In the Heart of the Sea

Σενάριο αδύναμο, δράση τρισδιάστατα εντυπωσιακή

Αν και οι ευκαιρίες για ανάδειξη της ποιότητας ήχου και εικόνας του In the Heart of the Sea στα υπόλοιπα τμήματα της ταινίας δεν είναι τόσες όσες στις σκηνές δράσης, αυτό δεν σημαίνει πως η έκδοση σε Blu-ray είναι συνολικά λιγότερο φροντισμένη. Για την ακρίβεια οι "μικροί" περιβαλλοντικοί ήχοι, όπως αυτοί του καταστρώματος, των λιμανιών και της ήρεμης θάλασσας ενίοτε αποδεικνύονται εξίσου ατμοσφαιρικοί - ενώ η απόδοση του "βάθους" της εικόνας και η χρήσης του μαύρου και των σκιών για το σκοπό αυτό είναι σε πολλές περιπτώσεις υπέροχη. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως ενώ σε γενικές γραμμές στο Αθηνόραμα Digital δεν τυγχάνουμε οι πλέον... ένθερμοι οπαδοί της στερεοσκοπικής (3D) εικόνας στις ταινίες, οι σκηνές εκείνες που έχουν ολοφάνερα γυριστεί εξ αρχής ώστε να "κόψουν την ανάσα" με αυτού του είδος το εφέ είναι ομολογουμένως απολαυστικές. Η έκδοση της ταινίας σε Blu-ray που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει τόσο την απλή όσο και την 3D εκδοχή.

Σημαντικό θετικό στοιχείο της οικιακής έκδοσης του In the Heart of the Sea είναι και το πλήθος των extras από τα οποία συνοδεύεται (πάντοτε στην έκδοση για Blu-ray που αξιολογήσαμε). Υπάρχουν μικρά σχετικά ντοκυμαντέρ για... όλα τα γούστα: από τα "απλά" how-to για την χρήση των ειδικών εφέ στις προαναφερθείσες σεκάνς δράσης και την καταγραφή κάθε φάσης της παραγωγής στις διαφορετικές τοποθεσίες της, μέχρι αναφορές στα πραγματικά πρόσωπα των δύο κύριων χαρακτήρων της ταινίας και εκτενείς αναλύσεις για όλες τις θαλασσινές ιστορίες που επηρέασαν τον Melville στην συγγραφή του Moby Dick. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλές διεγραμμένες σκηνές ή εκτενέστερες εκδόσεις σκηνών που έχουν συμπεριληφθεί στο τελικό μοντάζ, συνολικής διάρκειας άνω των 45 λεπτών (!). Όποιο και να είναι το είδος του πρόσθετου περιεχόμενου που αρέσει στον εκάστοτε οικιακό θεατή να παρακολουθεί σε εκδόσεις DVD/BD, η συγκεκριμένη παραγωγή κατά πάσα πιθανότητα το καλύπτει.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, δεν είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι ως ταινία αυτή καθ' αυτή το In the Heart of the Sea απέχει από το επίπεδο της "υποχρεωτικής αγοράς" για τους συλλέκτες. Όμως η οπτικοακουστική του ποιότητα, η προσεγμένη μεταφορά στο φορμά των Blu-ray και η ευχάριστη έκπληξη των άφθονων extras καθιστούν την θαλασσινή αυτή περιπέτεια άξια προσοχής για το κοινό που έχει στη διάθεσή του home cinema κάποιων προδιαγραφών, ικανό να προσφέρει απολαυστικά την εικόνα και τον ήχο των θεαματικών σκηνών της ταινίας. Για τους υπόλοιπους καταναλωτές η αγορά του Blu-ray δεν δικαιολογείται σε πλήρη τιμή εύκολα, είναι όμως αξιόλογη περίπτωση ταινίας "στα υπ' όψιν" αν βρεθεί κάποια στιγμή σε προσφορά. Γιατί... κακά τα ψέματα: ακόμη και με αδύναμο σενάριο, Ron Howard (και Chris Hemsworth) είναι αυτός!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ