Sharp: και στην Ευρώπη με τηλεόραση 8Κ

Η επόμενη φάση εξέλιξης της οικιακής εικόνας ξεκινά - ή... περίπου ξεκινά - κι επίσημα

Eίναι, λοιπόν, πλέον κι επίσημο: ένας από τους σημαντικότερους τεχνολογικούς "κύκλους εξέλιξης", αυτός της ανάλυσης των καταναλωτικών μέσων προβολής, αποδεικνύεται πως μικραίνει με ρυθμούς αλματώδεις. Από τις 320 ή 480 γραμμές στις 720 (ανάλυση HD) χρειαστήκαμε σχεδόν δύο δεκαετίες να μεταβούμε, από τις 720 στις 1080 (ανάλυση FullHD) περίπου μία εξαετία, από τις 1080 στις 2160 (ανάλυση 4Κ) περίπου μία τετραετία. Και ενώ ακόμη το μόλις 35% των καταναλωτών παγκοσμίως θα χρησιμοποιούν τηλεόραση ή προβολέα ανάλυσης 4Κ έως το τέλος του 2018, ορισμένοι κατασκευαστές είναι ήδη έτοιμοι... για τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ - και μάλιστα όχι με εργαστηριακά ή πειραματικά μοντέλα, αλλά πλήρως λειτουργικά και διαθέσιμα σε μερικές εβδομάδες!

Ο λόγος για την Sharp, η οποία πέρυσι στην IFA 2017 του Βερολίνου είχε όχι μόνο επιδείξει, αλλά ανακοινώσει και για κυκλοφορία εμπορική την νέα της τηλεόραση Aquos LC-70Χ500Ε, διαγωνίου 70 ιντσών και ανάλυσης 7680x4320 pixels (τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή των τηλεοράσεων 4Κ και δεκαέξι φορές μεγαλύτερη από αυτή των τηλεοράσεων FullHD). Αυτή η τηλεόραση όντως κυκλοφόρησε στην Άπω Ανατολή τον Δεκέμβριο και έως τα τέλη του μήνα θα είναι διαθέσιμη και στην ευρωπαϊκή αγορά. Είναι η πρώτη "τηλεόραση-monitor" του είδους - με την έννοια πως δεν ενσωματώνει τηλεοπτικό δέκτη γιατί προφανώς... δεν υπάρχουν τηλεοπτικοί σταθμοί οποιουδήποτε είδους που προσφέρουν πρόγραμμα σε ανάλυση 8Κ - και χαρακτηρίζεται από τοπικό υποφωτισμό, υποστήριξη στις τεχνολογίες χρωματικής απόδοσης HDR10 και HLG, καθώς και δυνατότητα προβολής του 86% της διευρυμένης χρωματικής γκάμας του προτύπου BT2020.

Φυσικά το... παραδοσιακά μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις μεταβάσεις από την ανάλυση μίας τεχνολογίας προβολής σε υψηλότερη, είναι επίσης παρόν: η έλλειψη δηλαδή οποιουδήποτε είδους περιεχομένου δημιουργημένου σε αυτήν την ανάλυση. Η ιαπωνική κρατική τηλεόραση κάνει κάποιες δοκιμαστικές δορυφορικές εκπομπές σε ανάλυση 8K, ορισμένα ντοκυμαντέρ και φιλμ μικρού μήκους έχουν γυριστεί σε αυτήν την ανάλυση (όπως το Lost in Space της Netflix), το YouTube έχει στην βιβλιοθήκη του έναν αριθμό από σχετικά clips αλλά... αυτό είναι όλο. H Sharp αναγνωρίζει την ουσιαστική ανυπαρξία περιεχομένου εικόνας 8Κ, γ' αυτό και έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο σύστημα ψηφιακού ελέγχου, το οποίο είναι επαρκώς ισχυρό ώστε να πολλαπλασιάζει τις 1080 ή 2160 γραμμές του υλικού που αρχικά θα δέχεται, σε 4320 με τρόπο αποτελεσματικό.

Εννοείται πως, ακριβώς όπως συμβαίναι και στην περίπτωση της εικόνας 4Κ, συνεχίζει και για την εικόνα 8Κ να υπάρχει το ερώτημα του αν και κατά πόσο θα είναι κανείς σε θέση να διακρίνει την οπτική διαφορά όλων αυτών των 7680x4320 pixels σε σχέση με τα 3840x2160 pixels του παρόντος υλικού (πάντοτε από συνήθη απόσταση θέασης). Τίποτε από όλα αυτά δεν δείχνει ν' αποθαρρύνει, πάντως, την Sharp, η οποία ξεκινά να πωλεί την Aquos LC-70Χ500Ε στα τέλη Απριλίου αντί €12000 εγκαινιάζοντας έτσι και επίσημα την έναρξη της ευρείας εμπορικής διάθεσης προϊόντων εικόνας 8Κ. Υποψία μας πάντως είναι πως, ακριβώς επειδή σε τόσο μεγάλες αναλύσεις έχουμε αρχίσει πια να πλησιάζουμε στο όριο του τί μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι - και άρα τί αντίστοιχο νόημα μπορεί να διακρίνει πρακτικά ο καταναλωτής - η ουσιαστική μετάβαση στην εικόνα 8Κ θ' αργήσει πάρα πολύ να έλθει. Δηλαδή... λέμε τώρα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ