Samsung Neo QLED 85QN900A

Η πληρέστερη 8Κ, η κορυφαία της κατηγορίας της, η καλύτερη του 2021

H Samsung 85QN900A θα ικανοποιήσει επίσης σχεδόν απόλυτα τους gamers. Η εξωτερική μονάδα Slim One Connect φέρει τέσσερις θύρες HDMI 2.1, οπότε μπορεί να έχει κανείς συνδεδεμένα σε αυτήν από ένα PS5, Xbox Series S/X, gaming PC και media player, όλα μαζί χωρίς κανέναν συμβιβασμό στις δυνατότητες κάθε συσκευής. Και οι τέσσερις θύρες υποστηρίζουν τα πρότυπα HDMI VRR και FreeSync Premium Pro για ομαλή κίνηση σε σύγχρονα games, το πρότυπο ALLM για αυτόματη εναλλαγή στην κατάσταση λειτουργίας Game, αλλά και την προβολή τίτλων σε ανάλυση 4K/120Hz με την απόδοση χρώματος HDR ενεργοποιημένη - οπότε τόσο οι κάτοχοι οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας όσο και οι PC gamers είναι καλυμμένοι. Τα "ανταντακλαστικά" επίσης της 85QN900A (input lag) είναι πολύ καλά στα 10ms περίπου στις πιο πολλές αναλύσεις (λιγότερα από 6ms σε ανάλυση 4K/120Hz), κάτι σαφώς αξιοσημείωτο αν σκεφτεί κανείς πως η τηλεόραση της Samsung παράλληλα αυξάνει και την ανάλυση προβολής σε 8K σε πραγματικό χρόνο (αυξάνοντας έτσι και την ευκρίνεια των γραφικών).

Η Samsung έχει πάντως προσθέσει και σε αυτόν τον τομέα ορισμένα extras που αξίζουν αναφοράς. Η πολυσυζητημένη Game Bar μπορεί να μην είναι στην πράξη τόσο εντυπωσιακή όσο "στα χαρτιά", δεν παύει ωστόσο να προσφέρει πολλές σημαντικές τεχνικές πληροφορίες που οι αφοσιωμένοι gamers χρειάζονται και άλλες τηλεοράσεις δεν παρέχουν. Η 85QN900A προσφέρει και μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως μία ποικιλία διαφορετικών αναλογιών εικόνας (πέρα από την τυπική 16:9 δηλαδή) καθώς και τοποθέτησής της σε διαφορετικά σημεία της οθόνης. Οι παίκτες μπορούν να αξιοποιήσουν στα games ακόμη και την τεχνολογία Object Tracking Sound Pro για καλύτερη απόδοση των ηχητικών εφέ, όπως και την λειτουργία MultiView (που επιτρέπει π.χ. την προβολή ενός video από YouTube στο δικό του "παράθυρο" καθώς τα games "τρέχουν" κανονικά στο δικό τους). Όχι ακριβώς μία... συνηθισμένη gaming TV, λοιπόν!


Η Samsung ήταν άλλωστε ένας από τους πρώτους κατασκευαστές που κυκλοφόρησε στην αγορά τηλεοράσεις βασισμένες σε πλήρες λειτουργικό σύστημα, οπότε οι προσδοκίες μας από το νέο Tizen 6 ήταν μεγάλες - και αυτό ανταποκρίνεται σ' εκείνες με άνεση. Είναι ένα περιβάλλον Smart TV που λειτουργεί πάρα πολύ καλά στην 85QN900A: είναι σταθερό, γρήγορο, με σωστή δομή, κατανοητό και προσβάσιμο από οποιονδήποτε. Προσφέρει πληθώρα λειτουργιών και επιλογών, μπορεί δε να προσαρμοστεί σε σημαντικό βαθμό στις προτιμήσεις και συνήθειες του καταναλωτή. Η διαχείρισή του άλλωστε και η πλοήγηση γενικότερα είναι εξαιρετικά απλή και εύκολη με το - καλοσχεδιασμένο κι επαναφορτιζόμενο με το φως (!) - συνοδευτικό τηλεχειριστήριο.

Το πώς θα κρίνει κάποιος την διαθέσιμη γκάμα από apps που προσφέρονται για την 85QN900A στο σχετικό app store της Samsung εξαρτάται εν πολλοίς από... το περιβάλλον Smart TV που χρησιμοποιούσε ως τώρα. Οι κάτοχοι αυτής της τηλεόρασης έχουν πιο πολλές, καλύτερες επιλογές από εκείνες που έχουν π.χ. οι κάτοχοι τηλεοράσεων Panasonic, αλλά λιγότερες από όσες έχουν οι κάτοχοι τηλεοράσεων βασισμένων σε Android TV ή Google TV. Κάθε σημαντικό app για την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, πάντως, είναι παρόν, είτε προεγκατεστημένο είτε διαθέσιμο στο app store της Samsung: ο web browser, ο media player κλπ. περιλαμβάνονται στο Tizen 6 εξ αρχής, ενώ τα apps για πρόσβαση σε όλες τις συνδρομητικές υπηρεσίες streaming, για αναπαραγωγή υλικού multimedia μέσα από το τοπικό οικιακό δίκτυο, ακόμη και για πρόσβαση σε PC games μπορούν να εγκατασταθούν σε δεύτερο χρόνο. Το περιβάλλον Smart TV της 85QN900A καλύπτει με άνεση σχεδόν οποιαδήποτε ανάγκη.


Αυτά, ωστόσο, προσφέρονται από οποιαδήποτε σύγχρονη τηλεόραση πια - σαφώς θετικό λοιπόν το γεγονός ότι η Samsung επεδίωξε και πέτυχε να προσφέρει "το κάτι παραπάνω" όσον αφορά στις extra λειτουργίες μιας 85QN900A. Δεν αναφερόμαστε στις φωνητικές βοηθούς - ναι, πληθυντικός - ούτε στην διαχείριση από την τηλεόραση συστημάτων smart home, ούτε καν στην ευκολότερη από ποτέ προβολή περιεχομένου από smartphones ή tablets. Αναφερόμαστε σε λειτουργίες όπως η εντυπωσιακή και συχνά πολύτιμη MultiView, η οποία επιτρέπει σε έως και 4 πηγές περιεχομένου να προβάλλονται στην ίδια οθόνη, ταυτόχρονα, κάθε μία στο δικό της "παράθυρο" (που μπορεί να λάβει διαφορετικά μεγέθη και σχήματα) σε πλήρη ανάλυση.

Άλλοι θα εκτιμήσουν περισσότερο δυνατότητες όπως η πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων σε πλήρη οθόνη και με πολλαπλούς συμμετέχοντες ταυτόχρονα: είτε για δουλειά, είτε για επικοινωνία με αγαπημένα τους πρόσωπα, είτε για τηλεκπαίδευση είτε για παρακολούθηση σεμιναρίων ή προγραμμάτων εξάσκησης από απόσταση. Άλλοι θα αξιοποιήσουν την δυνατότητα απομακρυσμένης σύνδεσης με το PC τους στο γραφείο απευθείας μέσα από την 85QN900A (με την χρήση ειδικής εφαρμογής που εγκαθίσταται σ' εκείνο), ενώ άλλοι την δυνατότητα επεξεργασίας αρχείων Microsoft Office με browser, με ασύρματο πληκτρολόγιο και mouse. Όλες αυτές οι έξτρα λειτουργίες εκμεταλλεύονται πλήρως τα 33 εκατομμύρια pixel της οθόνης μιας 85QN900A και δίνουν, εν τέλει, απτούς λόγους σε πολλούς καταναλωτές να σκεφτούν σοβαρά πλέον την αγορά μίας ποιοτικής τηλεόρασης 8Κ. Διόλου ευκαταφρόνητο, αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ