Blu-ray: Επιτέλους, σαφής άνοδος

To μόνο πλέον φορμά υψηλής ευκρίνειας... υπόσχεται!

Κάθε νέα τεχνολογία έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από αρνητικούς παράγοντες όταν πρωτοεμφανίζεται στην αγορά, βέβαια, όμως το Blu-ray είχε ακόμη περισσότερους: από την έλλειψη πελατειακής βάσης ικανής να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά του (τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας δηλαδή) και τις μη παγιωμένες προδιαγραφές, μέχρι την αντιπαλότητά του με το HD-DVD και τις... "παιδικές ασθένειες" των ανώριμων φορμά, είχε αρχικά αποστολή που φαινόταν πολύ δύσκολη. Η τελευταία παραμένει όχι εύκολη, οι πιθανότητες όμως του Blu-ray φαίνονται πια σαφώς βελτιωμένες σε σχέση με το παρελθόν - τόσο αν το συγκρίνει κανείς με τα φορμά που διαδέχθηκε (τη βιντεοκασέτα VHS και το DVD) όσο και αν το τοποθετήσει στο πλαίσιο της γενικότερης αγοράς των καταναλωτικών ηλεκτρονικών πια. Γεγονός άκρως ενθαρρυντικό.

Οι αποδείξεις είναι πια απτές. Οκτώ από τα δέκα player δίσκων στο Top 10 του Δικτυακού πολυκαταστήματος Amazon είναι Blu-ray player, ενώ πέντε από τους δέκα δίσκους ταινιών είναι Blu-ray. Συμπληρώνοντας τα τρία χρόνια παρουσίας του στην αγορά, το φορμά ξεπέρασε πριν από λίγο καιρό το 7% σε διείσδυση στα αμερικανικά νοικοκυριά (υπολογίζεται σε περίπου 12% παγκοσμίως), χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται αυτή τη φορά τα PlayStation3 (που θα ανέβαζαν κατά πολύ το ποσοστό αυτό). Παρά την οικονομική δυστοκία που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, δε, τα Blu-ray player αναμένεται να είναι από τα ελάχιστα προϊόντα τεχνολογίας που θα σημειώσουν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών τους (πλησίασαν στις ΗΠΑ το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων με αξιοπρεπέστατα μοντέλα και το έσπασαν με εντελώς βασικά).

Το κομβικό σημείο του φορμά της Sony έχει πρακτικά φτάσει, λοιπόν. Το Blu-ray είναι πια απαλλαγμένο από προβλήματα, με πολλές δυνατότητες "επόμενης γενιάς", προσιτό στο ευρύ κοινό, ικανό να επιδείξει με δίσκους ΑΑΑ επιπέδου την οπτικοακουστική ποιότητα της αληθινά υψηλής ευκρίνειας. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πια περιθώριο για να το κατακρίνει κανείς (καλό θα ήταν να μειωθούν και οι τιμές των δίσκων κάποια στιγμή... αλλά αυτό δεν είναι τόσο θέμα του ίδιου του φορμά πια) όπως παλαιότερα. Όλα, πια, ανάγονται στον αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, αγώνα όπου το Blu-ray αναγκαστικά συμμετέχει με αντίπαλο τις online υπηρεσίες διανομής ταινιών "υψηλής ευκρίνειας". Θα προλάβει να καθιερωθεί, πριν αυτές γίνουν κοινός τόπος; Το 2010 ίσως είναι η χρονιά που θα δώσει την απάντηση σε αυτό, ίσως και όχι. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ