Sony Bravia X85L

Για το ευρύ κοινό, επιλογή αξιοπρόσεκτη

Πέραν της αξιοπρεπούς ποιότητας εικόνας που προσφέρει, η X85L είναι μία τηλεόραση ευχάριστη στην χρήση σε καθημερινό πλαίσιο. Στηρίζεται στο λειτουργικό σύστημα Google TV - ουσιαστικά το Android TV 10 με ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον - το οποίο αποδίδει πολύ καλά στην συγκεκριμένη Bravia. Είναι γρήγορο, υψηλής ανάλυσης και επαρκώς προσαρμόσιμο. Το Google TV παραμένει άλλωστε το λειτουργικό σύστημα για τηλεοράσεις με την μεγαλύτερη γκάμα διαθέσιμων apps: καλύπτονται όχι μόνο όλες οι βασικές Δικτυακές υπηρεσίες και λειτουργίες, αλλά και πολλές περισσότερο εξειδικευμένες και λιγότερο γνωστές - κάτι που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πως προσφέρουν άλλα, ανταγωνιστικά τέτοια λειτουργικά συστήματα.

Πρόσθετες λειτουργίες που μπορεί να αξιοποιήσει κανείς με μία X85L περιλαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη των Google Assistant και Google Chromecast αλλά και των Apple AirPlay και Apple HomeKit: και οι τέσσερις μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες στους καταναλωτές, ανάλογα με το σενάριο χρήσης όπου εντάσσονται π.χ. σε συνεργασία με φορητές συσκευές ή στο περιβάλλον ενός smart home. Επίσης, αν και δεν προωθείται ως αυτό που ονομάζουμε "gaming TV", η X85L δεν παύει να προσφέρει την νέα λειτουργία Game Menu της Sony, να υποστηρίζει δυνατότητες απαραίτητες στους gamers - όπως τις VRR, 4K/120 και ALLM - αλλά και να συνεργάζεται άψογα με το PlayStation5 και τις δικές του επιλογές Auto HDR ToneMapping ή Auto Genre Picture Mode. Η ποιότητα εικόνας που αποδίδεται όταν η X85L λειτουργεί σε Game Mode δεν είναι ομολογουμένως η υψηλότερη δυνατή - είναι δύσκολο ακόμη και για κορυφαίες, πανάκριβες τηλεοράσεις LED/LCD με τοπικό υποφωτισμό να συνδυάσουν απροβλημάτιστα την λειτουργία VRR με τον έλεγχο των σχετικών ζωνών - όμως κρίνεται και πάλι αποδεκτή.


Η X85L ανήκει επίσης στα μοντέλα Bravia του 2023 που είναι συμβατά με την Bravia Cam, την ειδικά σχεδιασμένη webcam της Sony (που στην συγκεκριμένη τηλεόραση συνδέεται μέσω USB αντί για την υποδοχή που φέρουν ανώτερα μοντέλα). Η εταιρεία προσφέρει μία σειρά από λειτουργίες με αυτό το αξεσουάρ, από την βελτιστοποίηση εικόνας και ήχου βάσει του χώρου όπου έχει τοποθετηθεί μέχρι την ανίχνευση παρουσίας ή όχι θεατή μπροστά στην τηλεόραση, τον βασικό χειρισμό με χειρονομίες και την διεκπεραίωση βιντεοκλήσεων. Αν και προϊόν που έχει προοπτικές, βάσει της σημερινής απόδοσής της στα παραπάνω η Bravia Cam δεν κρίνεται ως αγορά... απαραίτητη ακριβώς, αλλά ως απλώς ενδιαφέρουσα (θεωρητικά με αναβαθμίσεις λογισμικού θα μπορούσε να βελτιωθεί αισθητά).

Επιστρέφοντας στην αρχική μας ερώτηση, λοιπόν: πόσο από αυτό το περίφημο "DNA της Sony" διατηρεί η Bravia X85L - με δεδομένες τις παραδοχές που έχουν γίνει - τόσο ως τεχνολογικό προϊόν συνολικά, όσο και στον τομέα της ποιότητας απεικόνισης που προσφέρει; Η απάντηση είναι διπλή: διατηρεί οριακά αρκετό από αυτό το DNA για να αξίζει το όνομα της Sony, αλλά όχι αρκετό για να αξίζει το... κόστος προϊόντος της Sony. Είναι γνωστό πως οι τηλεοράσεις του ιαπωνικού κολοσσού έχουν την τάση να κοστίζουν περισσότερο από αντίστοιχου επιπέδου μοντέλα άλλων κατασκευαστών και, σε μερικές περιπτώσεις, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα. Αυτή είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις: η συνιστώμενη λιανική τιμή πώλησης της X85L στις 55 ίντσες ανέρχεται στα €1350 σχεδόν, ποσό που ρεαλιστικά δεν αντιστοιχεί σε τηλεόραση αυτής της διαγωνίου και αυτής της κατηγορίας.


Η Sony, από την πλευρά της, έχει φυσικά δίκιο όταν υπογραμμίζει πως η X85L είναι σημαντικά καλύτερη τηλεόραση από την προκάτοχό της, την X85K του 2022 - ο τοπικός υποφωτισμός και η αυξημένη φωτεινότητα αρκούν από μόνα τους για να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει και πολλά όταν στην αγορά υπάρχουν ποιοτικές αντιπροτάσεις από ανταγωνιστικά μοντέλα άλλων κατασκευαστών στην ζώνη κόστους των €1000-€1300 (ακόμη κι ορισμένα αξιοπρόσεκτα με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από αυτό). Η ίδια η Sony, δε, προσφέρει ακόμη και τηλεόραση OLED (!) στην ίδια διαγώνιο, με τα ίδια χρήματα - σε έκπτωση - αυτόν τον καιρό, γεγονός που "μιλά από μόνο του". Και η X85L μπορεί να βρεθεί φυσικά με έκπτωση, μα η μείωση κόστους θα πρέπει να είναι αληθινά σημαντική για να προτιμηθεί το συγκεκριμένο μοντέλο Bravia έναντι άλλων με παρόμοιο κόστος.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, η Bravia X85L είναι μία συνολικά καλή επιλογή για το κοινό στο οποίο απευθύνεται (με την προϋπόθεση πως αυτό δεν έχει υψηλές απαιτήσεις στην ποιότητας εικόνας). Μπορεί όμως να προταθεί χωρίς δισταγμό μόνο σε τιμή πώλησης σημαντικά κατώτερη της συνιστώμενης λιανικής. Οι καταναλωτές που αγαπούν τις τηλεοράσεις της Sony θεωρούμε πως προτιμότερο να επιλέξουν απευθείας την X90L: αυτή κοστίζει λίγα χρήματα παραπάνω, αλλά είναι το πλέον προσιτό φετινό μοντέλο Bravia που αξιοποιεί τον νεότερο επεξεργαστή εικόνας των Ιαπώνων, φέρει περισσότερες από τις διπλάσιες ζώνες υποφωτισμού συγκριτικά με την X85L και αποδίδει υψηλότερης ποιότητας ήχο. Άλλωστε και η X90L μπορεί να βρεθεί συχνά με έκπτωση, οπότε έχει νόημα να αναζητηθεί αυτή τις επόμενες εβδομάδες και μήνες αντί για την X85L.

Με αυτά ως δεδομένα, ίσως η Sony θα πρέπει να αναθεωρήσει την τιμολογιακή της πολιτική του 2024 όσον αφορά στα συγκεκριμένα μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας: τί νόημα έχει, εν τέλει, να διαθέσει στο ευρύ κοινό μία Bravia που δεν προσφέρει τόσα όσα το αμέσως επόμενο μοντέλο της, αν η διαφορά στο κόστος μεταξύ τους δεν είναι αντίστοιχα ευδιάκριτη;

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ