Netflix: εργαλεία γονικού ελέγχου για... κλάματα

Γιατί ο αμερικανικός κολοσσός προσφέρει ανεπαρκή γονικό έλεγχο στο περιεχόμενό του, τί οφείλει να κάνει μελλοντικά

Όσο δημοφιλέστερη γίνεται μία Δικτυακή υπηρεσία, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη έχει για την τήρηση ορισμένων σημαντικών λειτουργιών απαραίτητων στην διαχείριση αυτών που προσφέρει από το κοινό - όλα δείχνουν, ωστόσο, πως κανείς δεν... ενημέρωσε σχετικά την Netflix, την πλέον επιτυχημένη υπηρεσία διανομής ψυχαγωγικού περιεχομένου μέσω Internet σήμερα. Ο αμερικανικός κολοσσός διαθέτει το app με το οποίο αποκτά κανείς πρόσβαση στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές του για σχεδόν... οποιαδήποτε συσκευή έχει οθόνη ή έξοδο σύνδεσης προς αυτήν, από τα smartphones και τα tablets, μέχρι τις Smart TV και όλων των ειδών τα player. Και, κατά τρόπο εκπληκτικό και για λόγους γνωστούς... μόνο στην Netflix, το app της σε όλες αυτές τις συσκευές εξ ορισμού δεν παρέχει κανενός είδους γονικό έλεγχο για το περιεχόμενό της. Κανενός, κυριολεκτικά!

Διευκρινίζουμε: οποιοδήποτε μικρής ηλικίας παιδί - όλοι γνωρίζουμε πόσο καλή σχέση έχουν πια τα παιδιά με την τεχνολογία και από πόσο νωρίς - μπορεί απλώς να πάρει στα χέρια του το κινητό ή το tablet του μπαμπά ή της μαμάς, να ανοίξει το app της Netflix, να επιλέξει οποιοδήποτε από τα προφίλ που έχουν διαμορφωθεί εκεί και... έτσι απλά να παρακολουθήσει ο,τιδήποτε ο μπαμπάς ή η μαμά έχουν στην διάθεσή τους ή/και στο ιστορικό τους, ασχέτως του επιπέδου βίας, σεξ κλπ. που τυχαίνει να χαρακτηρίζει το σχετικό περιεχόμενο. Εξ ορισμού το app δεν ζητά κανενός είδους πιστοποίηση πως ο κάτοχος του προφίλ και ο άνθρωπος που το επιλέγει είναι ο ίδιος.

Το app μάλιστα επιτρέπει - ακόμη και αν έχουμε δημιουργήσει ξεχωριστό προφίλ για το μικρής ηλικίας παιδί - να είναι σε θέση οποιοσδήποτε ν' αλλάξει τον περιορισμό περιεχομένου "για παιδικές ηλικίες" (το λεγόμενο "Kids" της Netflix), με δύο απλές κινήσεις... και πάλι χωρίς απαίτηση κωδικού. Ο γονιός λαμβάνει στο e-mail που έχει συνδέσει με τον λογαριασμό του στην Netflix ειδοποίηση πως κάποιος άλλαξε την συγκεκριμένη ρύθμιση - έκανε δηλαδή ένα προφίλ από "Kids", ικανό να έχει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο της υπηρεσίας - όμως θεωρούμε πως δύσκολα θα χαρακτήριζε κανείς... αποτελεσματική ασφαλιστική δικλείδα αυτό το μέτρο.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να περιορίσει την θέαση περιεχομένου της Netflix για ενήλικο κοινό από παιδιά είναι να συνδεθεί στο website της (μέσα από το app δεν προσφέρεται αυτή η λειτουργία), να μεταβεί στις ρυθμίσεις και στην σχετική επιλογή να ορίσει ένα τετραψήφιο PIN. Αυτό το PIN στην συνέχεια θα ζητείται σε οποιαδήποτε περίπτωση ζητά να έχει κανείς πρόσβαση στο περιεχόμενο εκείνο της Netflix που κρίνεται κατάλληλο μόνο για ηλικίες άνω των 16 ετών. Η "λύση" αυτή, ωστόσο, πρώτον είναι άκομψη - απαιτεί από τους ενήλικες να εισάγουν το PIN κάθε, μα κάθε φορά που θέλουν να παρακολουθήσουν ο,τιδήποτε "16+" - δεύτερον απαιτεί αυτήν την μετάβαση στο website της Netflix (αρκετός κόσμος γίνεται συνδρομητής στην υπηρεσία χωρίς να ανοίξει ποτέ Web browser) και τρίτον... δεν είναι λύση αν ποσοστό του κοινού της Netflix δεν γνωρίζει καν πως αυτή η χρήση PIN υπάρχει ως λειτουργία (στοιχηματίζουμε πως αυτό το ποσοστό δεν είναι διόλου αμελητέο).

Αυτό που χρειάζεται, φυσικά, είναι να γίνουν δύο συγκεκριμένες αλλαγές. Πρώτον, να είναι εφικτή η εφαρμογή PIN ανά προφίλ αντί ενός "γενικού". Έτσι ο πατέρας ή η μητέρα μικρού παιδιού που γνωρίζουν πως είτε το tablet τους χειρίζεται συχνά, είτε την Smart TV μπορεί να ανοίγει και να έχει πρόσβαση στο app της Netflix από εκεί, θα είναι βέβαιοι πως αυτό δεν θα δει περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία του. Ναι, είναι ξανά μια μικρή... "ταλαιπωρία" για τον γονιό η εισαγωγή του PIN του κάθε φορά που αυτός θέλει να παρακολουθήσει κάτι "16+", μα είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος. H εισαγωγή PIN πρέπει να είναι υποχρεωτική και στην λειτουργία "αποχαρακτηρισμού" ενός προφίλ ως παιδικού: ο γονιός μπορεί να μην δει έγκαιρα τo mail-ειδοποίηση της Netflix και στο μεταξύ ένα παιδί να παρακολουθεί περιεχόμενο "16+" χωρίς ο ίδιος να το ξέρει.

Με αυτές τις δύο απλές - θέλουμε να πιστεύουμε - αλλαγές η Netflix θα μπορούσε να εξασφαλίσει πως σε συσκευές που ενήλικες μοιράζονται με παιδιά, τα δεύτερα δεν έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία τους. Το δικό τους - παιδικές σειρές και ταινίες - μπορεί προφανώς να συνεχίσει να είναι προσβάσιμο απ' όλους χωρίς την ανάγκη εισαγωγής PIN. Δεν είμαστε βέβαιοι για ποιόν ακριβώς λόγο η Netflix δεν έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε πως αν αρκετοί από μας θίξουν το θέμα, κάποια στιγμή θα λυθεί. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ