Windows Home Server: ευθανασία

Η Microsoft εγκαταλείπει άλλο ένα προϊόν της - έστω κι αν ήταν θέμα χρόνου

Θα μπορούσε πιθανώς να το χαρακτηρίσει κανείς - σε... τυπική δημοσιογραφική αργκό - ως "το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου", παρ' όλα αυτά η σχετική απογοήτευση κάποιων χιλιάδων καταναλωτών παγκοσμίως δεν θα είναι μικρότερη. Ο λόγος για τα Windows Home Server, το λειτουργικό εκείνο της Microsoft που η αμερικανική εταιρεία προωθούσε εδώ και 6 χρόνια ως την καταλληλότερη λύση για ένα PC κοινής οικιακής χρήσης, όπου όλη η οικογένεια θα είχε αποθηκευμένα κεντρικά τα δεδομένα της για πρόσβαση από παντού. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Microsoft, λοιπόν, δεν θα υπάρξει διάδοχος για τα περυσινά Windows Home Server 2011 και θα παραμείνουν διαθέσιμα για αγορά έως το τέλος του 2013. Με άλλα λόγια, η πορεία τους ως λειτουργικό που προωθείται από την αμερικανική εταιρεία, τελειώνει φέτος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η αλήθεια είναι πως ως προϊόν τα Windows Home Server είχαν και πολυτάραχη διαδρομή, και δύσκολη αποστολή. Για λειτουργικό που, υποθετικά μιλώντας, θα καθιστούσε το διαμοιρασμό αρχείων στο οικιακό δίκτυο, τη διαχείριση των PC του σπιτιού, την αξιόπιστη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για τα δεδομένα της οικογένειας κλπ. εύκολη υπόθεση, απαιτούσε πολύ περισσότερη εξοικίωση με τους Η/Υ απ' όσο θα έπρεπε. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, οι δυνατότητές του (μετά τις... παιδικές ασθένειες βέβαια) ήταν ολοφάνερες, γι' αυτό και συγκέντρωσε γύρω του ένα σχετικά μικρό, αλλά πιστό κοινό, που υποστήριξε και χρησιμοποίησε εκτενώς τα Windows Home Server. Για το ποσοστό εκείνο του κοινού που είναι όντως αρκετά εξοικειωμένο με τη συλλογιστική των server, είναι όντως από τους καλύτερους τρόπους να διαχειριστεί κανείς μεγάλο όγκο ταινιών, μουσικής και φωτογραφιών, αλλά και να έχει εξασφαλισμένα τα πολύτιμα δεδομένα του.

Η εμπορική επιτυχία των ίδιων των PC ("οικιακών server" από εταιρείες όπως οι HP και Acer) που στηρίζονταν στο λειτουργικό ήταν πολύ μικρή, τόσο λόγω κόστους όσο και λόγω δυσκολίας του "μηνύματος" που οι συσκευές αυτές προσπαθούσαν να μεταφέρουν στο κοινό. Παρ' όλα αυτά η Microsoft πιθανώς θα συνέχιζε να υποστηρίζει τα Windows Home Server (που είναι τα Windows Server με μία προσθήκη λειτουργιών ουσιαστικά), αν δεν συνέβαιναν δύο πράγματα, ένα για το οποίο δεν φέρει την ευθύνη και ένα για το οποίο τη φέρει. Το πρώτο : ο τελευταίος μεγάλος κατασκευαστής που υποστήριζε την πρόταση αυτή, η Hewlett Packard, σταμάτησε να το κάνει στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Το δεύτερο: η ίδια η Μicrosoft αφαίρεσε από τα Windows Home Server 2011 τον Drive Extender, το σημαντικότερο ίσως συγκριτικό πλεονέκτημα του λειτουργικού και λόγο χρήσης του. Δικαίως οι φανατικοί φίλοι διαμαρτυρήθηκαν, καθώς η αμερικανική εταιρεία προτίμησε απλώς να... "σφάξει" τον Drive Extender με συνοπτικές διαδικασίες, παρά να διορθώσει τα προβλήματά του. Και τα υπόλοιπα, όπως λένε, ήλθαν... φυσιολογικά: παρά τις δεκάδες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες "επεκτάσεις" τους, και μία κοινότητα που στήριξε παθιασμένα το συγκεκριμένο λειτουργικό, τα Windows Home Server ήταν αναπόφευκτο να υποστούν "ευθανασία". Η Microsoft, βέβαια, πολύ θα ήθελε να... μάς πουλήσει την εισαγωγική έκδοση των νέων Windows Server 2012, την Essentials, αντί 400 δολαρίων περίπου (!!!) ως αντικαταστάτρια των Windows Home Server, όμως ας είμαστε σοβαροί: κανείς δεν πρόκειται να προβεί σε τέτοια κίνηση και αγορά. Και έτσι πιθανώς οδηγείται στο γκρεμό και όλη η έννοια και η προσέγγιση του "οικιακού server", ο οποίος θα παραμείνει προνόμιο όσων έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και χρήματα για να "στήσουν" έναν τέτοιο μόνοι τους. Oh, well...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ