Warner, Universal: και HDR10+ σε ταινίες Ultra HD Blu-ray

Κάτι αρχίζει ν' αλλάζει στην παρουσία του νεόφυτου φορμά στην αγορά, έστω κι αν είναι ακόμη νωρίς για... πανηγύρια

Όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά η πρωτοβουλία των Samsung, Panasonic και 20th Century Fox (πίσω στον... μακρινό Σεπτέμβρη του 2017) να προωθήσουν ένα τρίτο, νέο πρότυπο απόδοσης εικόνας τεχνολογίας HDR, είχαμε υιοθετήσει αρνητική θέση και δικαίως: ενώ το "βασικό" πρότυπο HDR10 μόλις είχε καθιερωθεί και το "εξελιγμένο" πρότυπο Dolby Vision είχε μόλις "αρχίσει να βρίσκει τα βήματά του", το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν το κοινό ήταν να προκύψει πρόσθετη σύγχυση ως προς το τί μπορεί να περιμένει και να ζητά από τρεις διαφορετικούς τρόπους χρωματικής διαμόρφωσης εικόνας. Η αγορά, δε, για σχεδόν 2 χρόνια έδειχνε να συμφωνεί μαζί μας καθώς το HDR10+, το τρίτο αυτό πρότυπο, δεν είχε τύχει υποστήριξης ούτε από πολλούς κατασκευαστές, ούτε από πολλές Δικτυακές υπηρεσίες, ούτε από τα πιο πολλά studio του Hollywood για τις οικιακές εκδόσεις των ταινιών τους.

Αυτό το τελευταίο αρχίζει, ωστόσο, να αλλάζει αν κρίνουμε από τις δύο - σχεδόν ταυτόχρονες - σχετικές ανακοινώσεις της Warner Bros και της Universal. Η πρώτη έχει προγραμματίσει για τον Αύγουστο την διάθεση σε δίσκο UHD BD του Godzilla King Of The Monsters και ενώ βέβαια το ίδιο το φιλμ δεν αποτελεί οποιουδήποτε είδους... ορόσημο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το δισκάκι που θα το φιλοξενεί: είναι η πρώτη κυκλοφορία της Warner που προσφέρει στον καταναλωτή τόσο το "βασικό" πρότυπο HDR10 για την απόδοση χρώματος, όσο και το Dolby Vision αλλά και το HDR10+. Με αυτόν τον τρόπο οποιοδήποτε UHD BD player κι αν έχει στην κατοχή του κανείς, και οποιουδήποτε κατασκευαστή τηλεόραση 4Κ, θα λάβει την καλύτερη δυνατή απόδοση χρώματος για τις συσκευές που έχει στην διάθεσή του, δίχως... "αστερίσκους".

Σημειώνεται πως η Warner έχει κατ' επανάληψη δηλώσει πως δημιούργησε τα απαραίτητα δεδομένα (metadata) για την απόδοση εικόνας βάσει προτύπου HDR10+ για περισσότερες από 100 ταινίες της. Δεν είναι πιθανό, φυσικά, να (επαν)εκδοθούν πάρα πολλές από αυτές σε μορφή δίσκου Ultra HD BD, αλλά και ένα ποσοστό τους να σχεδιάζεται όντως να διατεθεί έτσι, παράλληλα με της νέες παραγωγές της εταιρείας, είναι μία καλή αρχή (και οι υπόλοιπες μπορούν να παραχωρηθούν στο Amazon Prime Video ή φυσικά στο επερχόμενο HBO Max κάποια στιγμή το 2020 για προβολή εκεί).

Λιγότερες από 24 ώρες μετά από την ανακοίνωση της Warner, η Universal έκανε την αντίστοιχη δική της: τα Secret Life Of Pets 2, Shaun Of The Dead, Hot Fuzz και The World’s End θα διατεθούν τον Σεπτέμβριο σε δισκάκια UHD BD με υποστήριξη και στα τρία πρότυπα απόδοσης εικόνας (HDR10/Dolby Vision/HDR10+). To ενδιαφέρον είναι πως η Universal είχε νωρίτερα μέσα στην χρονιά εκφράσει την πρόθεση να υποστηρίξει το πρότυπο HDR10+ αλλά... όλοι πιστεύαμε πως θα το κάνει εις βάρος του Dolby Vision, ενώ η εταιρεία επέλεξε να υποστηρίξει τελικά και τα δύο μαζί, υιοθετώντας την θέση που ωφελεί πιο πολύ απ' όλες το καταναλωτικό κοινό.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η 20th Century Fox, μία από τις τρεις εταιρείες που στην ουσία δημιούργησαν το HDR10+ για τους δικούς τους λόγους, ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να κάνει... το αντίστροφο: πέρα από το "βασικό" HDR10 και το "δικό της" HDR10+, να υποστηρίξει στο ίδιο δισκάκι και το πρότυπο Dolby Vision. Η ταινία είναι το Alita Battle Angel και ο λόγος όχι τεχνολογικός ή στρατηγικός, μα... εκ των πραγμάτων επιβεβλημένος: μετά από την εξαγορά της 20th Century Fox από την Disney, είναι η δεύτερη αυτή που παίρνει τις σχετικές αποφάσεις και η συγκεκριμένη εταιρεία εννοεί να στηρίξει (όποτε υλοποιεί κάτι άλλο από το "απλό" HDR10...) το Dolby Vision. Tο Alita Battle Angel, κοινώς, ίσως είναι ο τελευταίος τίτλος HDR10+ της Fox.

Με την Sony να μην υποστηρίζει σε καμία περίπτωση το πρότυπο HDR10+ (λόγω του έντονου ανταγωνισμού με την Samsung και λιγότερο με την Panasonic) και την Paramount να έχει ήδη ταχθεί με το πρότυπο Dolby Vision, ολοφάνερα βρισκόμαστε ακόμη... μάλλον μακριά από το ιδανικό σημείο όπου όλες οι κινηματογραφικές θα υποστήριζαν και τα τρία πρότυπα απόδοσης χρώματος HDR ώστε ο καταναλωτής να λαμβάνει κάθε φορά την καλύτερη δυνατή εικόνα σε κάθε φιλμ που κυκλοφορεί σε UHD BD. Αν όμως οι Warner και Universal καθιερώσουν την πλήρη υποστήριξη και στα τρία πρότυπα, τότε ίσως θα είναι το ίδιο το κοινό αυτό που θα απαιτήσει από τις Disney, Sony και Paramount να προσφέρουν αυτές τις επιλογές επίσης. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ