Sony 65X9005, η ετυμηγορία

Συμπεράσματα: ποιοί έχει νόημα να μεταβούν στην υπερυψηλή ευκρίνεια και γιατί;

Με βάση τα όσα διαπιστώσαμε μετά από πολλές ώρες δοκιμών με τη Sony 65X9005, λοιπόν, για ποιούς ανθρώπους είναι καλή ιδέα η αγορά μιας τηλεόρασης υπερυψηλής ευκρίνειας, για ποιούς όχι και για ποιούς... όχι ακόμη; Είναι ολοφάνερο πως απάντηση "κατάλληλη για όλους" δεν υπάρχει - και δεν αναφερόμαστε αυτή τη στιγμή στο οικονομικό μόνο του πράγματος, αφού αυτό είναι δεδομένο πως αποτελεί την πρώτη παράμετρο επιλογής ούτως ή άλλως. Από τους ανθρώπους, με άλλα λόγια, που έχουν τη δυνατότητα και την επιθυμία να καταβάλλουν τα €5.500 που αξίζει (ως το τελευταίο cent) μια 65X9005, ποιοί από αυτούς μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά της... αδίστακτα;

Διακρίνουμε, όπως το έχουμε κάνει και άλλες φορές, υποπεριπτώσεις. Παραθέτουμε, δε, και τους λόγους για τους οποίους κρίνουμε ότι έχει νόημα ή όχι ή όχι ακόμη αυτή η επένδυση, για κάθε μία από τις υποπεριπτώσεις αυτές. Έχουμε και λέμε:

1. Οι άνθρωποι που σκοπεύουν να παρακολουθούν αποκλειστικά ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα με μία 65X9005 - τόσο τα "ελεύθερα" κανάλια όσο και συνδρομητικά τύπου Nova ή OTE TV - λυπούμαστε να το θέτουμε έτσι, αλλά δεν θα "πάρουν πίσω" τα χρήματα της επένδυσης. Η ποιότητα εικόνας των καναλιών είναι τόσο κακή, ώστε ούτε το ισχυρότατο σύστημα επεξεργασίας της νέας αυτής Bravia μπορεί να την κάνει αληθινά καλή. Με εξαίρεση τα όποια κανάλια η Nova και η OTE TV προβάλλουν σε υψηλή ευκρίνεια εξ αρχής (οπότε ο επεξεργαστής X-Reality PRO έχει κάποιο αξιόλογο αρχικό υλικό για να κάνει βελτιώσεις), όλα τα άλλα δεν αξιοποιούν ούτε το ένα εικοστό των δυνατοτήτων μιας τηλεόρασης υπερυψηλής ευκρίνειας. Μόνο για τηλεοπτικό πρόγραμμα, αντιπροτείνεται η αγορά μιας τηλεόρασης "απλής" υψηλής ευκρίνειας, με το 1/4 των χρημάτων.

2. Οι άνθρωποι που σκοπεύουν να παρακολουθούν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές οι οποίες... εχμ... μπορούν να βρεθούν έννομα ή όχι στο Internet, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να "αποσβέσουν την επένδυση" μιας 65X9005 με αμέτρητες ώρες απολαυστικής θέασης. Υλικό σε ανάλυση 720p και 1080p βελτιώνεται θεαματικά από το σύστημα επεξεργασίας εικόνας της τηλεόρασης αυτής - κατά περίπτωση μάλιστα, ειδικά σε ανάλυση 1080p χαμηλής συμπίεσης, μπορεί να καταπλήξει. Αυτή τη στιγμή είναι πανελάχιστες οι συσκευές στην παγκόσμια αγορά που θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη δουλειά στη βελτίωση της εικόνας των αρχείων αυτών και στην αναβάθμισή τους σε υπερυψηλή ευκρίνεια, απ' ότι κάνει η συγκεκριμένη Bravia. Ο νοών νοείτω, εδώ.

3. Οι άνθρωποι που σκοπεύουν να παρακολουθούν ταινίες από οπτικούς δίσκους DVD και Blu-ray, το... οφείλουν στον εαυτό τους να αποκτήσουν μια 65X9005. Στην πρώτη περίπτωση, και παρά τις 576 γραμμές ανάλυσης, οι ταινίες της συλλογής τους σε DVD θα δείχνουν καλύτερες από ποτέ: από την εποχή του θρυλικού Denon 3930 και του chip του, του Realta, είχαμε να δούμε τόση βελτίωση στην εικόνα των "απλών" ταινιών συμβατικής ευκρίνειας. Στη δεύτερη περίπτωση, ειδικά με τις πολύ καλές μεταφορές σε Blu-ray, τα αποτελέσματα σχεδόν... αγγίζουν το επίπεδο ποιότητας της υπερυψηλής ευκρίνειας (και οι κάτοχοι των ταινιών αυτών θα μένουν με ανοιχτό το στόμα συχνότερα απ' ότι φαντάζονται). Ναι, ο επεξεργαστής X-Reality PRO είναι όντως τόσο καλός. Και είναι σήμερα, με το παρόν υλικό του κοινού αυτού. Όχι σε 2 χρόνια. Σήμερα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ