XBMC, έκδοση 12η

Ριζική ανανέωση για το καλύτερο... ιδιωτικό video club

Είναι αλήθεια πως τα αρχεία ταινιών και μουσικής που έχουν συλλέξει πολλοί από μας, με... διάφορους τρόπους, είναι τόσα πολλά - κι έχουν δημιουργήσει τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων - που η ταξινόμησή τους θα χρειαζόταν πειθαρχία σχεδόν στρατιωτική! Για να βοηθήσουν σε αυτό υπάρχουν διάφορες εφαρμογές, ελάχιστες ωστόσο βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το θρυλικό XBMC. H συγκεκριμένη εφαρμογή είναι τόσο ευπαρουσίαστη και ποιοτική, που είναι ένα... μικρό θαύμα το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια παραμένει δωρεάν για το κοινό. Και η ολοκαίνουργια, δωδέκατη έκδοσή της δεν είναι μόνο πληρέστερη από ποτέ, αλλά και η πλέον ευέλικτη και προσαρμόσιμη στις ανάγκες του χρήστη της.

Το XBMC 12 εννοείται πως κάνει ό,τι κι οι προηγούμενες εκδόσεις: αναλαμβάνει να οργανώσει και να παρουσιάσει με τρόπο εντυπωσιακό τη βιβλιοθήκη περιεχομένου του χρήστη, αλλά και να αναπαράγει κάθε είδους αρχείο πολυμέσων υπάρχει στις συσκευές του και στο τοπικό του οικιακό δίκτυο. Η νέα έκδοση διορθώνει όλα σχεδόν τα παρελθόντα "θέματα", βελτιώνει περαιτέρω την υποδομή για εναλλακτικά γραφικά περιβάλλοντα (skins) και επεκτάσεις των λειτουργιών του (plug-ins), υποστηρίζει άρτια πλέον το σύστημα Airplay της Apple, τον ήχο υψηλής πιστότητας των Blu-ray (HD audio), καθώς και εγγραφή τηλεοπτικών προγραμμάτων σε σκληρό δίσκο (χρειάζεται φυσικά σχετικό περιφερειακό). Για πρώτη φορά, δε, προσφέρεται έκδοση για συσκευές βασισμένες στο Android, καθώς και ειδική έκδοση για τον λιλιπούτειο Η/Υ που ακούει στο όνομα Raspberry Pi. Ο κατάλογος προσθηκών/βελτιώσεών του είναι εκτενέστατος και αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα ανάπτυξής του, η οποία εργάστηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο σκληρά για να φέρει το XBMC σε αυτό το σημείο ωριμότητας.

Η δημοφιλής εφαρμογή διατίθεται, όπως προαναφέραμε, χωρίς κόστος για Windows, Linux και OS-X, ακόμη και σε μορφή κατάλληλη για εκτέλεση χωρίς καν εγκατάσταση (την XBMCbuntu), ώστε να πάρει κανείς μια ιδέα των δυνατοτήτων της χωρίς να διακινδυνέψει τίποτε από το υπάρχον σύστημά του. Υπάρχει έκδοση ειδική για Apple TV (πρώτης και δεύτερης γενιάς) αλλά και ειδική έκδοση για iPhone ή iPad - με την προϋπόθεση ότι σε όλες αυτές τις συσκευές της Apple έχει "εφαρμοστεί" jailbreak. Οι φίλοι του Αθηνόραμα Digital που έχουν στην κατοχή τους πλήθος ταινιών και μουσικής θεωρούμε πως αξίζει να ασχοληθούν μαζί του ακόμη και για λίγο, αποκτώντας το από αυτή τη σελίδα και πειραματιζόμενοι με το περιβάλλον επικοινωνίας και τις επιλογές του. Έχουμε την υποψία ότι, αν αρχίσουν να οργανώνουν το υλικό τους με το XBMC, δύσκολα θα γυρίσουν στον... βαρετό τρόπο του double-click ή του tap για την αναπαραγωγή αρχείων multimedia!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ