Sony: Υψηλή ευκρίνεια... επί 4!

Προ των πυλών ο πρώτος οικιακός προβολέας 4Κ2Κ

Η έκθεση της IFA, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, αφορά στην αγορά της τεχνολογίας συνολικά - εδώ βρίσκονται τα highlights της, εδώ οι αναφορές για τα προϊόντα των Sony, LG και Toshiba, εδώ οι αναφορές για τα προϊόντα των Panasonic, Philips και Samsung. Η CEDIA, ωστόσο, είναι μία έκθεση που επικεντρώνεται στην αγορά των home cinema κι εκεί επέλεξε η Sony να μεταφέρει την πιστότητα της οικιακής εικόνας ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με σήμερα. Για την ακρίβεια... τέσσερα βήματα παραπέρα: η ιαπωνική εταιρεία μόλις ανακοίνωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον πρώτο προβολέα 4Κ2Κ όχι για την επαγγελματική, αλλά πλέον για την οικιακή αγορά!

Τα μέσα προβολής 4K2K - τηλεοράσεις και προβολείς - ονομάζονται έτσι επειδή μπορούν να αποδώσουν εικόνα 4096x2160 pixel, με άλλα λόγια τετραπλάσιο αριθμό σε σχέση με την εικόνα των 1920x1080 που ορίζουμε σήμερα ως "υψηλή ευκρίνεια". Η διαφορά στη λεπτομέρεια της εικόνας ίσως δεν είναι επίσης... τετραπλάσια με γυμνό μάτι, είναι όμως σαφώς άμεσα αντιληπτή - συν τοις άλλοις, με τόση οπτική πληροφορία, ένα μέσο προβολής μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη διαγώνιο χωρίς η εικόνα να γίνεται "ασαφής" από ένα σημείο και πέρα (όπως γίνεται σήμερα με την υψηλή ευκρίνεια στις τηλεοράσεις άνω των 60 ιντσών και τους προβολείς που χρησιμοποιούνται με πανί άνω των 130-135 ιντσών). Είναι, με μία λέξη, υπερυψηλή ευκρίνεια για τα σημερινά - και το λιγότερο των επόμενων 18 μηνών - δεδομένα.

Η Sony στη CEDIA, λοιπόν, ανακοίνωσε τη νέα της "ναυαρχίδα' στους οικιακούς προβολείς, τον VPL-VW1000ES. Η ανάλυσή του είναι αυτή των 4Κ2Κ. Συνδυασμένη με πολύ υψηλή φωτεινότητα (θεωρητικά 2000 ANSI lumen) και αντίστοιχα υψηλή δυναμική αντίθεση (θεωρητικό 1.000.000:1), ο προβολέας αυτός πραγματικά μπορεί να αποδώσει καλύτερη εικόνα και από την καλύτερη κινηματογραφική αίθουσα του κόσμου αυτή τη στιγμή! Αυτό βέβαια θα ίσχυε στο 100% αν υπήρχε και κατάλληλο υλικό ανάλυσης 42Κ2, όμως αυτό είναι δυσεύρετο έως... πρακτικά ανύπαρκτο αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό και η Sony έχει ενσωματώσει στον VW1000ES ειδικό κύκλωμα πολλαπλασιασμού των γραμμών προβολής (upscaler): αυτό αναλαμβάνει να "ανεβάσει" την ανάλυση των 1080 γραμμών της σημερινής υψηλής ευκρίνειας, στις 2160 της δικής του υπερυψηλής.

Ο VPL-VW1000ES είναι βεβαίως και 3D (στην ανάλυση των 4Κ2Κ μάλιστα!), φέροντας στο περίβλημά του και τον αναγκαίο πομποδέκτη που επικοινωνεί με τα συνοδευτικά γυαλιά ενεργητικής λειτουργίας. Στην ανακοίνωσή της η Sony δεν διευκρίνισε ούτε συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας, ούτε προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης για τον νέο της κορυφαίο προβολέα. Ακριβώς... προσιτός δεν περιμένουμε να είναι βέβαια, θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο να διαπιστώσουμε αν η Sony μπορεί να τον προσφέρει κάτω π.χ. από τα €25.000-€30.000, με δεδομένο ότι ο ολοκαίνουργιος VW95ES των 1080 γραμμών θα κοστίζει στο εμπόριο όχι περισσότερα από €6.000 ή €6.500. Φυσικά, υπάρχει πάντοτε το θέμα της έλλειψης υλικού "αληθινής" ανάλυσης 4K2K, ενώ θα πρέπει να διερευνηθεί πόσο αποτελεσματικό είναι και το σύστημα πολλαπλασιασμού των γραμμών (σχεδόν 9 εκατομμύρια pixel έχει να διαχειριστεί!). Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός, ωστόσο, πως μόλις περάσαμε στο επόμενο επίπεδο της ποιότητας εικόνας για το οικιακό σινεμά, τόσο στις δύο, όσο και στις τρεις διαστάσεις. Υπερυψηλή ευκρίνεια, καλώς ήλθες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ