Τηλεοράσεις HD: και τώρα... πού;

Τεχνολογικό τέλμα, βαρετό 2013 στον ορίζοντα

Οποιοσδήποτε ακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της ψηφιακής διασκέδασης και της τεχνολογίας γενικότερα, θα βεβαιώσει το... προφανές ίσως: μία προϊοντική κατηγορία δεν μπορεί να εξελίσσεται για πολλά χρόνια με τον ίδιο σταθερό ρυθμό. Αναπόφευκτα θα υπάρξουν "σκαμπανεβάσματα", "λακούβες" και "βουνοκορφές", ζενίθ και ναδίρ. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει μια προϊοντική κατηγορία να συμβεί - με άλλα λόγια, οι εμπλεκόμενες σε αυτήν κατασκευάστριες εταιρείες - είναι το εξής: όταν πλέον αρχίσει η αναπόφευκτη "πτώση", να έχουν ήδη τεθεί τα θεμέλια για την επόμενη πρόταση, η οποία θα φέρει πάλι τη σχετική αγορά σε άνοδο.

Ε, οι τηλεοράσεις ως προϊοντική κατηγορία φαίνεται να έχουν φτάσει σε αυτό το οριακά πτωτικό σημείο - με μία μικρή, σημαντική αρνητική διαφορά: οι προτάσεις για το "επόμενο βήμα" δεν είναι έτοιμες. Και, με το τέλμα στον ορίζοντα, ο προβληματισμός της αγοράς είναι ήδη μεγάλος.

Η πρώτη παράμετρος που συνηγορεί στον προβληματισμό για το ορατό μέλλον των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας, είναι αμιγώς τεχνολογική. Με λίγες, ωμές λέξεις: οι παρούσες τεχνικές προβολής σε επίπεδη οθόνη έχουν αγγίξει το όριό τους. Η τεχνολογία των plasma, που τόσες εξαιρετικές τηλεοράσεις μάς χάρισε την περασμένη πενταετία - με αποκορύφωμα της θρυλικές Kuro της Pioneer - δεν έχει πια ιδιαίτερα περιθώρια βελτίωσης. Μερικά Hz ταχύτητας σάρωσης παραπάνω ή κάποιες τεχνικές επεξεργασίας της εικόνας ακόμη δεν μπορούν να "κάνουν τη διαφορά". Η υψηλή ευκρίνεια ό,τι ήταν να δώσει στις plasma, το έχει ήδη δώσει πρακτικά.

Το ίδιο ισχύει και για τις LCD και LED/LCD: αυτές κάλυψαν μεν πολλές από τις αδυναμίες τους σε σχέση με τις plasma, όμως η ποιότητα εικόνας που μπορούν να προσφέρουν έχει "χτυπήσει ταβάνι": ο μόνος τρόπος να δούμε αισθητά καλύτερη εικόνα από μελλοντικές LED/LCD είναι να κυκλοφορήσουν μοντέλα με εντυπωσιακά ισχυρά υποσυστήματα ψηφιακού ελέγχου και οπίσθιο φωτισμό που αξιοποιεί πάρα, μα πάρα πολλές ζώνες από LED - τόσες πολλές, ώστε αυτό να καθίσταται ασύμφορο οικονομικά. Στους καιρούς που ζούμε, δύσκολα θα επενδύσει κάποιος πάνω από π.χ. €5000 για μία τηλεόραση διαγωνίου κάτω των 60 ιντσών - και μία LED/LCD με π.χ. 1024 ζώνες (το σημερινό maximum είναι 512) τόσο θα κόστιζε. Άλλωστε γιατί να το κάνει, όταν μπορεί να έχει με αυτά τα χρήματα χαμηλότερη ποιότητα εικόνας, αλλά... 80 ή 85 ή ακόμη και περισσότερες ίντσες εικόνας;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ