In the Heart of the Sea

Σενάριο αδύναμο, δράση τρισδιάστατα εντυπωσιακή

Είδος: Ιστορικές / Εποχής
Τιμή: €35,99

Εταιρία: Warner Bros
Διανομή: Tanweer

Από το Master and Commander του Peter Weir (κοινώς για πιο πολλά από 12 χρόνια) είχαμε να δούμε αξιόλογη θαλασσινή περιπέτεια εποχής - και αφού η υποκατηγορία αυτή δεν έχει πολλούς εκπροσώπους, κάθε νέο μέλος της είναι ευπρόσδεκτο. Πόσο μάλλον όταν σχετίζεται και με ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Το In the Heart of the Sea δεν είναι βέβαια, όπως τμήμα του Τύπου συνεχίζει λανθασμένα να αναφέρει, "η πραγματική ιστορία στην οποία στηρίζεται το Moby Dick", το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Herman Melville. Είναι, ωστόσο, η δραματοποιημένη εκδοχή μιας από τις θρυλικές εκείνες ναυτικές ιστορίες από τις οποίες επηρεάστηκε ο Melville για να γράψει το Moby Dick: το ναυάγιο του αμερικανικού φαλαινοθηρικού Essex το 1820. Κινηματογραφικά θεαματικό, το In the Heart of the Sea ("Στην Καρδιά της Θάλασσας") κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό σε DVD/Blu-ray. Πώς κρίνεται η οικιακή του έκδοση βάσει του δεύτερου, υψηλής ευκρίνειας φορμά;

Είναι αλήθεια ότι, ως ταινία αυτή καθ' αυτή, το In the Heart of the Sea θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Ενώ η σκηνοθεσία είναι γενικώς προσεγμένη και σε σημεία αριστουργηματική, οι ερμηνείες σχεδόν όλων των ηθοποιών ικανοποιητικές έως πειστικές και η χρήση των εφέ προσεκτική κι αποτελεσματική, το σενάριο είναι άρρυθμα και άτεχνα γραμμένο, αδυνατεί να αποκτήσει ροή με τις συνεχείς χρονικές εναλλαγές ανάμεσα στο "τότε" και το "τώρα" του, εστιάζει δε σε πιο πολλά στοιχεία απ' όσα μπορεί να διαχειριστεί. Ο επιφανειακός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τους χαρακτήρες του, άλλωστε, αποτρέπει τον θεατή από οποιαδήποτε συναισθηματική εμπλοκή κι εν τέλει ενδιαφέρον για την τύχη τους. Έτσι το In the Heart of the Sea παραμένει "σε ρηχά νερά" κινηματογραφικά, όπως είχε συμπεράνει και ο Χρήστος Μήτσης στην δική του κριτική για την ταινία όταν είχε προβληθεί το χειμώνα στα ελληνικά σινεμά.

Το παράδοξο είναι πως παρά τα προαναφερθέντα, η ταινία κατορθώνει να εντυπωσιάσει σε ουκ ολίγα σημεία της χάρις στις έξοχα δοσμένες σεκάνς δράσης, οι οποίες διά χειρός Ron Howard αληθινά "ζωντανεύουν" στην οθόνη την πάλη του πληρώματος του Essex με την φάλαινα που προσπαθεί να το βυθίσει. Αυτές τις σεκάνς (συν κάποιες ακόμη που λειτουργούν ως "προθέρμανση" της σύγκρουσης αυτής) η οικιακή έκδοση σε Blu-ray τις εκμεταλλεύεται άριστα για να προσφέρει οπτικοακουστικό θέαμα που συνήθως συνδέουμε με φιλμ μοντέρνων θεμάτων και όχι εποχής. Η απίθανη λεπτομέρεια σε όλα τα στοιχεία της εικόνας - είτε η κάμερα τα καλύπτει από κοντά είτε από απόσταση - αλλά και ο πειστικός κατευθυντικός ήχος που αποδίδει τα εφέ συγκλονιστικά, "μεταφέρουν" τον θεατή κυριολεκτικά "στην καρδιά" (χα) της δράσης όπως αξίζει σε ένα καλό σύγχρονο home cinema.

Ομολογουμένως σπάνια συναντά κανείς φιλμ εποχής - όχι το τυπικό είδος του καλοκαιρινού blockbuster των μεγάλων εκρήξεων και καταστροφών δηλαδή - το οποίο κατορθώνει σε σημεία να συναρπάσει ένα κοινό που έχει δει... περίπου τα πάντα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην κινηματογραφική δράση. Το In the Heart of the Sea ανήκει όμως σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις και, αν μη τί άλλο, αυτό θα πρέπει να τού αναγνωριστεί.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ