Sharp: η πρώτη τηλεόραση ανάλυσης... 8Κ, έτοιμη προς πώληση

Σε αστρονομική φυσικά τιμή και χωρίς περιεχόμενο, αλλά... τη θέλουμε, εννοείται!

Είναι δικαίωμα έως υποχρέωση, πιθανώς, των εταιρειών που παράγουν τεχνολογία να βρίσκονται ένα, δύο ή περισσότερα βήματα μπροστά σε σχέση με την καταναλωτική αγορά - ακόμη κι έτσι, ωστόσο, και ενώ οι κατασκευαστές συσκευών προβολής υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ) συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποδοχή των προτάσεών τους από το κοινό λόγω έλλειψης περιεχομένου, η Sharp είναι έτοιμη να κάνει αληθινά... γενναία υπέρβαση! Οι Ιάπωνες δεν εξέθεσαν σε demo απλώς, δεν ανακοίνωσαν για "κάποια στιγμή στο μέλλον", αλλά δέχονται ήδη προπαραγγελίες για την πρώτη τηλεόραση ανάλυσης 8Κ για παράδοση μέσα στον Οκτώβριο!

Πράγματι, η LV-85001 - τύπου LED LCD, με οθόνη τεχνολογίας IGZO και ανάλυση 7680x4320 pixel - θα πωλείται προς €120.000 μέσα στις επόμενες ημέρες. Εννοείται πως προσφέρει όλα όσα περιμένει κανείς από τις κορυφαίες τηλεοράσεις ανάλυσης 4Κ του σήμερα, όπως την υποστήριξη διευρυμένης χρωματικής γκάμας και την προβολή υλικού τεχνολογίας HDR, με τη διαφορά πως στις 85 της ίντσες "στριμώχνει" 33 εκατομμύρια pixel αντί για τα "μόλις" 8 των τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας. Επειδή δεν υπάρχει, προφανώς, ακόμη πρότυπο διασύνδεσης 8Κ - θύρες και καλώδια - για player οποιουδήποτε είδους, η LV-85001 χρειάζεται να συνδεθεί και με τις τέσσερις θύρες HDMI της ταυτόχρονα (!) με κάποια εξωτερική πηγή περιεχομένου, χωρίζοντας το υλικό σε τέσσερα "τμήματα" (ένα για κάθε θύρα) τα οποία στη συνέχεια "ενώνει" για να προβάλλει την πλήρη εικόνα. Το ξέραμε πως τα PC με διάταξη Quad SLI (τέσσερις κάρτες γραφικών στον ίδιο Η/Υ) είχαν ακόμη νόημα για κάτι!

H LV-85001, προφανώς, δεν απευθύνεται στην ουσία στο καταναλωτικό κοινό αυτή τη στιγμή, τόσο λόγω έλλειψης περιεχομένου 8Κ, όσο και λόγω υψηλής τιμής. Προορίζεται κυρίως για επαγγελματικές εφαρμογές που απαιτούν τόσο υψηλές αναλύσεις, καθώς και για εταιρική χρήση. Το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, ωστόσο, δεν παύει να υπόσχεται τηλεοπτικό πρόγραμμα σε ανάλυση 8Κ έως το 2018 - ενώ και άλλοι κατασκευαστές, όπως οι Vestel και TCL, έχουν επίσης ανακοινώσει τηλεοράσεις... υπερυπερυψηλής ευκρίνειας στις 98 ίντσες. Υπάρχει, φυσικά, πάντοτε το πρόβλημα του πώς θα διαχειριστεί κανείς το περιεχόμενο ανάλυσης 4Κ καθώς αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά μεγάλο ως όγκος δεδομένων τόσο για να αποθηκευθεί σε υλικό μέσο (πέραν... τερατωδών σκληρών δίσκων), όσο και για να διαμεταφερθεί μέσω Internet. Το 2018 ακούγεται, ξαφνικά, υπερβολικά αισιόδοξο. Ή μήπως όχι; Ποτέ δεν ξέρεις: Ιάπωνες είναι αυτοί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ