Sony Bravia 40W5500

Πλήρης, προσιτή, Δικτυακή

Είδος: TV LCD
Τιμή: €1349,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Μπορεί οι Bravia της Sony να μην θεωρούνται οι κορυφαίες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας (αυτή η τιμή παραμένει προνόμιο των Kuro της Pioneer), όμως τα βήματα εξέλιξης που έχουν σημειώσει σε μία σειρά από τομείς τους τελευταίους 24 μήνες είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Συν τοις άλλοις, η ιαπωνική εταιρεία έχει κατορθώσει όχι μόνο να βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα εικόνας που μπορεί να αποδώσει ένα panel LCD, αλλά να εκτείνει τις προτάσεις της σε πολλαπλές διαφορετικές "σειρές", καλύπτοντας τιμολογιακές ζώνες που εμπεριέχουν τόσο προσιτά, όσο και hi-end μοντέλα. Ενίοτε, δε, πέραν των τυπικών "αναβαθμίσεων" που κάθε σειρά επιδεικνύει ανά 9 ή 12 μήνες, εμφανίζεται και κάποιο μοντέλο το οποίο πραγματικά σηματαδοτεί αυτό που λέμε... "σημείο χωρίς επιστροφή": το σημείο εκείνο όπου έρχονται στο προσκήνιο τόσα νέα στοιχεία, ώστε τα μελλοντικά ανταγωνιστικά προϊόντα θα πρέπει εκ των πραγμάτων να κρίνονται (και) βάσει αυτών. Αυτό το "σημείο χωρίς επιστροφή" σηματοδοτεί η ολοκαίνουργια σειρά W5 της Sony - η οποία ανακοινώθηκε μόλις πριν από δύο μήνες και βρίσκεται ήδη καθ' οδόν για τα ελληνικά καταστήματα.

Η 40W5500 θεωρητικά δεν είναι το κορυφαίο μοντέλο της Sony όσον αφορά στη συγκεκριμένη διαγώνιο (εκπρόσωπος στις 40 ίντσες υπάρχει και στη σειρά Χ και στη σειρά Ζ), ενσωματώνει όμως πολλούς από τους νεωτερισμούς που ακόμη δεν έχουν βρει το δρόμο τους στα "μεγάλα" μοντέλα. Το γεγονός όμως ότι δεν έχει... top αξιώσεις φαίνεται σε κάποιο βαθμό από τον κατά βάση απλοϊκό σχεδιασμό της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το design της δεν είναι όμορφο (μόνο η βάση της δεν θα αρέσει στους πάντες, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου εν τέλει). Τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής της 40W5500 παραπέμπουν πάντως σε ανώτερη κατηγορία τιμής - ευχάριστη είναι και η συνολική εντύπωση που δίνει τοποθετημένη σε έναν μοντέρνο χώρο, καθώς το πλαίσιο γύρω από την εικόνα της είναι σχετικά λεπτό και το plexiglass που συνδέει τα ηχεία με την οθόνη είναι αρκούντως μοντέρνας προσέγγισης.

Ίσως δεν είναι το panel που θα εντυπωσιάσει τους θιασώτες του high lifestyle, αλλά σε βάθος χρόνου αυτό δεν έχει τόση σημασία όσο άλλα πράγματα, εν τέλει. Πράγματα, για παράδειγμα, όπως η αφθονία εισόδων HDMI (τέσσερις με πλήρη υποστήριξη των 24 καρέ και του διευρυμένου χρωματικού φάσματος x.v.Color), ο αισθητήρας φωτισμού του περιβάλλοντα χώρου (που επιτρέπει στη Bravia να ρυθμίζει τη δική της φωτεινότητα εξοικονομώντας ενέργεια), η θύρα USB (για αναπαραγωγή αρχείων μουσικής και video από PC), καθώς και τα ενσωματωμένα ηχεία ισχύος 20 Watt (τα οποία αποδίδουν και ψευδο-τρισδιάστατο ήχο ικανοποιητικότατα). Η νέα Bravia τα προσφέρει όλα αυτά, και αρκετά περισσότερα πράγματα, χωρίς να στερείται απολύτως τίποτε από όσα προσφέρει ο ανταγωνισμός στη ζώνη των 1000-1500 ευρώ.

Πολύ σημαντικά στο γενικότερο χαρακτήρα της 40W5500, ωστόσο, είναι τα νέα στοιχεία που έχει να επιδείξει. Είναι, κατ' αρχήν, ένα από τα πρώτα μοντέλα που ενσωματώνει το καινούργιο σύστημα ψηφιακού ελέγχου Bravia Engine 3 για την εικόνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή κίνηση, τη χρωματική πιστότητα και την ανάδειξη λεπτομέρειας στην τελευταία. Είναι επίσης ένα από τα λίγα ως τώρα μοντέλα που, μέσω θύρας Ethernet και του πρωτοκόλλου DLNA, μπορεί να αναπαράγει πάρα πολλά είδη multimedia αρχείων (φωτογραφίες, μουσική, video) μέσα από κάθε άλλη συμβατή συσκευή τοπικού οικιακού δικτύου. Είναι, δε, το πρώτο μοντέλο που συναντάμε με... Internetικές τάσεις, αφού επίσης μέσω Ethernet και του συστήματος Applicast της Sony "αντλεί" πληροφορίες από το Δίκτυο και τις εμφανίζει στη οθόνη με τη μορφή μικρών εφαρμογών (ημερολόγιο, καιρός, RSS feeds κλπ). Δεν είναι η πρώτη τηλεόραση που το κάνει, αλλά είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες εφαρμογές για panel HD, που σίγουρα θα καθιερωθεί ως τάση σχεδόν σε όλους τους κατασκευαστές φέτος.

Είχαμε την ευκαιρία δυστυχώς να δούμε από κοντά το μοντέλο των 40 ιντσών, οπότε - όπως πάντα - δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί όλη η λεπτομέρεια που μπορούν να αποδώσουν οι 1080 γραμμές σε αντίστοιχη εικόνα. Τα χρώματα, ωστόσο, ήταν πειστικότατα, "ζωντανά" και φωτεινά - η κλίμακα του γκρι στην 40W5500 συνεχίζει να μην υπερέχει μιας πολύ καλής plasma, όμως σπάνια θα ενοχλήσει το γεγονός. To menu επιλογών ακολουθεί την προσέγγιση του XMB στο PS3, όντας ταχύ και εύχρηστο, η Bravia Engine 3 φροντίζει έξοχα για την ομαλή ροή της εικόνας σε δύσκολες σκηνές (τα 100 Hertz ανανέωσης δεν είναι τα... 200 της Z4500, αλλά είναι επαρκέστατα), ενώ η "δικτύωση" με PC και άλλες συσκευές λειτουργεί πολύ καλά και με ελάχιστη προσπάθεια εκ μέρους του χρήστη (έστω κι αν δεν υποστηρίζει... χμμμ... συγκεκριμένες δημοφιλείς μορφές αρχείων video). Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία τηλεόραση που όχι μόνο προσφέρει ποιοτική εικόνα, αλλά "κάνει τη ζωή ευκολότερη" στον κάτοχό της σε καθημερινή βάση, με όλα τα extras που προσφέρει.

H συνιστώμενη τιμή πώλησης της 40W5500 στην ελληνική αγορά τοποθετείται στα 1350 ευρώ περίπου, όμως με μία μικρή έρευνα αγοράς (και στο Web) μπορεί να βρεθεί για ακόμη λιγότερα. Με άλλα λόγια, ο λόγος τιμής/αξίας για το συγκεκριμένο panel της Sony είναι υψηλός, αν σκεφτεί κανείς "πόσα αγοράζει" με αυτά τα χρήματα όχι μόνο στον τομέα της εικόνας, αλλά και των ευκολιών. Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο θα προτείναμε για αγορά όχι το μοντέλο των 40 ιντσών, αλλά αυτό των 46 που, για 400-500 ευρώ παραπάνω, θα προσφέρει εικόνα TrueHD σε όλο της το μεγαλείο και κάθε ένα από τα παραπάνω extras επίσης. Δεν είναι μικρή η διαφορά, αλλά σε βάθος χρόνου δικαιώνει όποιον κάνει αυτήν την επιλογή. Πάντως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η σειρά W5 είναι από τις συνολικά πληρέστερες και πιο ενδιαφέρουσες έχει παρουσιάσει η Sony τον τελευταίο χρόνο - απομένει να διαπιστωθεί πλέον τί έχει να προσφέρει ο ανταγωνισμός όχι μόνο στην εικόνα, αλλά και στον συνολικό εξοπλισμό. Πήχυ, ψηλότερα!

Βαθμολογία: *****

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ