Sony: στα δισκοπαικτικά, δυστυχώς σε τέλμα

Οι Ιάπωνες απογοητευτικά στάσιμοι στην κατηγορία των UHD BD player, έχει πλέον έλθει η ώρα για αλλαγές

Υπήρχε μια εποχή - όχι μικρής διάρκειας, μιλάμε για περισσότερα από 10 ή 12 χρόνια - που η Sony φρόντιζε να περιλαμβάνει πάντοτε τον εαυτό της στους τρεις κορυφαίους κατασκευαστές συσκευών αναπαραγωγής οπτικών δίσκων, με άριστα τέτοια player να έχουν "γράψει ιστορία" στην πορεία του σύγχρονου home cinema. Απ' ό,τι φαίνεται, ωστόσο, οι θιασώτες των προϊόντων του ιαπωνικού κολοσσού θα πρέπει μάλλον να... ξεχάσουν τις ένδοξες εκείνες ημέρες και να μην περιμένουν πως αυτές θα επανέλθουν, καθώς οι επιλογές της Sony στην συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία δεν αφήνουν περιθώριο για εικόνα διαφορετική. Και το νέο της player υπερυψηλής ευκρίνειας, το UDP-X800M2 είναι απτή απόδειξη του γεγονότος.

Πρόκειται για τον διάδοχο της συσκευής αναπαραγωγής δίσκων UltraHD Blu-ray που είχε κυκλοφορήσει τέτοιο καιρό πριν από 2 χρόνια και είχε αποσπάσει κατά την διάρκεια της δοκιμής μας θετικές εντυπώσεις - αν μη τί άλλο επειδή από πλευράς ποιότητας κατασκευής και δυνατότητες συνολικές ήταν καλύτερο από τις προτάσεις άλλων κατασκευαστών που ήταν διαθέσιμες το ίδιο διάστημα. Η "αχίλλειος πτέρνα" ωστόσο του Χ800 ήταν η μη υποστήριξη του καλύτερου προτύπου απόδοσης χρώματος τεχνολογίας HDR, του Dolby Vision, καθώς και το απαρχαιωμένο του γραφικό περιβάλλον χειρισμού, το οποίο δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Όσον αφορά στο δεύτερο η Sony δεν δείχνει να έχει θέληση για αλλαγές, καθώς το X800M2 έχει σχεδόν ακριβώς τα ίδια μενού επιλογών, τα ίδια apps και την ίδια συνολική διαχείριση.

Όσον αφορά στην υποστήριξη του προτύπου Dolby Vision φυσικά 24 μήνες μετά έχει προστεθεί στο νέο X800 αλλά... με τον ημιτελή τρόπο που έχει υλοποιηθεί στο φθηνότερο, όχι εξίσου φιλόδοξο μοντέλο X700 που μάς είχε αφήσει ανάμικτες εντυπώσεις κατά την αξιολόγησή του: η ενεργοποίηση Dolby Vision πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον χρήστη μέσα από ρύθμιση σε σχετικό μενού (!) γιατί η συσκευή δεν "αντιλαμβάνεται" αυτόματα πότε μία ταινία σε Ultra HD Blu-ray περιέχει τα πρόσθετα δεδομένα Dolby Vision και πότε όχι, ενώ ο χρήστης πρέπει αφού παρακολουθήσει το φιλμ να επιστρέψει στο μενού και να απενεργοποιήσει το Dolby Vision, ειδάλλως το X700 (και τώρα το X800M2) συνεχίζει να... αποδίδει τα πάντα κατά Dolby Vision, αλλοιώνοντας τα χρώματα υλικού που δεν είναι αντίστοιχα κωδικοποιημένο.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα - σχεδιασμός, ποιότητα κατασκευής, είσοδοι/έξοδοι κλπ. - το X800M2 είναι πανομοιότυπο με τον προκάτοχό του, γεγονός που στην ουσία το καθιστά... ένα X700 με τον σκελετό και το περίβλημα του X800 και όχι κάτι άλλο. To φθηνότερο, δε, UHD BD player που διαθέτει η Sony αυτή τη στιγμή, το X500, είναι... ένα αρχικό X800 στο περίβλημα του Χ700 (διακρίνει κανείς εύκολα έλλειψη φαντασίας και τακτ εκ μέρους του ιαπωνικού κολοσσού σε όλα αυτά), καθώς προσφέρει περίπου τα ίδια αλλά δεν υποστηρίζει το πρότυπο Dolby Vision. Το X800Μ2 κοστίζει, τουλάχιστον, λιγότερα χρήματα απ' όσα ο προκάτοχός του όταν κυκλοφόρησε (€359 αντί για €429), όντας πρακτικά ισάξιο με το επίσης ακριβότερο και θεωρητικά καλύτερο player της Sony αυτήν την στιγμή, το Χ1100ES (το οποίο προσφέρει μόνο αυξημένη ευελιξία στην απόδοση ήχου και λειτουργίες χρήσιμες στους εγκαταστάτες home cinema).

Συνολικά, ωστόσο, είναι ολοφάνερο πως η Sony "χρωστά" στο κοινό που τιμά συστηματικά τα προϊόντα της ένα αληθινά κορυφαίο player, αντί για τις ανακυκλωμένες συσκευές που προωθεί με διαφορετικούς αριθμούς στα ονόματα (και παραπλήσιες ή ακόμη και τεχνηέντως παρόμοιες δυνατότητες). Τούς χρωστά ένα πλήρες, κατασκευασμένο με έμφαση και προσοχή στην ποιότητα, ανασχεδιασμένο εξωτερικά, ισχυρό σε υποσυστήματα player με ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον και αξιόπιστες, ευέλικτες δυνατότητες media player (συνεχίζει να είναι απρόβλεπτο το ποιά αρχεία video αναπαράγονται σωστά μέσω τοπικού δικτύου ή αποθηκευτικού μέσου και ποιά όχι). Τούς το χρωστά όχι μόνο λόγω παράδοσης, αλλά κι επειδή οι δίσκοι Ultra HD Blu-ray παραμένουν μακράν ο τεχνικά ανώτερος τρόπος απόδοσης των ταινιών όπως τις φαντάστηκαν οι δημιουργοί τους - κάτι που η Sony υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία πως θέλει να προσφέρει.

Άλλωστε με την Oppo να έχει εγκαταλείψει την κατηγορία από πέρυσι, την Samsung να έχει κάνει το ίδιο πρόσφατα για τους δικούς της λόγους και την LG να εμμένει στις προτάσεις κόστους έως €300 το πολύ, μόνο η Panasonic και η Pioneer (με δύο μοντέλα η κάθε μία) συνιστούν ανταγωνισμό στο επίπεδο των δισκοπαικτικών UHD BD ανώτερης κι ανώτατης κατηγορίας. Δεν υπάρχει εκεί περιθώριο για ένα κορυφαίο player της Sony, με καινούργιο σχεδιασμό και λογισμικό χειρισμού, όπως αυτό που περιγράψαμε; Και δεν θα μπορούσε να είναι το player αυτό ένα π.χ. X2000ES, προορισμένο για συνεργασία και με τις τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ της Sony; Εμείς το πιστεύουμε, αλλά... για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ