Sony: νέο Blu-ray player, υπερπλήρες

Με αναβαθμισμένο επεξεργαστή και γραφικό περιβάλλον λειτουργίας, προσιτό για την κατηγορία του

Αν και ομολογουμένως δεν θα χαρακτήριζε ακριβώς... ιδανική κανείς αυτήν την εποχή για αγορά αυτόνομου Blu-ray player - τα φθηνότερα μοντέλα έχουν αγγίξει τα €50, το PlayStation4 μπορεί να αποκτηθεί με €399 ενώ τα μοντέλα που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τους νέους δίσκους Ultra HD BD, εικόνας 4Κ, αναμένονται σε λίγους μήνες πλέον - η Sony διαθέτει και στα ελληνικά καταστήματα αυτές τις ημέρες νέα πρόταση στην κατηγορία αυτή. Το BDP-S6500 είναι ο "μεγαλύτερος αδελφός" των BDP-S1500/S4500/S5500 που είχαν ανακοινωθεί στην έκθεση CES του Ιανουαρίου και, ενώ ο σχεδιασμός του δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνων, στο εσωτερικό του υπάρχουν αρκετές διαφορές που αξίζουν αναφοράς ως εξελικτικές.

Τo S6500 είναι το πρώτο μοντέλο Blu-ray player της Sony που στηρίζεται σε επεξεργαστή δύο πυρήνων, γεγονός που ο καταναλωτής εισπράττει σε δύο επίπεδα. Ένα, στην περισσότερο άνετη χρήση και άμεση ανταπόκριση στην πλοήγηση των menu και των επιλογών της συσκευής: το γραφικό περιβάλλον των player της ιαπωνικής εταιρείας τα τελευταία τρία χρόνια είχε ομολογουμένως γίνει αργό και δύσχρηστο, καθώς αυτή προσέθετε όλο και περισσότερες λειτουργίες που έπρεπε να διαχειριστεί το ίδιο ουσιαστικά hardware. Δύο, στη διάθεση νέων επιλογών ψυχαγωγίας. Ανάμεσα σε αυτές είναι η υπηρεσία PlayStation Now για "μετάδοση" games του PS3 απευθείας στην τηλεόραση (δυστυχώς δεν θα είναι διαθέσιμη στη χώρα μας για καιρό ακόμη), αλλά και μία σειρά από υπηρεσίες διάθεσης τηλεοπτικών σειρών και ταινιών σε υπερυψηλή ευκρίνεια - ανάμεσά τους οι Netflix, Amazon Instant Video, Hulu Plus και YouTube. Κάποιες από αυτές είναι διαθέσιμες στη χώρα μας, άλλες όχι.

Τα περισσότερα ωφέλη από το S6500 θα αποσπάσει ο Έλληνας καταναλωτής που διαθέτει τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας ή άλλο αντίστοιχο μέσο προβολής: το νέο Blu-ray player της Sony θα αναβαθμίσει την εικόνα των ταινιών που αυτός κατέχει σε Blu-ray ή DVD, σε εικόνα ανάλυσης 4Κ ποιοτικότερα από ποτέ. Η συσκευή αναλαμβάνει επίσης να μετατρέψει την εικόνα των "συμβατικών", 2D Blu-ray σε 3D (για όποιον ενδιαφέρει ακόμη κάτι τέτοιο...), αλλά και να συνδεθεί στο Internet και το τοπικό οικιακό δίκτυο πάρα πολύ γρήγορα μέσω του ταχύτατου πομποδέκτη Wi-Fi που ενσωματώνει. Το S6500 προσφέρει φυσικά και δυνατότητες αναπαραγωγής αρχείων μουσικής, φωτογραφιών και video από οπτικούς δίσκους, αποθηκευτικά μέσα USB και πηγές του τοπικού οικιακού δικτύου - αν και χωρίς να έχουμε δοκιμάσει τη συσκευή πρακτικά δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε αν και κατά πόσο τις προσφέρει αρτιότερα απ' ότι οι προκάτοχοί του, που σε αυτόν τον τομέα έπασχαν από διάφορα προβλήματα και απείχαν από το επίπεδο λειτουργικότητας ενός π.χ. WD TV Live.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το S6500 δείχνει να είναι αξιοπρεπής πρόταση για τα χρήματα που ζητά (πωλείται προς €159), παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αξιοποιήσιμων λειτουργιών του στην ελληνική αγορά προσφέρεται και από φθηνότερες συσκευές της κατηγορίας, ακόμη και της ίδιας της Sony. Από πλευράς σχεδιασμού, ωστόσο, ταιριάζει περισσότερο με τις Bravia του 2015 απ' ότι τα παλαιότερα "πολυγωνικά" S1200/S4200/S6200, ενώ η σημασία της ταχύτητας πλοήγησης και ορισμού επιλογών σε καθημερινό πλαίσιο χρήσης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Όσοι νέοι κάτοχοι τηλεοράσεων της Sony αναζητούν ένα κομψό, ταιριαστό, προσιτό Blu-ray player λοιπόν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ