Sony: νέες κορυφαίες τηλεοράσεις 4Κ

Ποιότητα απεικόνισης που προκαλεί ακόμη και τις OLED, αντίστοιχος εξοπλισμός και ανάλογο κόστος

Δεν είναι ανακριβές, θεωρούμε, να ισχυριστεί κανείς πως οι τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας που κυκλοφόρησε η Sony έως και τον Ιούνιο - οι σειρές SD85, XD85, XD93 και XD94 - χωρίς να είναι κακές, δεν ήταν αξιοσημείωτες σε τίποτε όσον αφορά στις επιδόσεις και την ποιότητα της απεικόνισης. Τώρα ξέρουμε το γιατί: ο ιαπωνικός κολοσσός προετοίμαζε μία νέα σειρά τηλεοράσεων, εξελιγμένης τεχνολογίας σε σχέση με τις "συμβατικές" LED/LCD μέσης κι ανώτερης κατηγορίας που προωθεί, την οποία τοποθετεί ως premium όχι μόνο σε σχέση με τα υπόλοιπα δικά της μοντέλα, αλλά και τα κορυφαία μοντέλα του ανταγωνισμού, ακόμη και αυτά που στηρίζονται στην τεχνολογία OLED (!).

H νέα αυτή σειρά ονομάζεται ZD9 - από μόνο του το γράμμα μία... πρόοδος από τις σειρές Χ που διέκριναν τα κορυφαία μοντέλα τηλεοράσεων της Sony για πάνω από μία δεκαετία - και ενσωματώνει μία σειρά από εξελιγμένες τεχνολογίες προκειμένου να αποδώσει σε υψηλότατη ποιότητα απεικόνισης το πλέον συζητημένο περιεχόμενο της φετινής χρονιάς: ταινίες και σειρές ανάλυσης 4Κ και χρωματικής γκάμας υψηλών δυναμικών (HDR). Η μία από αυτές τις τεχνολογίες, το Backlight Master Drive, ελέγχει τον οπίσθιο φωτισμό των τηλεοράσεων ZD9 όχι ανά "ζώνη" όπως τυπικά συμβαίνει, αλλά σε επίπεδο μεμονωμένων LED. Δεν είναι το επίπεδο μεμονωμένων pixel των τηλεοράσεων OLED, αλλά σαφώς ακριβέστερο και περισσότερο ευέλικτο από αυτό όλων των άλλων τηλεοράσεων τεχνολογίας LED/LCD της αγοράς. Αυτή η ικανότητα των τηλεοράσεων ZD9 βοηθά στην απεικόνιση πειστικού, συμπαγούς μαύρου και σκιών χωρίς να θυσιάζει την υψηλή φωτεινότητα που η απεικόνιση HDR μπορεί να χρειάζεται σε άλλα σημεία της οθόνης.

Στον ίδιο τομέα, αλλά και σε αυτόν της επεξεργασίας εικόνας ώστε αυτή να απαλλαγεί από ατέλειες - κινούμενη γρήγορα ή όχι - βοηθά και το νέο υποσύστημα X1 Extreme: αυτό προσφέρει ισχύ 40% μεγαλύτερη από το υποσύστημα Χ1 των παρόντων Sony Bravia και μέσω της λειτουργίας Super Bit Mapping 4K HDR μπορεί να διαχειριστεί χρωματική πληροφορία "βάθους" 14-bit, ακόμη και να "προσομειώσει" την αύξησή της από υλικό 8-bit και 10-bit (!). Θα πρέπει να δούμε πώς ακριβώς αυτό "μεταφράζεται" στην πράξη, βέβαια, όμως η Sony υπόσχεται περισσότερο φυσική, συμπαγή και λεπτομερή εικόνα από ποτέ, με επαρκή φωτεινότητα ώστε να αποδώσει υλικό 4Κ HDR συνολικά καλύτερα από τις τηλεοράσεις OLED (οι οποίες υπερέχουν στην απόδοση μαύρου αλλά δεν είναι ενίοτε όσο φωτεινές χρειάζεται για να απεικονίσουν όλη την γκάμα χρωμάτων και την αντίθεση ανάμεσα στο πιο σκοτεινό και πιο φωτεινό στοιχείο της οθόνης).

Οι Bravia ZD9, οι οποίες φυσικά ενσωματώνουν όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες διαχείρισης εικόνας της Sony και στηρίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android, θα διατεθούν σε τρεις διαγωνίους: 65, 75 και 100 ιντσών. Οι εκτιμώμενες τιμές πώλησης για κάθε μία από αυτές τις τηλεοράσεις ανέρχεται στα 6999, 9999 και... δεν ξέρουμε ευρώ αντιστοίχως: για το μοντέλο των 100 ιντσών διαθεσιμότητα και κόστος θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στη χρονιά. Φήμες, πάντως, θέλουν το μοντέλο αυτό να κοστίζει πάνω από 90000 (!!!) ευρώ. Τα άλλα δύο περισσότερο "γήινα" μοντέλα θα είναι διαθέσιμα από τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου κατόπιν παραγγελίας. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ