Samsung Neo QLED 85QN900A

Η πληρέστερη 8Κ, η κορυφαία της κατηγορίας της, η καλύτερη του 2021

Όπως αποδεικνύεται, το σύστημα τοπικού υποφωτισμού της Samsung με MiniLED είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Η σειρά τηλεοράσεων QN900A κυκλοφορεί στις 65, 75 και 85 ίντσες και το τελευταίο μοντέλο - αυτό που αξιολογήσαμε - προσφέρει περισσότερες από 2000 (!) αυτόνομα ελεγχόμενες "ζώνες" υποφωτισμού με MiniLED. Ο υψηλότερος αριθμός τέτοιων "ζωνών" που είχε προσφέρει τηλεόραση ως τώρα ανερχόταν σε 900 περίπου, οπότε το άλμα από εκείνο το επίπεδο σε αυτό της 85QN900A είναι πολύ μεγάλο. Και φαίνεται. Η τηλεόραση της Samsung προσφέρει για τα δεδομένα των LED/LCD εξαιρετικό μαύρο, σε βαθμό που ενίοτε να μην διαφέρει από το τέλειο των OLED. Η 85QN900A, μάλιστα, εν πολλοίς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του "γκριζαρισμένου μαύρου", της περίπτωσης δηλαδή στην οποία π.χ. μία φωτεινή σκηνή ταινίας αναγκάζει άλλες τηλεοράσεις να αποδυναμώσουν το μαύρο και να μειώσουν την αντίθεση για να την απεικονίσουν: ο προσεκτικός έλεγχος των MiniLED διατηρεί τα χρώματα ζωηρά χωρίς να στερεί λεπτομέρεια από τις περισσότερο "κλειστές" αποχρώσεις.

Μόνο στην γνωστή μα ακραία περίπτωση που πάρα πολύ φωτεινά αντικείμενα προβάλλονται πάνω σε μαύρο υπόβαθρο συνειδητοποιεί κατά βάση ο θεατής πως η τηλεόραση που παρακολουθεί είναι τεχνολογίας LED/LCD: είτε θα εμφανιστεί ένα ανεπαίσθητο αχνό περίγραμμα γύρω από το αντικείμενο είτε, σε πολλές περιπτώσεις, η 85QN900A θα μειώσει την φωτεινότητα για να το περιορίσει στο ελάχιστο. Σε πραγματικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, ωστόσο, όχι δηλαδή σε υλικό δοκιμών, αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο. Αντιθέτως, η τηλεόραση της Samsung έχει συχνότατα την ευκαιρία να κάνει... "επίδειξη δύναμης" όπως ποτέ δεν θα μπορούσε μία OLED: προσφέροντας εξαιρετικά φωτεινή εικόνα που ξεπερνά με άνεση τα 1600 nits στην κατάσταση λειτουργίας Standard και, για εκείνους που... αγαπούν την υπερβολή, ακόμη και τα 3200 nits (!) σε κατάσταση λειτουργίας Vivid.

Αυτό που είναι σημαντικότερο για τους λάτρεις της υψηλής ποιότητας εικόνας, φυσικά, είναι το γεγονός ότι η 85QN900A διατηρεί με άνεση φωτεινότητα της τάξης των 1400 nits στην κατάσταση λειτουργίας Movie, η οποία είναι η ακριβέστερη χρωματικά παραμένοντας ικανή να εντυπωσιάσει οποιονδήποτε σε υλικό HDR (χωρίς να κάνει υποχωρήσεις στην απόδοση του μαύρου). Η Samsung έχει άλλωστε σημειώσει σημαντική πρόοδο φέτος στον τομέα της επεξεργασίας: η απεικόνιση σε κάθε είδους περιεχόμενο είναι περισσότερο φυσική και πολύ λιγότερο "ψηφιακή" στην αίσθηση απ' ότι άλλοτε, ενώ και η κίνηση της εικόνας έχει βελτιωθεί σε κάθε της παράμετρο. Η τεχνολογία Quantum Dot, δε, που η Samsung αξιοποιεί εδώ και χρόνια σε τηλεοράσεις της, συνεργάζεται άψογα με την υψηλή φωτεινότητα και αντίθεση ώστε να προσφέρει αληθινά φαντασμαγορική εικόνα σε ορισμένες περιπτώσεις και πάρα πολύ καλή συνολικά.

Οι Κορεάτες έχουν, παράλληλα, βελτιώσει θεαματικά τους αλγόριθμους εκείνους που αναλαμβάνουν την αύξηση της ανάλυσης κάθε είδους περιεχομένου σε ανάλυση 8Κ. Όπως πάντοτε, όσο υψηλότερης ποιότητας είναι το αρχικό υλικό, τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της αναβάθμισης εικόνας σε 8Κ, όμως η 85QN900A τα καταφέρνει περίφημα και με π.χ. χαμηλής ανάλυσης video του YouTube ή υπερσυμπιεσμένες ταινίες και σειρές ανάλυσης HD όπως προσφέρονται από υπηρεσίες streaming. Ακόμη και το απλό ψηφιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα δείχνει αποδεκτό στην 85QN900A, αν σκεφτεί κανείς πως η τηλεόραση δημιουργεί από μόνη της τα... 31 από τα 33 εκατομμύρια pixel που απαρτίζουν την εικόνα. Η θέαση, δε, υλικού αληθινής ανάλυσης 8Κ - demo, φυσικά, αλλά... και πάλι - είναι ως εμπειρία εκπληκτική: με οθόνη και επεξεργασία αυτού του επιπέδου, η εικόνα που προβάλλει η 85QN900A δείχνει, από δύο βήματα μακριά, σχεδόν πανομοιότυπη της πραγματικότητας. Και όχι, δεν είναι υπερβολή.

Όσον αφορά στον ήχο, άλλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων ακολουθούν την οδό της... υπεκφυγής με τα κορυφαία τους μοντέλα (προϋποθέτοντας που οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται γι' αυτά έχουν ήδη στην κατοχή τους ηχοσύστημα αυτόνομο), ενώ άλλοι επιδιώκουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερο ήχο με αυτά ασχέτως όλων των άλλων. Η Samsung όχι μόνο επέλεξε με την 85QN900A την δεύτερη όδο, αλλά επεδίωξε να φέρει τον ήχο στο επίπεδο της εικόνας σχεδόν. Το ενσωματωμένο ηχοσύστημα της τηλεόρασης αυτής απαρτίζεται από δέκα ηχεία συνολικά - τα δύο εκ των οποίων subwoofers - και είναι αρκετά ευέλικτο και έξυπνο ώστε να προσαρμόζεται, κυριολεκτικά όμως, στον χώρο όπου αυτήν τοποθετείται. Είναι σχεδόν... παράξενο να βλέπει κανείς τηλεόραση να βαθμονομείται μόνη της ηχητικά περίπου όπως κάνει ένας ενισχυτής με σετ ηχείων αλλά, όταν η διαδικασία ολοκληρώνεται, γίνεται αντιληπτό πως αυτή "κάνει την διαφορά" σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Το ηχητικό πεδίο που δημιουργεί η 85QN900A είναι κατά πολύ ευρύτερο αυτού που συνήθως λαμβάνουμε από τηλεοράσεις δίχως την βοήθεια soundbar - και σίγουρα περισσότερο πειστικό όσον αφορά στην απόδοση των κατευθυντικών ηχητικών εφέ. Οι φωνές των διαλόγων σε ταινίες ή σειρές είναι διαυγείς και αντιληπτές χωρίς την ανάγκη υψηλής έντασης ήχου, οι μεσαίες και υψηλές στάθμες αποδίδονται με λεπτομέρεια, ενώ οι χαμηλές συμμετέχουν στην συνολική απόδοση του ήχου χωρίς να ακούγονται υπόκωφα. Η Samsung αναφέρει πως η συνολική ισχύς αυτού του ηχοσυστήματος ανέρχεται στα 80 Watt και δεν δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε καθώς ο ήχος της 85QN900A μπορεί να ανέβει σε πολύ υψηλή ένταση πριν εμφανιστούν οι πρώτες παραμορφώσεις στο ανώτατο επίπεδο. Το πιθανότερο είναι πως οι πιο πολλοί καταναλωτές δεν θα χρειαστεί ποτέ να πλησιάσουν καν σε αυτό, οπότε δεν τίθεται σχετικό θέμα.

Η τεχνολογία Object Tracking Sound Pro της Samsung, την οποία ενσωματώνει η 85QN900A, μπορεί στην πρώτη ανάγνωση να δίνει την εντύπωση... marketing trick, αλλά στην πράξη τα ηχητικά εφέ που αποδίδει όντως ακούγονται σαν να προέρχονται από το σημείο της οθόνης όπου απεικονίζεται η πηγή τους. Είναι κάτι που "κάνει την διαφορά" στην συνολική εμπειρία θέασης ταινιών ή σειρών; Όχι τόσο μεγάλη, αλλά ναι, η υλοποίηση είναι επιτυχημένη και γίνεται αμέσως αντιληπτή. Σημαντικότερο είναι φυσικά το γεγονός ότι τα κατευθυντικά εφέ στις σύγχρονες παραγωγές όντως ακούγονται σαν να έρχονται "γύρω", "μπροστά" και "πάνω" από την οθόνη - κάτι που επίσης δεν συναντά κανείς σε τηλεοράσεις δίχως soundbar. Αν συνδυάσει, δε, κανείς κάποια από τις νέες soundbars της Samsung με την 85QN900A και αξιοποιήσει την τεχνολογία Q-Symphony των δύο, στο πλαίσιο απλής καθημερινής χρήσης ίσως δεν χρειαστεί ποτέ αυτόνομο σύστημα ηχείων διάταξης 5.1/7.1. Ακούγεται... βλασφημία, ειδικά στα αυτιά των θιασωτών του κινηματογραφικού ήχου, αλλά για μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, ισχύει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ