Iron Fist: δεν θα υπάρξει τρίτος κύκλος από την Netflix

Ο κατά γενική ομολογία χειρότερος τηλεοπτικός χαρακτήρας της Marvel δεν θα έχει άλλη ευκαιρία

Με μία κίνηση που εξέπληξε πολλούς - ημών συμπεριλαμβανομένων - για μία σειρά από λόγους, η Netflix ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει στην παραγωγή τρίτου κύκλου για μία από τις τηλεοπτικές σειρές που προωθεί σε συνεργασία με την Marvel: το Iron Fist. Πρόκειται βέβαια για την μακράν περισσότερο αδύναμη σειρά ανάμεσα στις 5 που προσέφερε παράλληλα η δημοφιλέστερη υπηρεσία Δικτυακού περιεχομένου στον κόσμο - τις Punisher, Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage και Iron Fist, μην προσμετρώντας το "συνδυαστικό" The Defenders που περιελάμβανε τους τελευταίους τέσσερις χαρακτήρες - στης οποίας την πρώτη σεζόν... χαριστικά αποδώσαμε την χαμηλότερη βαθμολογία που έχουμε δώσει ποτέ σε προϊόν (μισό αστεράκι) επειδή πολύ απλά δεν υπήρχε κατώτερη να το συνοδεύσει.

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το Iron Fist είχε το πιθανώς χειρότερο ξεκίνημα σειράς που μπορούμε να θυμηθούμε τα τελευταία χρόνια - όμως είναι επίσης γεγονός ότι η δεύτερη σεζόν, που προβλήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν κατά πολύ βελτιωμένη. Όχι κανένα... αριστούργημα, βέβαια, αλλά τουλάχιστον παρακολουθίσιμη, με αξιοπρεπή σκηνοθεσία και καλύτερο ρυθμό, αποτελεσματικότερη ψυχογράφηση χαρακτήρων, σκηνές δράσης ως επί το πλείστον συμπαθείς και 2-3 σεναριακές ανατροπές ενδιαφέρουσες (και μία μεγάλη στο τέλος). Η δεύτερη σεζόν, με άλλα λόγια, φαινόταν με άλλα λόγια πως είχε καταφέρει σε σημαντικό βαθμό να διορθώσει την τεράστια ζημιά της αρχικής σεζόν, προετοιμάζοντας τον δρόμο για μία τρίτη σεζόν που θα μπορούσε ίσως να κινηθεί ποιοτικά σε παρόμοιο επίπεδο με αυτό που έχουμε συναντήσει στα Daredevil, Jessica Jones ή Luke Cage.

Υποθέσεις μπορούν μόνο να γίνουν όσον αφορά στην απόφαση της Netflix να αναστείλει το Iron Fist, φυσικά. Ο πρωταγωνιστής της, ο Finn Jones, η αλήθεια είναι πως δεν έπεισε κανέναν από τους κριτικούς τηλεόρασης για την ερμηνεία και γενικότερη παρουσία του στην οθόνη, παραμένοντας από τις πλέον αποτυχημένες επιλογές casting σε υλικό της Marvel ανεξαρτήτως φορμά. Η δεύτερη σεζόν ήταν καλύτερη επειδή, ανάμεσα στα άλλα, έδωσε περισσότερο "χώρο" σεναριακό στους άλλους χαρακτήρες και λιγότερο σε αυτόν. Δεν πρέπει άλλωστε κανείς να ξεχνά πως ο αμερικανικός κολοσσός είναι... master στην συγκέντρωση και ανάλυση στατιστικών δεδομένων όσον αφορά στο τί και πώς παρακολουθούν οι συνδρομητές της υπηρεσίας του: αν η δεύτερη σεζόν είχε τόσο χαμηλή τηλεθέαση ώστε μία τρίτη να έπρεπε να ξεκινήσει με αποδοχή από το κοινό σε ήδη προβληματικά επίπεδα, τότε λογικό είναι η σχετική επένδυση να κρίθηκε πως δεν έπρεπε να γίνει.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο Web, αν μη τί άλλο επειδή η Netflix δεν συνηθίζει να "κόβει σειρές" με αυτόν τον τρόπο. Από την άλλη πλευρά ίσως είναι καλύτερα έτσι: έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιδιώξουν να ανεβάσουν τον ποιοτικό πήχυ του καταλόγου τους, όχι να παράγουν τηλεοπτικά σκουπίδια που μειώνουν το συνολικό επίπεδο της υπηρεσίας τους. Η Netflix, πάντως, στην ανακοίνωσή της κάνει αναφορά σε ενδεχόμενη εμφάνιση του Iron Fist "αλλού", όχι σε δική του σειρά δηλαδή. Είναι υπονοούμενο αυτό για την παρουσία του σε νέο κύκλο The Defenders ή απλώς για σποραδικές συμμετοχές του (cameo) στις σειρές των άλλων τηλεοπτικών χαρακτήρων της Marvel, όπως έγινε στην δεύτερη σεζόν του Luke Cage; Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να το μάθουμε σύντομα, αλλά... κάποια στιγμή, σίγουρα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ