Φθηνότερα Blu-ray... ελπίζουμε

Το Hollywood απλοποιεί τους... εισπρακτικούς μηχανισμούς του

Με το κλίμα της οικονομικής δυστοκίας να επιμένει (και να καλλιεργείται...) για καιρό ακόμη, η ήδη προβληματική και αμφίβολη θέση του Blu-ray στην αγορά του home entertainment φαντάζει ακόμη δυσκολότερη. Ευτυχώς, υπάρχουν και ενθαρρυντικές ενδείξεις: πρόσφατα ανακοινώθηκε, για παράδειγμα, μία θετική εξέλιξη όσον αφορά ένα από τα σημαντικότερα "θέματα" στην υιοθέτηση του Blu-ray, αυτό της αδειοδότησης (licensing). Ως γνωστόν, οι εταιρείες που σκοπεύουν να κατασκευάσουν οποιουδήποτε είδους player που αναπαράγει δίσκους Blu-ray, αλλά και οι εταιρείες που σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν ταινίες στους δίσκους αυτούς, υποχρεούνται να καταβάλλουν στο Blu-ray consortium - το σύνδεσμο των εταιρειών που δημιούργησαν το φορμά - κάποιο ποσό για κάθε συσκευή και κάθε αντίτυπο που θα πωληθεί. Μέχρι σήμερα το ποσό αυτό ήταν υψηλότατο (συγκρινόμενο π.χ. με το αντίστοιχο του DVD), αλλά και η όλη διαδικασία της εξασφάλισης των royalties ήταν αδικαιολόγητα περίπλοκη, έχοντας προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στο φορμά συνολικά.

Είτε επειδή η παραπάνω διαπίστωση έχει γίνει πλέον... επώδυνα κατανοητή, είτε επειδή όντως η νίκη του Blu-ray επί του HD-DVD διευκόλυνε τα πράγματα, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του Blu-ray consortium (Sony, Panasonic και Philips) συμφώνησαν να καθιερώσουν από τον Ιούνιο καινούργια πολιτική απέναντι στο θέμα. Κάθε εταιρεία που θα πληρώνει το ποσό των royalties για τη χρήση των τεχνολογιών Blu-ray θα καταβάλλει ένα ενιαίο ποσό, σταθερό και συγκεκριμένο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα royalties και για τα DVD και τα CD. Με αυτές τις "οικονομίες κλίμακος" το συνολικό αντίτιμο θα θα εμφανίζεται μειωμένο έως και κατά 40% περίπου σε σχέση με το σημερινό. Τα ποσά αυτά διαμορφώνονται σε 9.5 δολάρια για κάθε Blu-ray player, 14 δολάρια για κάθε Blu-ray recorder, 11 σεντ για δίσκους Blu-ray εργοστασιακής εγγραφής, 12 σεντ για δίσκους εγγράψιμους από το κοινό και 15 για επανεγγράψιμους.

Όλα τα παραπάνω κόστη "μεταφέρονται", φυσικά, στην τελική τιμή κάθε προϊόντος για τους καταναλωτές, κυμαίνονται όμως σε λογικότερα επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά με προϊόντα Blu-ray μπορούν να προσφέρουν καλύτερες τιμές σε αυτά, αλλά και ότι εταιρείες που μέχρι χθες δεν δραστηριοποιούνταν στην κατηγορία αυτή λόγω π.χ. πολύ μικρού περιθώριου κέρδους, έχουν πλέον απτό λόγο να το κάνουν. Το αν και κατά πόσο, φυσικά, οι εταιρείες θα προσφέρουν όντως χαμηλότερες τιμές σε player και δισκάκια Blu-ray, απλώς επειδή μπορούν, απομένει να αποδειχθεί...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ