Sony Z4500

Με... 200, αλλά και στυλ

Είδος: TV LCD
Τιμή: €2499,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Στις τεχνολογίες που συνθέτουν την αγορά του σύγχρονου home cinema, άλλα "βήματα μπροστά" γίνονται βαθμιαία (συχνά τόσο αργά που... αφού ολοκληρωθούν τα συνειδητοποιεί το κοινό), άλλα "άλματα" σημειώνονται από τον ένα μήνα στον άλλο. Αρκεί η τελειοποίηση μιας καινούργιας τεχνολογίας σε επίπεδο παραγωγής - στο εργαστήριο αυτή έχει συμβεί προ πολλού - για να φέρει στα καταστήματα κυριολεκτικά σε διάστημα ημερών ένα χαρακτηριστικό μοναδικό, που καθιστά το σχετικό προϊόν αξιοπρόσεκτο... εξ ορισμού. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως σε κάθε νέο χαρακτηριστικό αναλογεί το "ειδικό βάρος" που το τμήμα marketing κάθε εταιρείας επιδιώκει να του προσδώσει - και σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία υπάγεται η σάρωση των 200 Hz, που αυτή τη στιγμή μπορεί να βρει κανείς μόνο στην ολοκαίνουργια σειρά τηλεοράσεων Z της Sony. Ευτυχώς, τα νέα panel της ιαπωνικής εταιρείας είναι τόσο υψηλού επιπέδου ποιότητας συνολικά, που δεν χρειάζονται... marketing tricks για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό.

H σειρά Z απαρτίζεται από μοντέλα στις 40, 46 και (προσεχώς) στις 52 ίντσες. Το μοντέλο που είχε την ευκαιρία να δει η στήλη, αυτό των 46, ακολουθεί διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση τόσο από τις "μεγάλες", όσο και από τις "προσιτές" Bravia: έχει μεν περισσότερο λιτό, "σπαρτιάτικο" design από του γνωστού "floating glass" που είχαμε συναντήσει π.χ. στη σειρά X, αλλά αξιοποιεί στοιχεία του για να προσδώσει πρωτότυπο χαρακτήρα στην οριζόντια μπάρα που φιλοξενεί τα ηχεία του. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι όμορφο (έστω κι αν φαντάσει ελαφρώς... επιδεικτικό με τους ιριδισμούς που δημιουργούνται από τον περιβάλλοντα φωτισμό) και ο συνδυασμός μαύρου/ασημί ταιριάζει με τα περισσότερα σύγχρονα καθιστικά.

Η απαραίτητη ματιά στο πίσω μέρος της Z4500 φανερώνει όλα τα αναμενόμενα, αλλά και κάποια... όχι συνηθισμένα. Παρούσες είναι 2 θύρες HDMI (συν μία στο αριστερό πλαϊνό), μία θύρα VGA για σύνδεση PC, οι component για αναλογική σύνδεση, η οπτική έξοδος για τον ήχο και οι 2 SCART. Η Sony επιτέλους περιφρόνησε την άχρηστη πλέον S-Video, προσέθεσε όμως μία θύρα Ethernet, η οποία καθιστά την νέα της Bravia ως υποψήφια για σύνδεση σε οποιοδήποτε τοπικό οικιακό δίκτυο. Η συμβατότητα του panel με το πρότυπο DLNA σημαίνει ότι η Z4500 μπορεί να αντλήσει περιεχόμενο από άλλες συμβατές συσκευές στο δίκτυο αυτό, αν και δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε μόνο σε αρχεία φωτογραφιών ή μουσικής και όχι video. Ο ίδιος περιορισμός - διπλά δυστυχώς - ισχύει και για την θύρα USB 2.0 που φέρει στο πλάι η καινούργια Bravia.

Όσον αφορά στην ποιότητα της εικόνας που μπορεί να αποδώσει, πάντως, η Ζ4500 δεν απογοητεύει σε καμία περίπτωση: ο πολύ υψηλός λόγος αντίθεσης, η συνεισφορά του συστήματος επεξεργασίας Bravia Engine 2 και η συνετή χρήση φίλτρων για την μείωση του κόκκου κλπ. έχουν ως αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου λεπτομέρεια, ζωντανά χρώματα και εντυπωσιακά φυσική, λαμπερή εικόνα συνολικά. Ακόμη και η απεικόνιση του μαύρου και των "δύσκολων" διαβαθμίσεων του γκρι (πεδίο υπεροχής των plasma) είναι, για panel τεχνολογίας LCD, άκρως ικανοποιητική. Όπως πάντως πολλές τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας πια, η νέα Bravia δεν προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι προτιμά υλικό high definition και όχι standard για να "ξεδιπλώσει τις αρετές της": ενώ στις συνηθισμένες πια θεάσεις του Ratatouille και του Casino Royale προσέφερε υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα και "απλά" DVD (που δεν είχαν δηλαδή περάσει από διαδικασία upscaling) η εικόνα, αναλογικά, υπέφερε. Σε αυτόν τον τομέα, από κάποια άλλα panel - κατά πολύ ακριβότερα ομολογουμένως - έχουμε συναντήσει καλύτερες επιδόσεις.

Το όλο "θέμα γύρω από τις Ζ", ωστόσο, εντοπίζεται στην δυνατότητα ανανέωσης της εικόνας στο ρυθμό των 200 Hz, διπλάσιο από αυτόν που απολαμβάναμε στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό καθίσταται εφικτό με την υλοποίηση της καινούργιας έκδοσης του συστήματος επεξεργασίας MotionFlow, το οποίο υπολογίζει και παρεμβάλλει ανάμεσα σε δύο καρέ της κίνησης ακόμη... τρία (!), ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση μη ομαλής ροής της εικόνας, ακόμη και σε πολύ απαιτητικές καταστάσεις. Η γνώμη της στήλης όσον αφορά στο συγκεκριμένο, είναι αμφίρροπη: από τη μία πλευρά όντως διακρίναμε σημαντική διαφορά π.χ. σε αθλητικά στιγμιότυπα ή σε σκηνές DVD με γρήγορη μετακίνηση της κάμερας. Από την άλλη, σε ποιοτικό υλικό hi-def - όπως ταινίες Blu-ray και δη στα 24p - το MotionFlow όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, αλλά "κουράζει το μάτι" με την υπερβολικά επεξεργασμένη ροή που έχει ως αποτέλεσμα. Στα games μάλιστα (δοκιμάσαμε μερικούς τίτλους PlayStation3) η ενεργοποίησή του δεν συνιστάται, καθώς παραποιεί τη φυσιολογική ροή της εικόνας σε επίπεδο... άμεσα αντιληπτό! Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ίδια η Sony - σοφά - έχει προσφέρει διαφορετικές "βαθμίδες επιρροής" της εικόνας από το MotionFlow, έως και πλήρη απενεργοποίησή του.

Και... στο διά ταύτα: αξίζει η αγορά μιας Ζ4500 συνολικά, λαμβάνοντας ή μη λαμβάνοντας "στα υπόψιν" τα πολυσυζητημένα 200 Hz; Γι' αυτό, δεν τρέφουμε καμία αμφιβολία: αξίζει και με το παραπάνω. Η νέα Bravia βρίσκεται πλησιέστερα στα "εισαγωγικά" μοντέλα από τιμολογιακής πλευράς (η ονομαστική της τιμή τοποθετείται λίγο υψηλότερα από τα 2500 ευρώ αλλά μπορεί να βρεθεί και σημαντικά χαμηλότερα με μία έρευνα αγοράς), ενσωματώνει όμως πολλές από τις ιδιότητες της κορυφαίας LCD της Sony στην ίδια διαγώνιο, της X4500. Δεν θα αγοράζαμε τη συγκεκριμένη Bravia για το ανανεωμένο MotionFlow αυτό καθ' αυτό, θα την αγοράζαμε όμως πρόθυμα για την πολύ καλή της εικόνα, την πληρότητα του εξοπλισμού της και τον υψηλό δείκτη κόστους/αξίας που την χαρακτηρίζει. Κι αφήστε τα τμήματα marketing να "τρέχουν με 200" (Hz)...

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ