Sony BDP-S500

Ποιοτικό, μα με... ημερομηνία λήξης

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €799,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Με την αγορά της υψηλής ευκρίνειας να έχει πλέον οριστικά "πάρει το δρόμο της" όσον αφορά τουλάχιστον το φορμά οπτικών δίσκων που θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στις συσκευές αυτές καθ' αυτές που θα αναπαράγουν αυτές τις ταινίες Blu-ray. Και η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα είναι δυστυχώς ακόμη συγκεχυμένη - για την ακρίβεια τόσο συγκεχυμένη ώστε είναι δύσκολο να προτείνει κανείς για αγορά ακόμη και συσκευές της Sony, της εταιρείας που "πρωτοστάτησε" στην νίκη του Blu-ray.

Από πλευράς design, δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει στη Sony ότι υπήρξε συμβατική ή απρόσεκτη με το S500: κάθε στοιχείο της εξωτερικής του εμφάνισης, από την διαφανή γυάλινη πρόσοψη μέχρι την μηχανικού ελέγχου υποδοχή των δίσκων και τα υλικά κατασκευής, μαρτυρούν ένα προσεγμένο, hi-end προϊόν. Οι προδιαγραφές... "κάτω από το περίβλημα" κινούνται στα ίδια κορυφαία επίπεδα: σχεδόν όλα τα προηγμένα χαρακτηριστικά των σύγχρονων συσκευών, από τη διευρυμένη γκάμα χρώματος x.v.Color και την "κινηματογραφική" σάρωση των 24p καρέ, μέχρι την αποκωδικοποίηση οκτακάναλου ήχου Dolby Digital Plus και Dolby Digital True HD (αλλά δυστυχώς όχι και DTS-HD Master Audio) είναι παρόντα.

Τόσες δυνατότητες θα ήταν βέβαια παράξενο να μην γίνονται αντιληπτές κατά την αναπαραγωγή ταινιών Blu-ray - και το S500 πραγματικά καταπλήσσει, ακόμη και με τον πήχυ των προσδοκιών τοποθετημένο πολύ ψηλά. Η εικόνα του Casino Royale, που έχουμε αντικρύσει από ποικιλία πηγών και συστημάτων προβολής, κατόρθωσε να αναδείξει... νέες λεπτομέρειες στις "δύσκολες" σκηνές, ενώ ο ήχος του Die Hard 4.0 αδικείται κατάφωρα αν χαρακτηριστεί "απλώς" καλύτερος του αντίστοιχου που εισπράττουμε στα multiplex! Ακόμη και με τις "απλές" ταινίες DVD η συσκευή της Sony καταφέρνει να αποδώσει πάρα πολύ καλά, με ομαλότατη κίνηση σε ανάλυση 1080p, παρά το γεγονός ότι δεν φέρει κάποιο εξειδικευμένο υποσύστημα επεξεργασίας γι' αυτό το σκοπό.

Ποιό είναι, λοιπόν, το πρόβλημα με το S500; Είναι το γεγονός ότι δεν φέρει ούτε ενσωματωμένη μνήμη, ούτε θύρα Ethernet, ούτε κάποια ακόμη στοιχεία που θα εξασφάλιζαν στο προϊόν συμβατότητα όχι μόνο με την "έκδοση 1" (1.0) των τεχνικών προδιαγραφών Blu-ray, αλλά και την " έκδοση 2" (1.1) και την "έκδοση 3" (2.0). Ως έχει, το S500 δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα θεαματικά αλληλεπιδραστικά menu και την λειτουργία picture-in-picture που μερικές ταινίες Blu-ray ήδη προσφέρουν (και θα προσφέρουν πολύ περισσότερες αργότερα), ενώ η διασύνδεση με το Internet για την άντληση πληροφοριών μελλοντικά θα είναι απλώς αδύνατη. Και αναβάθμιση από την έκδοση 1.0 στην 1.1 δεν είναι εφικτή για την συγκεκριμένη συσκευή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του BDP-S500, ωστόσο, δεν εντοπίζεται στο... "τί λείπει", αλλά στο "πού αλλού μπορεί να βρει κανείς αυτά που λείπουν". Η βραχυπρόθεσμη απάντηση είναι απλή: σε ένα... άλλο προϊόν της Sony, το PlayStation3, το οποίο κοστίζει 300+ ευρώ λιγότερο από το S500 και είναι αναβαθμίσιμο σε "έκδοση 3.0". Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι υπάρχει ένα τμήμα του κοινού του home entertainment που πάντοτε θα προτιμά ένα αυτόνομο, "κλασικής λειτουργίας" player από ένα πολυδιάστατο σύστημα όπως το νέο PlayStation. Στο συγκεκριμένο τμήμα του κοινού αφορά η μακροπρόθεσμη απάντηση: αυτό του κοινό δεν θα αγοράσει ένα τέτοιο player σε αυτή τη φάση, γιατί πολύ απλά βρίσκονται ήδη στον ορίζοντα πολύ καλύτερες συσκευές από το S500 (με πλήρη υποστήριξη όλων των δυνατοτήτων των μελλοντικών ταινιών, κυκλώματα βελτίωσης της εικόνας και του ήχου κλπ).

Το κορυφαίο player της Sony, με άλλα λόγια, έχει την ατυχία να "πέσει σε περίοδο μετάβασης" και, ως εκ τούτου, η αγορά του δεν ενδείκνυται. Για εκείνους που δεν ενδιαφέρονται ποτέ μα ποτέ για τα extras και τις άλλες bonus παροχές στις ταινίες, είναι βέβαιοι ότι δεν θα αισθανθούν καμία τέτοια... παρόρμηση στο μέλλον και δεν διαθέτουν το σύστημα home cinema που θα δικαιολογήσει Blu-ray player κόστους άνω των 1000 ή 1500 ευρώ σε κάποιους μήνες από σήμερα, ίσως δεν αποτελεί ριψοκίνδυνη επένδυση. Μόνο για εκείνους, όμως. Για όλους τους υπόλοιπους... η υπομονή σε "περίεργους" καιρούς, πάντοτε ανταμοίβει!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ