Sony VPL-VW80

Ο νέος... είναι πολύ ωραίος!

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €4999,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Με τους προβολείς υψηλής ευκρίνειας να διανύουν πλέον την τρίτη τους χρονιά στην παγκόσμια αγορά, λογικό είναι (α) οι βασικές τεχνολογίες τους να έχουν πλέον φτάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας άκρως ικανοποιητικό και (β) τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους να ορίζουν με σαφήνεια πλέον ζώνες τιμών και διαφορετικά target groups. H Sony ομολογουμένως έχει καταφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα, προσφέροντας πάρα πολύ καλά (και εμπορικά επιτυχημένα) δείγματα προβολέων TrueHD για τουλάχιστον τρία διαφορετικά κοινά υποψήφιων αγοραστών - ενίοτε, δε, με προτάσεις όπως τον ολοκαίνουργιο VW80 η ιαπωνική εταιρεία καθιστά... δυσδιάκριτα τα "όρια" των διαφορετικών κατηγοριών, προσφέροντας αποτέλεσμα "άνω" κατηγορίας σε τιμή "κάτω". Η στήλη είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον συγκεκριμένο προβολέα (άρτι εισαχθέντα από το εξωτερικό και μάλιστα "στημένο" σε ολοκληρωμένο σύστημα home cinema) αρκετές ημέρες πριν διατεθεί επίσημα στην Ελλάδα - και στις επόμενες παραγράφους καταθέτει τις εντυπώσεις του από τo πιο σημαντικό "όπλο" της Sony στο χώρο αυτο για τα φετινά Χριστούγεννα.

Όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση, ο VW80 διαφέρει σε μικρό βαθμό από τον VW60: το ίδιο "αυστηρό" ύφος στις γραμμές (αν όχι αυστηρότερο καθώς οι καμπύλες είναι λιγότερες), το ίδιο ανθρακί χρώμα, η ίδια "εντύπωση μέσα στο χώρο" εν πολλοίς (το ένα κιλό πρόσθετου βάρους στον VW80 δεν αποτελεί κάποιου είδους θέμα). Η πίσω πλευρά των δύο προβολέων μοιράζεται εν πολλοίς την ίδια γκάμα συνδέσεων: 2 θύρες HDMI, μία VGA για PC και δύο αναλογικές component και composite (για τη σκοπιμότητά τους τα έχουμε ξαναπεί...). Ο θόρυβος κατά τη λειτουργία κινείται επίσης σε παρόμοια επίπεδα, με διαφορά μόλις 2 decibel καλύτερη στην περίπτωση του VW80 (από τα 22, στα 20). Υπάρχουν προφανώς και άλλα κατασκευαστικά κοινά σημεία, αφού οι δύο προβολείς στηρίζονται στην ίδια τεχνολογία SXRD της Sony (ίδια απόσταση ανάμεσα στα pixels, ίδιος ρυθμός ανανέωσης κλπ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους απέναντι στο "αντίπαλο δέος" των προβολέων τεχνολογίας DiLA.

Εκεί που ο VW80 αρχίζει να γίνεται - στα χαρτιά ακόμη - πραγματικά ενδιαφέρων, είναι στο σημείο που αρχίζει κανείς να καταμετρά τα στοιχεία στα οποία ο νέος προβολέας είναι καλύτερος από τον VW60 (και τα στοιχεία που "δανείζεται" από τον κορυφαίο VW200 για να επιτύχει κάτι τέτοιο). Στοιχεία όπως τον εντυπωσιακά αυξημένο (έστω και θεωρητικό) δυναμικό λόγο αντίθεσης 60000:1, o οποίος επιτυγχάνεται με αυτόματη προσαρμογή της ίριδας στο περιεχόμενο της εικόνας. Στοιχεία όπως τις τεχνολογίες Motionflow και FilmProjection, οι οποίες χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για την ομαλοποίηση της κίνησης και την ενίσχυση της "κινηματογραφικής" εντύπωσης. Στοιχεία όπως την έκδοση 2 της Bravia Engine, του συστήματος ψηφιακής επεξεργασίας που ελέγχει την εικόνα συνολικά με τρόπο σαφώς καλύτερο από την έκδοση 1. Τα παραπάνω από μόνα τους θα αρκούσαν για να αναδείξουν ως σημαντικό "upgrade" τον VW80, ακόμη κι αν το τελικό οπτικό αποτέλεσμα δεν απεδείκνυε κάτι τέτοιο...

...όμως το αποδεικνύει. Και μάλιστα περίτρανα. Σε όλες τις θεάσεις που είχε την ευκαιρία να απολαύσει η στήλη - κατά κύριο λόγο ταινίες Blu-ray από player της Panasonic και games από το PlayStation3 - ο VW80 ήταν κλάσεις ανώτερος από τον "μέσης δυναμικής" VW60, "γέρνοντας" πολύ περισσότερο στον κορυφαίο VW200! Πολύ βαθύτερο, πυκνότερο και ομοιογενές μαύρο, ομαλότατη κίνηση χωρίς ασαφή καρέ, οξύτητα και "τρισδιάστατη" αίσθηση ήταν τα αμέσως αντιληπτά "σημεία υπεροχής" του από το παλαιότερο μοντέλο (με δεδομένη ωστόσο την αξιοποίηση hi-def υλικού ώστε να αναδεικνύονται οι αρετές αυτές, καθώς το standard-def υλικό φαίνεται... ακόμη χειρότερο). Τα χρώματα του VW80 είναι επίσης πολύ φυσικότερα και πειστικά (έστω κι αν δεν πλησιάζουν αυτά της λάμπας Xenon του VW200), γυαλιστερά και στιλπνά, με υφή και άφθονες διαβαθμίσεις. Η γκάμα των ρυθμίσεών του είναι πολύ μεγάλη και επιτρέπει λεπτομερείς αλλαγές σχεδόν σε κάθε επίπεδο της απεικόνισης που προσφέρει η συσκευή, συμπεριλαμβανομένων (σημαντικό) και όλων των συστημάτων υποβοήθησης και βελτίωσης της εικόνας, καθώς αυτά δεν έχουν σε όλες τις περιπτώσεις τα ίδια θετικά αποτελέσματα.

Ως προϊόν, λοιπόν, ο VW80 είναι εκπληκτικός: ένας προβολέας ικανός να προσφέρει εικόνα καλύτερη από αυτή στην οποία πριν από 18 μήνες αντιστοιχούσαν 10Κ ευρώ ή περισσότερα, χωρίς να συνοδεύεται από αυτού του επιπέδου το κόστος. Το θέμα είναι: ποιό ακριβώς θα είναι στη χώρα μας αυτό το κόστος, με δεδομένο ότι ο προβολέας αυτός "τοποθετείται" ανάμεσα στον VW60 και τον VW200; Ο πρώτος διατίθεται αυτή τη στιγμή στα 3500 ευρώ περίπου, ο δεύτερος στα 9000 ευρώ (πραγματικές και όχι εκτιμώμενες τιμές λιανικής), οπότε το πιθανό "φάσμα" είναι μεγάλο. Σε γερμανικά e-shops ο νέος VPL τιμάται στα 6500-7000 ευρώ, τιμή που τον ορίζει ως αντικαταστάτη του "βετεράνου" VW100 και όχι του "μικρού" VW60. Τιμή όμως που φοβόμαστε ότι στην Ελλάδα χαμηλότερη δεν μπορεί να είναι, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο και με τον JVC HD-100 και με τον Pioneer KF-9000 - δύο κορυφαίους προβολείς με πάρα πολλές αρετές και ευθέως συγκρίσιμους με τον VW200. Θα δούμε τον VW80 σε εορταστικές προσφορές και την τιμή του να μειώνεται στα καταστήματα, γρήγορα; Το ελπίζουμε, αν μη τί άλλο για να έχουν... αντίπαλο δέος οι νέοι επερχόμενοι JVC!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ