HD-DVD: Το τέλος

Και επίσημη η "ευθανασία" από την Toshiba

Με ανάμικτα συναισθήματα θα πρέπει να παρακολούθησε το σύνολο σχεδόν της αγοράς της σύγχρονης οικιακής διασκέδασης τον Atsutoshi Nishida, πρόεδρο της Toshiba, να ανεβαίνει στο βάθρο της αίθουσας συνεντεύξεων Τύπου για να ανακοινώσει και επίσημα την παύση των δραστηριοτήτων της εταιρείας του που αφορούν στο φορμά αποθήκευσης του HD-DVD. Συναισθήματα ανάμικτα ακριβώς επειδή εμπεριέχουν και την ανακούφιση, και την απογοήτευση, και τον προβληματισμό, και τη χαρά ή τον ενθουσιασμό ακόμη: όλα εξαρτώνται από το πού "στεκόταν" κανείς εξ αρχής απέναντι στη διαμάχη αυτή ανάμεσα στο HD-DVD και το Blu-ray, τις δύο μορφές οπτικών δίσκων που για δύο χρόνια σχεδόν ανταγωνίστηκαν για την επικράτηση στο χώρο των ταινιών υψηλής ευκρίνειας.

Ανακούφιση γιατί η επίσημη ανακοίνωση δίνει οριστικό τέλος στο... χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου: αυτή η επώδυνη διαδικασία της "ευθανασίας" των τελευταίων εβδομάδων (με ανακοινώσεις εκ μέρους κατασκευαστριών εταιρειών και αλυσίδων λιανικής για εγκατάλειψη του HD-DVD να γίνονται σχεδόν καθημερινά) ολοκληρώθηκε, καθώς ουκ ολίγοι ήταν αυτοί που πρέσβευαν ότι η Toshiba υπήρχε πάντα η περίπτωση να μην καταθέσει τα όπλα εύκολα και να παρατείνει με "τεχνητές αναπνοές" (π.χ. περαιτέρω μειώσεις τιμών) το αναπόφευκτο μέχρι το καλοκαίρι ή και αργότερα.

Ενθουσιασμός, όπως αυτός που έχουν δικαίωμα να νοιώθουν οι οπαδοί της Sony, καθώς το Blu-ray είναι πλέον και τυπικά το de facto φορμά δίσκων για θέαση ταινιών υψηλής ευκρίνειας: η ιαπωνική εταιρεία (που είχε εν πολλοίς στηρίξει τις τύχες της ως όμιλος στο φορμά αυτό, στο PlayStation3 και στη σχεδόν... συμβιωτική σχέση μεταξύ των δύο), ρίσκαρε και κέρδισε. Χαρά εκ μέρους ενός υπολογίσιμου τμήματος του καταναλωτικού κοινού, το οποίο παρακολουθούσε εξ αποστάσεως την αναμέτρηση ανάμεσα και στο Blu-ray και το HD-DVD, μη θέλοντας να ριψοκινδυνεύσει την αγορά εξοπλισμού και ταινιών που στο εγγύς μέλλον θα αποδειχθούν κακή επένδυση. Με το τοπίο να αποσαφηνίζεται, τουλάχιστον δεν θα υπάρχει σύγχυση από δω και στο εξής ανάμεσα στους νεο-ενδιαφερόμενους καταναλωτές σχετικά με το ποιά μορφή δίσκου θα τους προσφέρει ταινίες στην πολυπόθητη υψηλή ευκρίνεια.

Απογοήτευση γιατί, όταν όλα έχουν ειπωθεί, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα στο HD-DVD και το Blu-ray δεν αποφασίστηκε βάσει τεχνικών προδιαγραφών, βάσει δυνατοτήτων ή βάσει περιεχομένου. Το αποτέλεσμα αυτό αποφασίστηκε από τους κύκλους των κινηματογραφικών εταιρειών, από το lobbying μεταξύ των υψηλόβαθμών στελεχών τους, από το παρασκήνιο του Hollywood που εκτυλίσσεται πάντοτε βάσει οικονομικών συμφερόντων. Απογοήτευση γιατί δεν αποφάσισε το κοινό, εν τέλει, ποιό από τα δύο φορμά προτιμά (αφού το HD-DVD δεν τα πήγαινε καθόλου άσχημα μέχρι και τα Χριστούγεννα). Το νικητήριο φορμά ουσιαστικά μάς... ανακοινώθηκε, ως απόρροια των στρατηγικών κινήσεων και επιλογών άλλων εταιρειών, που ώθησαν την Toshiba σε αυτή τη θέση. Θέση για την οποία φυσικά - αν θέλει να είναι ακριβοδίκαιος κανείς - θα μπορούσε εύκολα να παρατηρήσει ότι η Toshiba ευθύνεται επίσης, τόσο λόγω ασθενικού marketing εκ μέρους της, όσο και λόγω μη καλλιέργειας της σχέσης με τις κινηματογραφικές, που θα οδηγούσε σε σταθερότερη υποστήριξη.

Προβληματισμός γιατί, με το HD-DVD να μην αποτελεί πλέον συνισταμένη της αγοράς, πολλά πράγματα μεν απλοποιούνται, άλλα όμως αποκτούν... μονοδιάστατο χαρακτήρα. Κατά βάση, μονοπωλιακό: το Blu-ray είναι τώρα το μόνο hi-def φορμά ευρείας αποδοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση υπεροχής που αποκτά η Sony απέναντι στους συνεργάτες της, στις κινηματογραφικές, στις εταιρείες διανομής, στο κοινό γενικότερα. Τα μονοπώλια δεν αποδεικνύονται ποτέ ωφέλιμα για καμία αγορά, η δε Sony έχει επιδείξει κατ' επανάληψη υπεροπτική συμπεριφορά σε όσες περιπτώσεις βρέθηκε σε θέση ισχύος. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο σε αυτόν τον τομέα, λοιπόν, ακόμη κι αν οι ελπίδες δεν είναι πολλές ή μεγάλες.

Δεν έχει ωστόσο νόημα να αναλύει κανείς μόνο την αρνητική πλευρά μιας σημαντικής εξέλιξης στο χώρο της ψηφιακής διασκέδασης. Μπορεί με την ανακοίνωση της Toshiba να επήλθε η ευθανασία ενός καθ' όλα ικανού φορμά, όμως επήλθε και το τέλος μίας σύγκρουσης που μακροπρόθεσμα όντως θα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη της αγοράς του hi-def. Άλλωστε, τη θετική πλευρά του θέματος δεν είναι δύσκολο να την διακρίνει κανείς: μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι ταινίες σε HD-DVD θα αρχίσουν να πωλούνται σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές (ο εμπορικός όρος είναι... "εκκαθάριση στοκ") και ανάμεσα στις αδιάφορες παραγωγές θα συγκαταλέγονται και ουκ ολίγα "διαμάντια". Transformers, 300, V for Vendetta και Constantine με... 10 ευρώ. Σκέφτεστε τίποτε καλύτερο;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ