Sanyo PLV-Z3000

Ο νέος είναι... γενναίος

Το πλεονέκτημα που ο συγκεκριμένος projector έχει να επιδείξει σε σχέση με τον ανταγωνισμό στο ίδιο επίπεδο τιμής, εντοπίζεται στην ομαλότητα της κίνησης που μπορεί να αποδώσει: ο Z3000 ενσωματώνει ειδικό υποσύστημα για να υπολογίσει και να προσθέσει καρέ όπου η ροή της εικόνας έχει σημασία (π.χ. σε προβολή αθλητικών γεγονότων), αποδίδοντας το τελικό αποτέλεσμα στον άκρως σταθερό ρυθμό ανανέωσης των 100 Hz. Ο προβολέας είναι εξοπλισμένος με ευρεία γκάμα ρυθμίσεων που αναφέρονται σε αυτήν και σε πολλές άλλες λειτουργίες επεξεργασίας της εικόνας - κάτι αναμφίβολα χρήσιμο στο θέμα της ακρίβειας των χρωμάτων, καθώς ο συγκεκριμένος projector με τις εξ ορισμού ρυθμίσεις δεν προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί, επιβάλλοντας τροποποιήσεις για να το πετύχει.

Στην πράξη, πάντως, και μετά από τις σχετικές ρυθμίσεις για το περιβάλλον όπου θα τοποθετηθεί, ο Z3000 αποδίδει καλύτερα απ' ότι περιμένει κανείς για προβολέα κόστους μικρότερου των 3000 ευρώ. Σε όλες τις θεάσεις των Blu-ray που συνήθως χρησιμοποιούμε (Casino Royale, Ratatouille, Die Hard 4.0) εντυπωσίασε με το επαρκέστατο για μεγάλες διαγωνίους φως που μπορεί να προβάλλει, με την άκρως ικανοποιητική απόδοση του μαύρου, αλλά και την οξύτητα των περιγραμμάτων του στην εικόνα - όλα πάντοτε για την κατηγορία στην οποία ανήκει. Το σύστημα εξομάλυνσης της κίνησης όντως βοηθά πολύ, όπως όμως συμβαίνει και σε αντίστοιχα εξοπλισμένες τηλεοράσεις, είναι κατάλληλο για συγκεκριμένα είδη περιεχομένου: στα αθλητικά, για παράδειγμα, συνεισφέρει τα μάλλα, στις ταινίες όμως ενδέχεται να έχει καθόλου ή ακόμη και αρνητικά αποτελέσματα. Έχει νόημα λοιπόν να αξιοποιείται με προσοχή, κάτι που ο Z3000 επιτρέπει προσφέροντας τέσσερα διαφορετικά επίπεδα "αποτελεσματικότητας" για τη συγκεκριμένη λειτουργία.

Δεν χωρά, λοιπόν, αμφιβολία στο γεγονός ότι ο νέος προβολέας της Sanyo είναι μία πρόταση ποιοτική και σε όλα τα σημαντικά στοιχεία ενός προϊόντος του είδους, προσεγμένη. Είναι και η καλύτερη της κατηγορίας στην οποία ανήκει, αν αυτήν την ορίσουμε στη ζώνη κόστους κάτω των 3000 ευρώ και σημειώσουμε ότι ο Z3000 μπορεί να βρεθεί σε τιμές αγοράς ανάμεσα στα 2200-2500 ευρώ; Ίσως είναι, ίσως και όχι, το σίγουρο είναι ότι το στέμμα αυτό το διεκδικεί μόνο από έναν αντίπαλο προβολέα, τον PT-AE3000 της Panasonic (όχι τυχαία αφού στηρίζονται στην ίδια πρακτικά τεχνολογία). Ο projector όμως της Panasonic, αν και ομορφότερα σχεδιασμένος, κοστίζει 300-400 ευρώ παραπάνω, χωρίς να προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας (παρά μόνο εκείνα τα στοιχεία που λείπουν από τον Sanyo, όπως τον έλεγχο αναδίπλωσης του πανιού προβολής και τη ρύθμιση του φακού από το τηλεχειριστήριο). Για όσους αυτά αξίζουν τη χρηματική διαφορά, η επιλογή είναι εύκολη. Για όσους όχι, όμως... η επιλογή είναι εύκολη επίσης!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ