Sony: υποστήριξη VRR στις τηλεοράσεις Bravia XR του 2021

Σημαντική εξέλιξη για τους gamers, ακολουθεί σύντομα και το PlayStation5;

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Sony πως δεν ανακοίνωσε... πανηγυρικά την συγκεκριμένη εξέλιξη - σίγουρα όχι μετά από τις δυσκολίες τις σχετικές που είχε αντιμετωπίσει με το όλο θέμα πέρυσι - όμως επιτέλους το ζήτημα δείχνει να λύνεται: η ενημέρωση συστήματος υπ' αριθμόν v5.5660 για σημαντικό αριθμό από τηλεοράσεις Bravia είναι διαθέσιμη και προσθέτει σε αυτές την πολύτιμη λειτουργία Variable Refresh Rate (VRR), την οποία όλοι οι gamers που είχαν αγοράσει τέτοιες τηλεοράσεις Sony την τελευταία διετία ζητούσαν επίμονα.

H σημαντική αυτή αναβάθμιση λογισμικού δεν αφορά σε όλα τα μοντέλα τηλεοράσεων Sony του 2020 και 2021, αλλά στα συγκεκριμένα Bravia XR για τα οποία η εταιρεία το είχε υποσχεθεί: δηλαδή τις σειρές A90J, A80J, X95K, X90J και την σειρά 8K Z9J, οι οποίες απαρτίζονται από περίπου 65 μοντέλα διαφόρων διαγωνίων συνολικά. Η Sony υπόσχεται πως τα αντίστοιχα μοντέλα Bravia XR του 2022 θα υποστηρίζουν την λειτουργία VRR από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η αναβάθμιση συστήματος υπ' αριθμόν v5.5660 θα εμφανιστεί σταδιακά στην οθόνη των παραπάνω τηλεοράσεων Sony ως διαθέσιμη - όποιος και όποια επιθυμεί, ωστόσο, να την εγκαταστήσει άμεσα, μπορεί να την λάβει σε μορφή αρχείου από αυτήν την επίσημη σελίδα της Sony και να την εγκαταστήσει μέσω ενός USB stick. Οι αρχικές αναφορές από χρήστες που την εγκατέστησαν έτσι είναι θετικές, αλλά για να είναι 100% εξασφαλισμένος κανείς θα ήταν καλό να περιμένει μέχρις ότου πιο πολλοί καταναλωτές την αξιολογήσουν σε πιο πολλά τέτοια μοντέλα τηλεοράσεων, στην περίπτωση που δημιουργείται κάποιου είδους απρόσμενο πρόβλημα το οποίο δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

Αυτό που ελπίζουμε όλοι, πάντως, είναι η υλοποίηση της λειτουργίας VRR στις παραπάνω τηλεοράσεις να είναι καλύτερη από αυτήν που προσέφερε η Sony για το μοντέλο Bravia XH90 του 2020 τον Οκτώβριο. Εκείνη η αναβάθμιση συστήματος προσέθεσε μεν την πολυπόθητη λειτουργία σε αυτήν την τηλεόραση, το έκανε όμως δημιουργώντας αρκετά προβλήματα ώστε να αλλοιώσει σημαντικά την συνολική εμπειρία gaming που προσφέρει αυτό το μοντέλο με την συγκεκριμένη λειτουργία ενεργοποιημένη. Προς υπεράσπισή της, η Sony πρακτικά υποχρεώθηκε να προσφέρει αυτήν την λειτουργία στους κατόχους XH90 επειδή το υποσχέθηκε, αν και η τηλεόραση αυτή δεν είναι κατά βάση εξοπλισμένη όπως θα έπρεπε ώστε να υποστηρίζει VRR με τρόπο σωστό. Η εταιρεία μάλιστα προσέφερε και νέα ενημέρωση λογισμικού για την XH90 χθες, η οποία διορθώνει κάποια προβλήματα αλλά όχι τα σχετικά με την λειτουργία VRR.

Το μόνο που λείπει τώρα, φυσικά, είναι η πολυσυζητημένη και ανυπόμονα αναμενόμενη αντίστοιχη αναβάθμιση λογισμικού για την υποστήριξη της λειτουργίας VRR στο PlayStation5. Η Sony είχε προσθέσει στο συστημά της αυτό κάποιες λειτουργίες που αξιοποιούνται από τις Bravia XR τον Οκτώβριο, όμως για τους gamers ομολογουμένως η VRR είναι σημαντικότερη. Φημολογία θέλει την ενημέρωση αυτή να γίνεται διαθέσιμη μέσα στον Μάρτιο - ακόμη και τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με κάποιους - και θα ήταν σαφώς ευπρόσδεκτη αν κάτι τέτοιο ίσχυε καθώς δύο από τα σημαντικότερα games του PS5 (τα Horizon: Forbidden West και Gran Turismo 7) θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτήν την δυνατότητα εποικοδομητικά. Θα είναι αυτός ο Μάρτιος ο μήνας κατά τον οποίο η Sony θα επιλύσει μια για πάντα τα ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία VRR στα προϊόντα της; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ