Pokemon: Detective Pikachu

Ένας θρύλος ήλθε απόψε απ' τα παλιά, στην οθόνη μα κυρίως για τους fans

Όσον αφορά στην οικιακή έκδοση, πάντως, του φιλμ δεν είναι μόνο τα τρία στοιχεία της ταινίας που προαναφέραμε - η ατμόσφαιρα, οι αναφορές και... ο Ryan Raynolds ως Pikachu - αυτά που αξίζουν προσοχής. Είναι δύο ακόμη: η εικόνα και ο ήχος, φυσικά πολύ σημαντικά ως κριτήρια ενός Blu-ray που θα εντάξει κάποιος στην συλλογή του. Η Warner έχει επιβλέψει την άριστη μεταφορά πολλών ταινιών στο παρελθόν, καμία έκπληξη λοιπόν που και η συγκεκριμένη είναι φροντισμένη - απλώς, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν... περιμέναμε σε καμία περίπτωση να είναι τόσο πολύ!

Η εικόνα του Pokemon: Detective Pikachu σε "απλή" υψηλή ευκρίνεια αγγίζει πραγματικά το όριο του τί μπορεί να λάβει κανείς από αυτό το φορμά σήμερα: ομοιογενής, συμπαγής, απίθανα λεπτομερής σε όλα τα επίπεδα, η εικόνα αυτή χαρακτηρίζεται επίσης από έξοχη απόδοση του μαύρου και ταυτόχρονα λαμπερά, ενίοτε εκθαμβωτικά χρώματα (κάτι πολύ δύσκολο να γίνει χωρίς χρήση της τεχνολογίας HDR). Έχει γίνει η συνειδητή επιλογή να παραμείνει ο κινηματογραφικός "κόκκος" έτσι ώστε να "δένουν" πειστικά τα ψηφιακά ειδικά εφέ των Pokemon με τις παραδοσιακές λήψεις - και η επιλογή αποδεικνύεται σωστή. Η παλέτα είναι ιδανικά διαμορφωμένη ώστε ν' αναδεικνύει τόσο τις υποτονικές και παλ, όσο και τις ελεκτρίκ αποχρώσεις που η ατμόσφαιρα tech-noir της ταινίας χρειάζεται παντού. Σε κάθε της γνώρισμα, η εικόνα αυτής της ταινίας είναι αυτό που λέμε "αναφοράς" για τα δεδομένα των Blu-ray, διεκδικώντας την απόκτησή της ακόμη και βάσει μόνο αυτού.


Από κοντά, όσον αφορά στην ποιότητα, ακολουθεί και ο ήχος της ταινίας την εικόνα της στην οικιακή αυτή εκδοχή. Είναι 6 καναλιών και μορφής TrueHD εξ ορισμού, χαρακτηρίζεται από πρακτικά ιδανικό διαχωρισμό και διαύγεια στην απόδοση των διαλόγων, "κινητικότητα" στα περιφερειακά κανάλια, έξοχη απόδοση των εφέ αλλά και "ζωηρή" χρήση των χαμηλών συχνοτήτων από το subwoofer, χωρίς δισταγμούς οπουδήποτε χρειάζεται. Οι έχοντες σύστημα που αποδίδει ήχο μορφής Dolby Atmos θα αποσπάσουν ακόμη περισσότερα από τον ήχο του Blu-ray, όχι τόσο από τα κανάλια ύψους αλλά κυρίως από τα εφέ που "τοποθετούνται" με μεγαλύτερη ακρίβεια στον χώρο.

Ο μόνος επιμέρους τομέας της οικιακής έκδοσης του Pokemon: Detective Pikachu για τον οποίο δικαιούται να εκφράσει παράπονο κανείς είναι αυτός των extras. Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει ολοφάνερα εκτενής και λεπτομερειακή δουλειά κατά την διάρκεια της παραγωγής του φιλμ, τα extras δεν "εξερευνούν" ιδιαίτερα την διαδικασία αυτήν καθ' αυτήν. Τα πιο πολλά - από τα ήδη σχετικά ολιγάριθμα - εστιάζουν περισσότερο στον ίδιο τον κόσμο των Pokemon (όπως το "παράλληλο" Detective Mode) ή στην γνώμη συντελεστών γι' αυτόν. Θεωρούμε πως τα συγκεκριμένα extras θα τα παρακολουθούσαν κυρίως όσοι γνωρίζουν ήδη για τα Pokemon και θα ήθελαν να μάθουν το πώς "μεταφέρθηκαν" στην οθόνη - ή, τουλάχιστον, αυτό θα... θέλαμε στην θέση τους!


Ακόμη και με αυτήν την χαμένη ευκαιρία των extras στα υπ' όψιν, ωστόσο, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το Blu-ray του Pokemon: Detective Pikachu αξίζει της προσοχής του κοινού στο οποίο κυρίως απευθύνεται. Του κοινού δηλαδή που έχει παίξει στο παρελθόν κάποια από τα games αυτά της Nintendo σε κάποιο/κάποια από τα οικιακά ή φορητά συστήματά της, έχει αγαπήσει αυτούς τους χαρακτήρες και αυτόν τον κόσμο και ενδιαφέρεται για ο,τιδήποτε σχετικό. Το ευρύτερο κοινό θα ψυχαγωγηθεί, μεν, από το φιλμ αλλά είναι οι Pokemon fans εκείνοι με τις περισσότερες πιθανότητες ν' αποκτήσουν το Blu-ray για να έχουν την ταινία διαθέσιμη σε κορυφαία οπτικοακουστική ποιότητα οποιαδήποτε στιγμή. Ποιός τους αδικεί; Εμείς... σίγουρα όχι!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ