν στα πρώτα στάδια της παραγωγής το 2010 (άλλαξε επτά σκηνοθέτες μέχρι να ολοκληρωθεί), αλλά... η ηλικία του πλέον δεν του επέτρεπε να παίξει έναν χαρακτήρα τόσο νέο, οπότε στο Uncharted αυτός υποδύεται τον μέντορα του Drake, τον Sully που είναι επίσης κατά πολύ γηραιότερος στα games (και με μουστάκι!). Η Sony βεβαίως ευελπιστεί πως το Uncharted θα εξελιχθεί σε σειρά ταινιών, οπότε υπάρχει... άφθονο περιθώριο ηλικιακό τόσο για τον Holland όσο και για τον Wahlberg μελλοντικά να θυμήσουν τους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν.

Η προβολή του Uncharted πάντως στα σινεμά τον Φεβρουάριο είναι χρονικά ευνοϊκή. Η Sony έχει ήδη ανακοινώσει πως το Uncharted: Legacy of Thieves Collection - που αποτελείται από τα Uncharted 4 και Uncharted: The Lost Legacy με πρωταγωνίστρια την Chloe Frazer - θα κυκλοφορήσει για PlayStation5 και PC έως τον Μάρτιο, οξύνοντας έτσι το ενδιαφέρον για τα Uncharted γενικώς. Η PlayStation Productions ολοκληρώνει, δε, αυτές τις μέρες και μία άλλη παραγωγή επίσης βασισμένη σε μεγάλο όνομα των Sony/Naughty Dog, αυτή τη φορά με την μορφή τηλεοπτικής σειράς: πρόκειται για το θρυλικό The Last of Us, το οποίο θα προβληθεί στο HBO (με πρωταγωνιστές τους Pedro Pascal και Bella Ramsey στους ρόλους των Joel και Ellie αντίστοιχα).

Είναι σαφές πως η Sony έχει επενδύσει πολλά στην PlayStation Productions: υπάρχουν ακόμη το λιγότερο τρεις ακόμη παραγωγές βασισμένες σε πρωτογενές υλικό από games των PlayStation - μία ταινία Ghost of Tsushima, μία τηλεοπτική σειρά Twisted Metal και μία τηλεοπτική σειρά καρτούν Sly Cooper - ενώ ο διεθύνοντας σύμβουλος της Sony Pictures έχει δηλώσει επίσημα πως το πλάνο προβλέπει δέκα παραγωγές βασισμένες σε υλικό PlayStation, τρεις ταινίες και επτά σειρές. Με τα Uncharted και Ghost of Tsushima ήδη γνωστά, ποιά θα μπορούσε να είναι η τρίτη ταινία; Το μυαλό όλων, φυσικά, πηγαίνει στο God of War, όμως - όπως πάντοτε - θα... δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ