Sony 65X9005, η ετυμηγορία

Συμπεράσματα: ποιοί έχει νόημα να μεταβούν στην υπερυψηλή ευκρίνεια και γιατί;

4. Οι άνθρωποι που σκοπεύουν να παίζουν games με συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας, βρίσκονται στο... όριο της αξιοποίησης μιας 65X9005 ή όχι. Από την μία πλευρά, τα παρόντα games των PlayStation3 και Xbox 360 όχι μόνο δεν "βλάπτονται" από τον μεγάλο πολλαπλασιασμό γραμμών στις 2160 της συγκεκριμένης τηλεόρασης υπερυψηλής ευκρίνειας, αλλά σε ένα μικρό βαθμό βελτιώνονται κιόλας. Όμως... κακά τα ψέματα: με τα PlayStation4 και Xbox One, που θα προσφέρουν games δημιουργημένα εξ αρχής σε ανάλυση 1080p, η διαφορά στην ποιότητα εικόνας θα είναι πολύ μεγάλη. Άμεσα διακριτή. Για το κοινό των PS3/Xbox 360, λοιπόν, δεν είναι must-buy προϊόν η 65X9005, πιθανότατα όμως θα είναι για το κοινό των διαδόχων τους. Οπότε μια σχετική αναμονή ίσως έχει νόημα σε αυτήν την περίπτωση (και εννοείται θα επανέλθουμε με τις σχετικές εντυπώσεις όταν έχουμε την ευκαιρία δοκιμής αρκετών τίτλων σε PS4/Xbox One).

5. Οι άνθρωποι που σκοπεύουν να παίζουν games στο σαλόνι σε οθόνη υπερυψηλής ευκρίνειας όπως αυτή της 65Χ9005, με τη βοήθεια ενός PC έχουν να αντιμετωπίσουν μια διαφορετική κατάσταση. Από τη μία πλευρά, αυτή τη στιγμή περιορίζονται από τη σάρωση των 30 Hz στις θύρες HDMI 1.4 και η "κοινή λογική" θα υπαγόρευε να περιμένουν έως ότου γίνει από τη Sony η αναβάθμισή τους στην έκδοση 2.0 (και η ανανέωση των drivers από τις AMD και nVidia πιθανότατα) ώστε να έχουν τη "σωστή" σάρωση στα 60 Hz. Από την άλλη, πολλά ποιοτικά games π.χ. της υπηρεσίας Steam παίζονται άνετα στα 30 Hz, χωρίς να απαιτείται μάλιστα πανίσχυρο PC για προβολή τους σε 3840x2160 pixel (και σε 1080p να προβάλλονται... για τα υπόλοιπα θα φροντίσει ο επεξεργαστής X-Reality Pro!). Όσοι και όσες, άλλωστε, έχουν τη δυνατότητα σύνθεσης ενός H/Y αξίας π.χ. €2000 και άνω, θα είναι σε θέση να απολαύσουν τα σύγχρονα PC games σε αληθινή ανάλυση 2160p, στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα γραφικών που μπορεί να υπάρξει σήμερα. Ποιότητα πολύ πέρα και από αυτήν που θα προσφέρουν τα PS4 και Xbox One, αξίζει να σημειωθεί. Γι' αυτούς η αγορά μίας 65X9005 έχει νόημα και για σήμερα, και για το μέλλον.

6. Οι άνθρωποι, τέλος, που σκοπεύουν να κάνουν "μικτή χρήση" μιας 65X9005 - δηλαδή να την αξιοποιήσουν για τουλάχιστον δύο ή περισσότερες εκ των παραπάνω χρήσεων - αξίζει να αγοράσουν τη νέα Bravia για όλα τα ωφέλη που σε κάθε σενάριο η συγκεκριμένη τηλεόραση προσφέρει. Θα πρέπει να... υπομένουν δυστυχώς τα μέτρια αποτελέσματα που θα λαμβάνουν από το τηλεοπτικό πρόγραμμα των ελληνικών καναλιών - η διαφορά με την ποιότητα εικόνας των άλλων χρήσεων θα είναι μεγάλη - όμως έχουμε την αίσθηση πως θα "αποζημιώνονται" και με το παραπάνω, κάθε φορά που θα παρακολουθούν ταινίες ταινίες ή θα παίζουν games από άλλες πηγές.

Υπάρχει, φυσικά, και μία τελευταία κατηγορία ανθρώπων: είναι οι... εκ των ουκ άνευ ενδιαφερόμενοι για μια Sony 65X9005, αυτοί στους οποίους εξ ορισμού απευθύνονται οι κατασκευαστές με τις ολοκαίνουργιες προτάσεις τους. Είναι οι... "δικοί μας άνθρωποι", στους οποίους αναγνωρίζουμε το πάθος για την εξέλιξη της τεχνολογίας και όσα αυτή προσφέρει: οι περίφημοι early adopters, οι ενθουσιώδεις εκείνοι καταναλωτές που, χωρίς να πτοούνται από το γεγονός ότι πολλές από τις νέες τεχνολογίες δεν είναι ώριμες όταν εμφανίζονται στα ράφια, τις υποστηρίζουν (και) με το πορτοφόλι τους. Δεν έχουμε να πούμε πολλά γι' αυτούς: είμαστε κατά... 1000% βέβαιοι πως είναι ήδη "ψημμένοι" (όπως λέμε στην καθομιλουμένη) για την αγορά μιας τηλεόρασης 4Κ. Και μπορούμε να τούς διαβεβαιώσουμε πως, παρά την έλλειψη πραγματικού περιεχομένου υπερυψηλής ευκρίνειας αυτή τη στιγμή, η 65X9005 είναι μία αγορά που μπορούν να κάνουν χωρίς δισταγμό: είναι μία τηλεόραση που θα αξιοποιήσει στο έπακρο το υπάρχον τους περιεχόμενο και θα είναι σύντομα έτοιμη για το εκθαμφωτικό μελλοντικό. Win-win!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ