HD Wars: Τώρα και… στην Ελλάδα!

Blu-ray εναντίον HD-DVD... ή μήπως είναι ήδη αργά;

Αυτό είναι το μόνο αδιαμφισβήτητα καλό με τα Χριστούγεννα: ως η κορυφαία καταναλωτική εποχή, δρομολογεί εξελίξεις και σε... στάσιμες αγορές ενίοτε! Μετά από πρακτική απουσία του HD-DVD από την ελληνική αγορά για μία ολόκληρη χρονιά (και το ορίζουμε ως "απουσία" γιατί το φορμά δεν είχε να επιδείξει καμία ταινία με υποτίτλους στη γλώσσα μας πλην του King Kong, οπότε και καμία υποστήριξη από καμία ελληνική εταιρεία HD-DVD "συμφερόντων"), έχουμε στα ράφια των - ολιγάριθμων ακόμη - σχετικών καταστημάτων την πρώτη τέτοια ταινία. Αναφερόμαστε στο ενδιαφέρον και τεχνικά εντυπωσιακό Transformers, που στο εξωτερικό τουλάχιστον έχει σημειώσει πολύ υψηλές πωλήσεις.

Καλώς ή κακώς, βέβαια, "με αυτά και με κείνα" της ολιγωρίας των ελληνικών εταιρειών των προσκείμενων στο HD-DVD, έχουμε και… 30 φορές περισσότερες hi-def ταινίες σε Blu-ray στην ελληνική αγορά (πολλές από αυτές πλήρεις με ελληνικούς υποτίτλους). Ας μην γκρινιάζει λοιπόν το "κόκκινο στρατόπεδο" των HD-DVD, αν ο κόσμος που μόλις αγόρασε panel υψηλής ευκρίνειας ξεχυθεί τις επόμενες μέρες στα καταστήματα για PlayStation3…

Μιλώντας άλλωστε για Blu-ray και PlayStation3, στο "μπλε στρατόπεδο" είχαμε και άλλες ευχάριστες εξελίξεις. Μετά από τις τυμπανοκρουσίες της Sony περί "τεχνολογικής ανωτερότητας" του Blu-ray έναντι του HD-DVD (όσοι ασχολούνται με το θέμα γνωρίζουν αν αυτό αληθεύει ή όχι), ήλθε η ώρα... "σεμνά και ταπεινά" να τηρήσει το πρώτο τις υποσχέσεις που αθετούσε εδώ και ένα χρόνο περίπου. Ποιες υποσχέσεις; Αυτές που αφορούσαν τις αλληλεπιδραστικές και multimedia λειτουργίες που ναι μεν το φορμά του Blu-ray "διαφήμιζε" πως είχε, αλλά στην πραγματικότητα... δεν, αφού ούτε το σχετικό πρότυπο (Blu-ray Profile 1.1) είχε παγιωθεί, ούτε συσκευές ικανές να το εκμεταλλευτούν είχαν εμφανιστεί.

Στο εξωτερικό έχει κυκλοφορήσει ήδη το πρώτο αυτόνομο Blu-ray player με υποστήριξη στο Profile 1.1 - και μέχρι το Μάρτιο θα έχει έλθει στην Ελλάδα και αυτό, και άλλα ακόμη. Κατά τρόπο ειρωνικό, όμως, το πρώτο διαθέσιμο στη χώρα μας Blu-ray player που είναι ήδη απολύτως συμβατό με το νέο πρότυπο, είναι το οικονομικότερο της αγοράς αυτή τη στιγμή: το PlayStation3! Πράγματι, το "μαύρο διαμάντι" δέχθηκε πριν από μερικές ημέρες τη σχετική αναβάθμιση μέσω Internet και θα είναι το πρώτο σύστημα στο οποίο θα δοκιμαστεί επιτυχώς το αρχικό "κύμα" ταινιών Blu-ray με εξελιγμένα διαδραστικά χαρακτηριστικά. Τέτοιες ταινίες δεν υπάρχουν ακόμη, αναμένονται όμως από τα μέσα Ιανουαρίου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον... ειδικά έχοντας ήδη πάρει μια γεύση από τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά του HD-DVD στο "300"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ