Sony 4K media player (και) ευρωπαϊκός

Για τη Γηραιά Ήπειρο, FMP-X5 αντί FMP-X10... και υπάρχει λόγος γι' αυτό δυστυχώς

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε αναφέρει την ανακοίνωση της Sony για τη δεύτερη γενιά media player υπερυψηλής ευκρίνειας, τον FMP-X10, ο οποίος θα διατεθεί στην αμερικανική αγορά μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ για τον διάδοχο αυτόν του FMP-X1 δεν υπάρχει ακόμη τιμή πώλησης και ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές, η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ένα διαφορετικό μοντέλο του για την ευρωπαϊκή αγορά (η οποία μέχρι χθες δεν είχε πρόσβαση στο X1): το FMP-X5. Η αποκάλυψη του διαφορετικού αυτού μοντέλου, δε, είναι ευχάριστη από κάποιες απόψεις, έχει όμως και πτυχές που προβληματίζουν - και δεν αναφερόμαστε στις τεχνικές του (επίσης άγνωστες) προδιαγραφές.

Από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης, το FMP-X5 είναι ακριβώς το ίδιο με το FMP-X10: ο ίδιος σχεδιασμός - ευθυγραμμισμένος με το πολύ όμορφο design του PS4 αλλά σε piano black και όχι ανθρακί χρώμα - το ίδιο μέγεθος και τις ίδιες θύρες διασύνδεσης κι επέκτασης στο πίσω μέρος του. H μεγάλη διαφορά σε σχέση με το FMP-X10 εντοπίζεται στο γεγονός ότι το FMP-X5 δεν ενσωματώνει σκληρό δίσκο οποιασδήποτε χωρητικότητας (πόσο μάλλον του 1 TB όπως το X10). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο πράγματα: το X5 αφενός δεν προσφέρει δωρεάν κάποιες ταινίες, ντοκυμαντέρ ή demo υλικό σε υπερυψηλή ευκρίνεια (όπως προσέφερε το αρχικό X1), αφετέρου ενδέχεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομαλή διαμεταφορά ταινιών υψηλής ευκρίνειας μέσω Internet, αφού χωρίς σκληρό δίσκο δεν μπορεί να γίνει η γνωστή μας από το YouTube προσωρινή αποθήκευση (buffering) και ο χρήστης να παρακολουθεί ένα τμήμα της ταινίας, ενόσω το επόμενο τμήμα "κατεβαίνει".

Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι - σύμφωνα με τη Netflix, που πρώτη πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε τη διάθεση του House of Cards S2 σε υπερυψηλή ευκρίνεια - το video εικόνας 4Κ χρειάζεται Δικτυακή σύνδεση με ταχύτητα λήψης το λιγότερο 15 ή 20 Mbps, το X5 ενδέχεται να αντιμετωπίσει "θέματα" λόγω του μη ενσωματωμένου σκληρού δίσκου. Ο νέος media player της Sony φέρει θύρα USB στο πίσω μέρος του, η οποία ενδεχομένως να μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος να παίξει το ρόλο του εσωτερικού (και να επιτρέψει την αναπαραγωγή άλλου περιεχομένου 4Κ του χρήστη). Αν η Sony Hellas επιβεβαιώσει στην επερχόμενη εκδήλωσή της την Τρίτη, 29/4, ότι το X5 θα διατεθεί και στην ελληνική αγορά, θα επιδιώξουμε να πάρουμε τις σχετικές απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το X5 απευθύνεται ουσιαστικά στους κατόχους των τηλεοράσεων Bravia X9 της ιαπωνικής εταιρείας - όπως την εξαιρετική 65X9005 που παρουσιάσαμε διεξοδικά πέρυσι, αλλά και το αντίστοιχο μοντέλο των 55 ιντσών και φυσικά το αρχικό των 84 - καθώς τα συγκεκριμένα μοντέλα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκωδικοποιήσουν video υπερυψηλής ευκρίνειας διαμορφωμένο κατά HEVC/H.265 όπως τα νέα μοντέλα του 2014 μπορούν. Με τη διάθεση αυτού του media player η Sony τηρεί την υπόσχεσή της να "μην αφήσει πίσω" και δυνατότητες τους κατόχους των πρώτων της τηλεοράσεων 4Κ, οι οποίοι την τίμησαν από νωρίς (και σε διόλου ευκαταφρόνητα τότε επίπεδα τιμών) με την επιλογή τους. Τα 399 ευρώ, ωστόσο, στα οποία έχει τοποθετηθεί η προτεινόμενη τιμή λιανικής για το FMP-X5 δεν φαντάζουν ακριβώς λίγα αυτή τη στιγμή, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ακόμη αρκετό περιεχόμενο 4Κ οποιουδήποτε είδους για να αξιοποιηθεί σοβαρά. Σε μερικές ημέρες, θα έχουμε και επίσημη πληροφόρηση για το συγκεκριμένο. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ