Sanyo PLV-Z3000

Ο νέος είναι... γενναίος

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €2999,00

Εταιρία: Sanyo
Διανομή: Sanyo Hellas

Mε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και στα τρία μεγάλα "στρατόπεδα" τεχνολογιών πάνω στις οποίες βασίζονται οι μοντέρνοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας, λογικό είναι το επίπεδο της προϊοντικής κατηγορίας συνολικά να έχει σημειώσει αντίστοιχη άνοδο - μαζί, φυσικά, με τις απαιτήσεις του κοινού που ενδιαφέρεται για την αγορά projector στην μέση κατηγορία τιμής των 2000-3000 ευρώ. Η Sanyo έχει παρουσιάσει αξιοπρεπέστατα δείγματα τέτοιων συσκευών στο παρελθόν - με αποκορύφωμα τον επιτυχημένο Ζ2000 - είναι όμως αλήθεια πως το όνομά της δεν έχει στη συγκεκριμένη κατηγορία το "ειδικό βάρος" άλλων κατασκευαστριών. Αυτό, πάντως, δεν φαίνεται να σημαίνει και... πάρα πολλά πράγματα, αν κρίνει η στήλη από τον προσεγμένο Ζ3000, την καλύτερη πρόταση που έχει να επιδείξει φέτος η ιαπωνική εταιρεία στους προβολείς 1080p. Το θέμα είναι: με τόσο σκληρό ανταγωνισμό, έχει αυτό το "κάτι παραπάνω" για να ξεχωρίσει ανάμεσα σε επίσης έξοχες επιλογές κόστους κάτω των 3000 ευρώ που υπάρχουν πλέον στην αγορά;

Ο Ζ3000 είναι, από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης, ένας προβολέας που ομολογουμένως δεν διεκδικεί... δάφνες: το design του είναι ελάχιστα διαφοροποιημένο από του Ζ2000, που είχε κυκλοφορήσει πριν από 20 μήνες σχεδόν, και κατά συνέπεια οι απλοϊκές γραμμές του φαντάζουν μάλλον ντεμοντέ με τα σημερινά δεδομένα. Ευτυχώς δεν έχει το ίδιο βαρετό λευκό χρώμα με τον Ζ2000, αξιοποιώντας μία διχρωμία ανθρακί/ανοιχτού γκρι που καθιστά περισσότερο μοντέρνα σε ένα βαθμό την όψη του. Ο όγκος και το βάρος του κινούνται σε λογικά επίπεδα (έχουμε συναντήσει σημαντικά μεγαλύτερους στην κατηγορία), το τηλεχειριστήριό του όμως είναι το απλοϊκό και σχεδόν ευτελές στην αίσθηση. Συνολικά όχι ο προβολέας που "κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά", οφείλουμε να παραδεχθούμε, έστω κι αν για πολλούς το design ενός προβολέα δεν έχει και τόση σημασία.

Τα πράγματα αλλάζουν με μία ματιά στο πίσω μέρος του Z3000, όπου φιλοξενούνται πρακτικά όλα τα είδη των συνδέσεων που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς: δύο είσοδοι HDMI "τελευταίας εσοδείας" (1.3b), δύο component (με υποστήριξη 1080p), μία VGA για σύνδεση με PC, ακόμη και... S-Video για τους αμετανόητους. Το μόνο που στερείται το προϊόν της Sanyo είναι η έξοδος ρεύματος με την οποία θα έδινε "εντολή" στο πανί του προβολέα να "λάβει θέση", όμως δεν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό (υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να πετύχει κανείς το ίδιο πράγμα). Στα υπόψιν επίσης, στο ζήτημα της εγκατάστασης του projector, θα πρέπει να ληφθεί και το γεγονός ότι ο φακός του Z3000 δεν μπορεί να ρυθμιστεί από το τηλεχειριστήριο αλλά μόνο χειρωνακτικά - κι αυτό ακόμη όμως, από τη στιγμή που ο προβολέας θα "στηθεί" οριστικά σε ένα χώρο, δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ