Τί να φταίει... τί να φταίει...

Όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, δεν... "το ψάχνεις": απλώς μαζεύεις στοιχεία, οργανώνεσαι όσο το δυνατόν καλύτερα και περιμένεις πότε θα "εισπράξεις". Σωστά; Είναι πρακτική που εμπορικά έχουμε δει και ξαναδεί να εφαρμόζουν εταιρείες όλων των κατηγοριών, για χρόνια ολόκληρα. Όταν όμως οι συνθήκες αλλάζουν, οι πωλήσεις δεν έρχονται, οι προοπτικές δεν είναι πια οι πολλά υποσχόμενες που ήταν, "το ψάχνεις". Το κάνεις ώστε να διαπιστώσεις τί φταίει ακριβώς, αλλά και τί μπορείς να κάνεις γι' αυτό. Σωστά; Σωστά.

Ε, σε αυτό το σημείο βρίσκεται το Βlu-ray ως φορμά αυτή τη στιγμή, μόνο που... αδυνατεί να εξηγήσει "τι φταίει". Το πρότυπο της Sony και των συνεργάτιδών της εταιρειών επικράτησε στην αγορά εις βάρος του HD-DVD (δεν υπάρχουν πια... δύο εκδόσεις της υψηλής ευκρίνειας), η "έκδοση" 2.0 των δυνατοτήτων του επιτέλους παγιώθηκε (όποιος τη θέλει έχει στη διάθεσή του αρκετά τέτοια player, όποιος όχι έχει στη διάθεσή του όλα τα υπόλοιπα), η γκάμα των διαθέσιμων ταινιών είναι μεγαλύτερη από ποτέ (έστω κι αν το γενικό επίπεδο ποιότητας από δίσκο σε δίσκο ακόμη ποικίλλει σημαντικά). Με άλλα λόγια, το φορμά είναι πια ώριμο και έχει να προσφέρει. Γιατί λοιπόν το κοινό δεν το "τιμά" αναλόγως και, ως εκ τούτου, οι πωλήσεις του αυξάνονται με βήματα τόσο αργά ώστε να προβληματίζουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές;

Είναι μάλλον ενδεικτικό το γεγονός ότι οι πιθανοί λόγοι είναι αυτοί που... ίσχυαν και έναν χρόνο πριν, όταν το Blu-ray ήταν ακόμη ανώριμο. Σχετικά χαμηλή - σε παγκόσμια κλίμακα - διείσδυση των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας. Ποιότητα εικόνας και ήχου των DVD "αρκετά καλή" για πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό του κοινού. Υψηλή ακόμη - αναλογικά με των DVD player - τιμή των "καλών" Blu-ray player. Και, εν τέλει, αποτυχημένη συλλογιστική στην προώθηση του Blu-ray ως φορμά, όταν το σχετικό consortium καταλήγει να επικαλείται ακόμη και τις πωλήσεις του PlayStation3 ως... "δικές της". Προσθέτει κανείς και (α) όλες αυτές τις συζητήσεις περί "του μέλλοντος που βρίσκεται στα movie downloads" - ενώ οι γνωρίζοντες καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα - καθώς και (β) τη δημοτικότητα του παράνομου download υψηλής ευκρίνειας ταινιών σε μορφή αρχείων για PC, και έχει δύο ακόμη πιθανούς λόγους. Τί να πούμε; Ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα εξετάσουμε το ζήτημα, να υπάρχουν τουλάχιστον... άλλοι λόγοι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ