Sony: εικόνα 4K για (πολύ) λιγότερα

Η υπερυψηλή ευκρίνεια σε... γήινα επίπεδα με νέα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας

Το γεγονός ότι η αγορά του οικιακού κινηματογράφου παγκοσμίως έχει ήδη ξεκινήσει τη μετάβαση από την υψηλή ευκρίνεια στην υπερυψηλή δεν είναι κάτι... καινούργιο ακριβώς, φυσικά - χθες, ωστόσο, η διαδικασία αυτή πέρασε "σε νέα φάση" στη χώρα μας, καθώς η Sony έκανε κι επισήμως διαθέσιμα τα νέα μοντέλα τηλεοράσεών της τεχνολογίας UHD (η ίδια προτιμά τον όρο 4Κ από την αντίστοιχη ανάλυση οθόνης) και στην ελληνική αγορά. Τα μοντέλα αυτά, στις 65 και 55 ίντσες, κοστίζουν €6999 και €4499 αντίστοιχα: με άλλα λόγια σημαντικά λιγότερο από τα €24.999 που κοστίζει για να αποκτηθεί το μέχρι πρότινος μόνο της μοντέλο τηλεόρασης 4K, στις 84 ίντσες. Έτσι η ιαπωνική εταιρεία - παρά το γεγονός ότι και τα δύο προαναφερθέντα κόστη δεν είναι μικρά - "ανοίγεται" σε ένα κατά πολύ ευρύτερο κοινό από αυτό στο οποίο απευθυνόταν το πρώτο της μοντέλο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός, μάλιστα, πως τα δύο νέα μέλη της οικογένειας τηλεοράσεων X9 της Sony προσφέρουν πράγματα που το "μεγάλο" των 84 ιντσών δεν προσφέρει. Ένα τέτοιο είναι η τεχνολογία Triluminos, η οποία ανήκει αποκλειστικά στη Sony και βοηθά τις τηλεοράσεις της να αποδίδουν περισσότερο "ζωντανή", εντυπωσιακή εικόνα χάρις στη διευρυμένη χρωματική γκάμα που μπορούν να αποδώσουν. Ένα δεύτερο είναι η χρήση πρωτοποριακού τρόπου απόδοσης του ήχου, τομέα... "πονεμένη ιστορία" στις τηλεοράσεις: τα ενσωματωμένα ηχεία των δύο νέων X9 αξιοποιούν την τεχνολογία Magnetic Fluid για να προσφέρουν ήχο κατά πολύ καλύτερο από αυτόν που εισπράττουμε από όλες τις άλλες τηλεοράσεις σήμερα, χωρίς η σημαντική αυτή βελτίωση να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο λεπτό προφίλ των δύο αυτών μοντέλων.

Τα στελέχη της Sony στη σχετική παρουσίαση επεσήμαναν συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους το καταναλωτικό κοινό θα παρακινηθεί να προτιμήσει τα δικά της μοντέλα έναντι του ανταγωνισμού - μέχρι στιγμής αυτός περιορίζεται στα μοντέλα 84 και 85 ιντσών των LG και Samsung, με κόστος €14.500 και €35.000 (!) αντίστοιχα. Πέρα από τις τεχνολογίες Triluminos και Magnetic Fluid, οι δύο νέες Sony ενσωματώνουν το ίσως περισσότερο εξελιγμένο τεχνολογικά υποσύστημα επεξεργασίας εικόνας αυτή τη στιγμή, το X-Reality Pro 4K: αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βελτιώνει χαμηλότερων αναλύσεων περιεχόμενο και να το αναβαθμίζει ποιοτικά ώστε να προβάλλεται σωστά στα 3840x2160 pixel των νέων Bravia 4K (η αντίστοιχη πρόταση της LG για παράδειγμα έχει απλοϊκότατο τέτοιο σύστημα). Στα "συν" των μοντέλων 65 και 55 ιντσών, άλλωστε, είναι τόσο η εύκολη ασύρματη επικοινωνία με smartphones για άντληση περιεχομένου απευθείας από αυτά, όσο και η συνοδευτική κάμερα που προσφέρει βιντεοκλήσεις μέσω Skype. Πάρα, πάρα πολύ σημαντική δε κρίνεται και η δυνατότητα των δύο Χ9 να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους ώστε να διατηρήσουν συμβατότητα με μελλοντικά πρότυπα της υπερυψηλής ευκρίνειας (σε αυτό το άρθρο περισσότερες λεπτομέρειες).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ