YouTube με τα... 1080!

Και σε πλήρη υψηλή ευκρίνεια τα video clips του σύντομα

Nαι, μερικά πράγματα είναι... βεβαιότερο του βέβαιου ότι θα συμβούν κάποια στιγμή, όμως - για να είμαστε ειλικρινείς - το συγκεκριμένο δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα. Η δημοφιλέστερη υπηρεσία φιλοξενίας video στον κόσμο, το YouTube, από την επόμενη εβδομάδα θα προσφέρει στους χρήστες της τη δυνατότητα να δημοσιεύουν και να παρακολουθούν clips σε ανάλυση πλήρους υψηλής ευκρίνειας (1080p). Τυπικά το YouTube υποστήριζε εδώ και αρκετούς μήνες υλικό "υψηλής ευκρίνειας" (στις 720 γραμμές ανάλυσης), με τη μετάβαση όμως στις 1080 γραμμές το πράγμα... επισημοποιείται στα μάτια των θιασωτών του high definition. Οι υπεύθυνοι του YouTube θα δημιουργήσουν μάλιστα μία ειδική σελίδα με demo clips, που θα επιδεικνύει το πόσο εντυπωσιακά μπορούν να είναι τα video αυτά

Όπως προφανώς γνωρίζουν όλοι οι φίλοι και φίλες του αθηνόραμαdigital.gr που έχουν κάποια επαφή με το ψηφιακό video, τα clips που δημοσιεύει το YouTube δεν συναγωνίζονται σε ποιότητα π.χ. το Blu-ray ή τις ειδικευμένες Δικτυακές υπηρεσίες διανομής ταινιών όπως το NetFlix. Η συμπίεση που αναγκαστικά δέχονται τα clips του YouTube για να μην αργούν πολύ στη μετάδοση και προβολή μέσω Internet έχει, αναπόφευκτα, συνέπειες στην ποιότητα της εικόνας, ενώ και ο ήχος είναι βασικού επιπέδου. Όμως το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ευδιάκριτα καλύτερο από τα "HQ" και "HD" clips που προσφέρονται μέχρι στιγμής και περιθώρια βελτίωσης της ποιότητας υπάρχουν πάντοτε για το μέλλον. Οι μηχανικοί του YouTube, άλλωστε, διαβεβαίωσαν ότι ήδη αναπροσαρμόζουν όσα video είχαν καταχωρήσει οι χρήστες σε 1080p (αλλά μέχρι σήμερα η υπηρεσία τα "κατέβαζε" σε 720p), στην πλήρη τους ανάλυση. Pas mal!

Η ανακοίνωση αυτή του YouTube γίνεται σε πολύ καλό χρονικό σημείο για την αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών: οι βιντεοκάμερες που εγγράφουν ψηφιακό υλικό σε ανάλυση 1080p είναι πια ευρέως διαδεδομένες, οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές με την ίδια δυνατότητα βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων... και οι δύο προϊοντικές κατηγορίες αναμένεται να έχουν θετικότατη πορεία κατά την επερχόμενη εορταστική περίοδο. Απομένει να δούμε πόσο μεγάλη θα είναι η ανταπόκριση των χρηστών και η διάθεσή τους να δημοσιεύουν τα δικά τους video σε πλήρες high definition, καθώς και... τί συνέπειες θα έχει η μετάδοση τόσων clips σε 1080p τα επόμενα χρόνια στην κίνηση του παγκόσμιου Internet (μιλάμε για πολλά, πάρα πολλά δεδομένα). Για την ώρα, welcome hi-def YouTube!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ