Samsung Neo QLED 85QN900A

Η πληρέστερη 8Κ, η κορυφαία της κατηγορίας της, η καλύτερη του 2021

Να αξιολογεί κανείς την κορυφαία τηλεόραση ενός κατασκευαστή για κάθε χρονιά είναι, από ορισμένες απόψεις, ευκολότερο από το να αξιολογεί μία αντίστοιχη μεσαίας κατηγορίας. Η πρώτη θα είναι εκ των πραγμάτων ακριβή, οπότε δεν είναι για όλους εξ αρχής. Θα είναι περισσότερο εξοπλισμένη κι εξελιγμένη απ' ότι πολλοί καταναλωτές χρειάζονται στην πραγματικότητα η τηλεόρασή τους να είναι, οπότε στους συγκεκριμένους δεν έχει νόημα να την προτείνει κανείς ούτως ή άλλως (στην πράξη θα πληρώνουν για πράγματα που δεν χρησιμοποιούν). Στην περίπτωση της 85QN900A τίθεται επίσης και το θέμα του είδους και του τεχνικού επιπέδου ποιότητας περιεχομένου που θα κληθεί να προβάλλει: για τον κόσμο εκείνο που απλώς θέλει να παρακολουθεί από τα ελεύθερα ψηφιακά κανάλια τις ειδήσεις, μερικά ματς και καμιά ταινία που και που, αυτή η τηλεόραση θα μείνει κατά βάση αναξιοποίητη σε... εγκληματικό βαθμό.

Για οποιαδήποτε άλλη χρήση, όμως, η καλύτερη τηλεόραση 8Κ της Samsung για το 2021 είναι εξαιρετική. Η θέαση υψηλής ποιότητας περιεχομένου 4Κ σε αυτήν είναι απολαυστική σε απερίγραπτο βαθμό: το "βάθος" της εικόνας, η υφή και η λεπτομέρεια σε κάθε κάδρο, η χρωματική γκάμα που εκφράζεται εντυπωσιακά και ανεπαίσθητα με την ίδια ευκολία, όλα πρέπει να τα δει κανείς από κοντά για να κατανοήσει πόσο ικανή είναι αυτή η τηλεόραση. Υλικό από Apple TV Plus, Disney Plus και δίσκους Ultra HD Blu-ray δείχνει κυριολεκτικά απίστευτο ενίοτε. Οι συνδρομητές του Netflix και όσοι έχουν "χτίσει" με τα χρόνια εκτενή βιβλιοθήκη από δίσκους Blu-ray θ' ανακαλύψουν τις αγαπημένες τους ταινίες... από την αρχή. Οι gamers θα απολαύσουν τους αγαπημένους τους τίτλους στο maximum, ενώ πολλοί καταναλωτές ασχέτως όλων των παραπάνω θα εκτιμήσουν ορισμένες από τις extra λειτουργίες της 85QN900A δεόντως.

Πρόκειται για την... τέλεια τηλεόραση, λοιπόν; Από την στιγμή που δεν υπάρχει τέλειο τεχνολογικό προϊόν, όχι, ούτε η 85QN900A είναι τέλεια. H απουσία υποστήριξης Dolby Vision, για παράδειγμα, σε ταινίες ή σειρές (πόσο μάλλον στα games), είναι σημαντική παρά το γεγονός ότι η Samsung έχει κάνει φέτος πολύ καλή δουλειά με τον αλγόριθμο αντιστοίχισης χρωμάτων σε υλικό HDR (tone mapping) που αξιοποιεί η τηλεόραση αυτή. Το φίλτρο Ultra Wide Angle και η επικάλυψη Anti-Reflection της οθόνης είναι σημαντικά στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης, αλλά εξαιτίας τους αναπόφευκτα η συνολική αντίθεση της εικόνας μειώνεται κατά τι. Η γκάμα των διαθέσιμων apps για Tizen θα μπορούσε να είναι σαφώς ευρύτερη, ενώ η υποστήριξη και για το πρότυπο G-Sync πέραν του FreeSync θα σήμαινε πολλά για τους PC gamers.

Τίποτε από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αρκεί για να μειώσει την αξία αυτών που έχει πετύχει η Samsung με την 85QN900A: πρόκειται για μία ξεχωριστή τηλεόραση με όλη την σημασία της λέξης. Είναι με διαφορά η καλύτερη τεχνολογίας LED/LCD συνολικά για το 2021, μία από τις καλύτερες της κατηγορίας της που έχουν γίνει ποτέ διαθέσιμες στο κοινό και με διαφορά η καλύτερη 8Κ της Samsung μέχρι σήμερα. Είναι, δε, ένα από τα πανελάχιστα μοντέλα τηλεοράσεων 8Κ που αξιοποιεί τα 33 εκατομμύρια pixel της για περισσότερα πράγματα από απλώς την αναβάθμιση εικόνας σε υλικό χαμηλότερης ανάλυσης. Η πρώτη υλοποίηση της τεχολογίας MiniLED από τους Κορεάτες είναι, δε, απρόσμενα καλή και υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Οι καταναλωτές με απαιτήσεις μπορούν να είναι βέβαιοι πως η 85QN900A θα τούς προσφέρει για χρόνια αμέτρητες ώρες ποιοτικής ψυχαγωγίας με απολαυστική εικόνα και ποιοτικό ήχο: ακριβώς όπως περιμένει κανείς, με άλλα λόγια, από μία αληθινή τηλεόραση κορυφής!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ