Sony VPL-VW200

Νέος, πλήρης και φιλόδοξος

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €10999,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Θέμα χρόνου ήταν, φυσικά. Με την υψηλή ευκρίνεια να έχει πλέον "πάρει το δρόμο της" προς την καθιέρωση, και τις σχετικές με αυτήν τεχνολογίες να ξεπερνούν τις... "παιδικές ασθένειες" και να συνθέτουν προϊόντα σωστά και πλήρη, ο ανταγωνισμός μεταξύ των πρωταγωνιστριών εταιρειών για το μερίδιο εκείνο της αγοράς που είναι έτοιμο να "κάνει την επένδυση" σε έναν καλό προβολέα είναι σκληρότερος από ποτέ. Η Sony με τη σειρά των Qualia και των VW έχει τα τελευταία χρόνια αποκτήσει θέση περίοπτη στο ανώτερο και μέσο-προς-ανώτερο τμήμα της κατηγορίας αυτής προϊόντων - και ο νέος VW200 είναι... "η απάντησή της", τρόπον τινά, σε προτάσεις άλλων εταιρειών που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο τρίμηνο διεκδικώντας το ίδιο κοινό. Απάντηση το λιγότερο... εύγλωττη!

Από πλευράς design και εξωτερικής εμφάνισης o νέος προβολέας της Sony δεν διαφέρει από τον προκάτοχό του, τον θρυλικό VW100: η ίδια πολύ όμορφη σχεδίαση (σε περισσότερο κλειστούς τόνους όμως), σχεδόν ακριβώς ο ίδιος όγκος, κατά τι μεγαλύτερο βάρος. Πολλά από τα τυπικά χαρακτηριστικά των δύο μοντέλων είναι επίσης παρόμοια: τεχνολογία SXRD, λάμπα Xenon, ανάλυση 1080p, όλες οι πιθανές είσοδοι οπτικού σήματος (HDMI, RGB, component, με τη διαφορά ότι ο VW200 αντικαθιστά την DVI του VW100 με δεύτερη HDMI). Και εδώ... αρχίζουν οι ευχάριστες διαφορές: ο λόγος αντίθεσης έχει αυξηθεί από τα 15000:1 σε θεωρητικό maximum τα 35.000:1, η τεχνολογία Motionflow εξομαλύνει αισθητά την κίνηση στις "δύσκολες" σκηνές, έχει προστεθεί υποστήριξη στο πρότυπο χρωματικής απόδοσης x.v.Color και τον "κινηματογραφικό" ρυθμό ανανέωσης των 24 καρέ, ενώ το ψηφιακό σύστημα ελέγχου δεν είναι άλλο από το πιο πρόσφατο Bravia Engine Pro.

Αποτέλεσμα των πολλαπλών βελτιώσεων "σε όλα τα σημεία" που φέρνει ο VW200 στο προσκήνιο σε σχέση με τον ήδη εξαιρετικό προκάτοχό του είναι το είδος της εικόνας που... αδικεί πλέον αυτό που εισπράττουμε στις περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες σήμερα: απίθανης λεπτομέρειας εικόνα, φυσικό χρώμα και στιλπνό, ποιοτικό (αλλά όχι το απολύτως κορυφαίο) μαύρο, ομαλότατη κίνηση και σχεδόν παντελής απουσία θορύβου ή κόκκου σε περιεχόμενο high definition. Ο προβολέας της Sony δεν αφήνει περιθώρια για κριτική σε οποιοδήποτε επίπεδο - συν τοις άλλοις, πλήρης στα χαρακτηριστικά που σήμερα θεωρούμε ό,τι πιο εξελιγμένο, και με μία μεγάλη γκάμα από ρυθμίσεων σχεδόν σε κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας του, ο νέος VPL φαντάζει ως επιλογή πρακτικά future-proof. Και από πάρα πολλές απόψεις, όντως είναι.

Όπως είναι φυσικό να προϋποθέσει κανείς μετά από όλα τα παραπάνω, ο VPL-VW200 δεν είναι ακριβώς προσιτός προβολέας: με προτεινόμενη λιανική τιμή κάτι λιγότερο από 11Κ ευρώ (και σίγουρα άλλα 4Κ ευρώ για ένα πανί που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητές του), αποτελεί επένδυση στην οποία λίγοι θα προχωρούσαν "έτσι απλά". Από την άλλη πλευρά (α) με μια μικρή έρευνα αγοράς μπορεί να βρεθεί σε τιμή μικρότερη των 10Κ και (β) θεωρητικά μιλώντας τοποθετείται απέναντι σε πολύ ακριβότερους προβολείς, οπότε ακόμη και σε αυτό το ποσό χαρακτηρίζεται από αξιόλογο συντελεστή κόστους/απόδοσης. Μάλλον υποκειμενική παραμένει η απόφαση της όποιας "αναβάθμισης" θα μπορούσαν να σκεφτούν οι κάτοχοι των VW100, VW50 και VW60, καθώς τα extra χαρακτηριστικά και δυνατότητες σαφώς εντυπωσιάζουν, αλλά... οριακά. Συν τοις άλλοις, ο χρόνος κυλά πάντοτε προς όφελος του καταναλωτή - και ο συναγωνισμός μεταξύ των εταιρειών λειτουργεί προς την ίδια κατεύθυνση. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ