Disney Plus: σοβαρός ανταγωνισμός στην Netflix το 2020

Ο τιτάνας του σύγχρονου σινεμά ξεκινά με χαμηλή τιμή και υψηλές προσδοκίες τον Νοέμβριο

Γνωρίζαμε φυσικά εδώ και πολύ καιρό πως η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο του κινηματογραφικού θεάματος αυτή τη στιγμή, η Disney, θα προχωρούσε στην προώθηση δικής της Δικτυακής υπηρεσίας διάθεσης ταινιών και σειρών α λα Netflix - γνωρίζαμε επίσης πως θα το κάνει φέτος αλλά και πως ετοιμάζει πληθώρα αποκλειστικού περιεχομένου καινούργιου για την υπηρεσία αυτή, πέρα από την αχανή βιβλιοθήκη των υπαρχόντων τίτλων που έχει στην διάθεσή της. Στην εκδήλωση D23 που διοργάνωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ωστόσο, μάθαμε πολύ περισσότερα πράγματα. Έχουμε, κατά συνέπεια, σχεδόν πλήρη εικόνα και... οφείλουμε να το υπογραμμίσουμε: στο τέλος του 2020 οι ισορροπίες στον χώρο των ψυχαγωγικών Δικτυακών υπηρεσιών είναι πολύ πιθανό να διαφέρουν σημαντικά από τις σημερινές.

Το Disney Plus θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου σε ΗΠΑ, Καναδά και Ολλανδία, καθώς και στις Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία στις 19 του ίδιου μήνα. Θα λειτουργεί ως app σε όλες τις συσκευές με λειτουργικό της Apple και της Google - iOS, iPad OS, tvOS, Android, Android TV - αλλά και με αντίστοιχα apps για Xbox One, PS4 και τα δημοφιλή players της Roku. Οι μόνες εκτεταμένης χρήσης συσκευές που, αρχικά τουλάχιστον, δεν θα έχουν πρόσβαση στο Disney Plus θα είναι ουσιαστικά τα Amazon Fire και τα PC. Θα κοστίζει μόλις $6.99 μηνιαίως (μία τιμή και όχι πολλαπλών επιπέδων) ή $69.99 ετησίως και γι' αυτό το κόστος οι συνδρομητές της υπηρεσίας θα λαμβάνουν την δυνατότητα χρήσης της σε τέσσερις συσκευές ταυτόχρονα, ενώ κάθε συνδρομητής θα μπορεί να διαμορφώσει έως και επτά διαφορετικά προφίλ για ισάριθμα οικογενειακά μέλη.

Η δυνατότητα αυτή ήδη δημιουργεί ένα πρώτο πρόβλημα στην Netflix: για να την έχει κανείς διαθέσιμη από την δική της υπηρεσία θα πρέπει να έχει συνδρομή Premium, η οποία κοστίζει πλέον $15.99 στις ΗΠΑ - πολύ περισσότερο από τα $6.99 του Disney Plus. Εξίσου σημαντικό, άλλωστε, ίσως αποδειχθεί το γεγονός ότι για αυτά τα $6.99 η Disney προσφέρει και όλα τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά εικόνας/ήχου για τα οποία η Netflix ζητά $15.99, όπως την υποστήριξη σε ανάλυση 4Κ, απεικόνιση με τεχνολογία χρώματος HDR (HDR10 και Dolby Vision), καθώς και απόδοση ήχου Dolby Atmos. O συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων - τέσσερις διαφορετικές ροές υλικού ταυτόχρονα και υποστήριξη σε 4Κ/HDR, Dolby Vision/Atmos - αυξάνει τον πολυσυζητημένο λόγο αξίας/κόστους του Disney Plus σε επίπεδο που η Netflix (ο... πρωταθλητής μέχρι σήμερα στον συγκεκριμένο τομέα), απλώς δεν μπορεί ν' ανταγωνιστεί.

Το Disney Plus θα προσφέρει, άλλωστε, από την πρώτη ημέρα και όλες τις ευκολίες που η Netflix προσέθετε σταδιακά επί σειρά ετών. Τα επεισόδια των τηλεοπτικών σειρών ή οι ταινίες θα μπορούν να αποθηκευθούν σε διάφορες συσκευές για θέαση δίχως Δικτυακή σύνδεση (downloads), οι προτεινόμενες σειρές/φιλμ θα προκύπτουν από το ιστορικό θέασης καθενός από τα 7 διαφορετικά προφίλ κάθε συνδρομής, ενώ η υπηρεσία θα "θυμάται" πού ακριβώς έχει σταματήσει κάποιος την θέαση σε ένα φιλμ ή επεισόδιο για συνέχεια θέασης στην ίδια ή άλλη συσκευή από εκείνο το σημείο. Θα υπάρχει φυσικά ομαδοποίηση περιεχομένου βάσει κατηγοριών, αλλά και ειδικές "περιοχές" περιεχομένου για παιδιά όπως και "περιοχές" θεματικές π.χ. αυτή των Star Wars, της Pixar, της Marvel, του National Geographic και άλλες.

Η Disney σημειώνει πως η υπηρεσία της θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο με περισσότερες από 500 ταινίες και πάνω από 7500 τηλεοπτικά επεισόδια σειρών - αριθμοί που φυσικά δεν συγκρίνονται με τους παρόντες της Netflix, αλλά αφενός αφορούν σε αποκλειστικό περιεχόμενο, αφετέρου θα αυξάνονται γοργά καθώς η Disney θα ενσωματώνει τμήματα της τεράστιας βιβλιοθήκης της και παράλληλα νέο υλικό στο Plus. Στην εκδήλωση D23 ανακοινώθηκαν ακόμη περισσότερες τηλεοπτικές σειρές από τον κόσμο της Marvel και των Star Wars, παιδικά, μιούζικαλ και άλλα, όλα νέα κι αποκλειστικά.

Πέρα από τις προαναφερθείσες 5 χώρες, ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε καμία άλλη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Disney Plus για το 2019 - οπότε θα είναι ουσιαστικά το 2020 (και το δεύτερο μισό του) η χρονιά κατά την διάρκεια της οποίας θα φανεί η επίδραση της εισόδου της Disney στην αγορά των Δικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Σχετική ημερομηνία για την Ελλάδα φυσικά δεν υπάρχει ακόμη, όμως είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσει κανείς πως δεν τοποθετείται σε καμία περίπτωση πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (το πιθανότερο αργότερα) καθώς προηγούνται πολύ μεγαλύτερες αγορές και... ευκολότερες γλώσσες. Παρακολουθούμε, ωστόσο, το θέμα από κοντά και θ' αναφέρουμε αμέσως οποιαδήποτε εξέλιξη σχετική. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ