Blu-ray; Ποιό Blu-ray;

Ό,τι κι αν διατείνονται οι αναλυτές, ό,τι κι αν... ονειρεύονται οι κινηματογραφικές, είναι οι καταναλωτές αυτοί που τελικά αποφασίζουν τί θα κάνουν με τα χρήματά τους και αν θα "αγκαλιάσουν" μια νέα τεχνολογία ή θα κρατήσουν αποστάσεις από αυτήν. Το γεγονός αυτό έγινε... επίπονα κατανοητό στο "στρατόπεδο" του Blu-ray πρόσφατα, όταν η ανάλυση πωλήσεων από δύο διαφορετικές στατιστικές εταιρείες "συμφώνησε" στην επιεικώς στάσιμη (ενίοτε αρνητική) πορεία του φορμά κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Συγκεκριμένα, τόσο η NPD όσο και η ABI Research κατέδειξαν με τις εκθέσεις τους πως οι ήδη πολύ μικρές σε αριθμό πωλήσεις αυτόνομων Blu-ray player του Ιανουαρίου μειώθηκαν κατά... 40% τον Φεβρουάριο και αυξήθηκαν μόλις κατά 2% το επόμενο μήνα των... πανηγυρισμών της επικράτησης επί του φορμά της Toshiba, του HD-DVD.

Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Υψηλή τιμή πώλησης των players, ακόμη και των "εισαγωγικών". Χαμηλή διαθεσιμότητά τους στις μεγάλες αγορές. Ολιγωρία των "υπευθύνων" του προτύπου Blu-ray να παγιώσουν τις προδιαγραφές του φορμά, καθιστώντας ανόητη την αγορά οποιασδήποτε συσκευής μέχρι το φθινόπωρο (στην καλύτερη περίπτωση). Κατά 30% υψηλότερες τιμές στις ταινίες Blu-ray σε σχέση με τις αντίστοιχες σε DVD. Πάρα πολύ καλά αποτελέσματα από DVD player με δυνατότητες "αναβάθμισης" της εικόνας σε ανάλυση 1080p, σε βαθμό που να είναι απολύτως ικανοποιητικός για μεγάλο τμήμα του κοινού. Και, μετά από όλα αυτά, ειλικρινά περίμενε το "στρατόπεδο" του Blu-ray να τρέξουν οι καταναλωτές στα καταστήματα, απλώς επειδή το HD-DVD ηττήθηκε;

Επειδή βεβαίως σπάνια δεν υπάρχει έστω και... μία θετική πλευρά σε όλα αυτά, αυτή αφορά στο PlayStation3: είναι και το φθηνότερο, και το μόνο σίγουρα αναβαθμίσιμο Blu-ray player της αγοράς εδώ και 12 μήνες, γεγονός που είχε και έχει θετικότατη επιρροή στις πωλήσεις του. Προς μεγάλη χαρά της Sony, φυσικά, που συσσωρεύει κέρδη τόσο από το hardware όσο και από το software του PS3. Και οι συνεργάτιδες Philips, Panasonic, Pioneer, Samsung κλπ. που κατασκευάζουν αυτόνομα Blu-ray player; E, γι' αυτές... tough luck!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ