Samsung LE55A9

Μεγάλη και... δικτυακή!

Είδος: TV LCD
Τιμή: €3499,00

Εταιρία: Samsung
Διανομή: Ευρωηλεκτρονική

Κοινός τόπος, φυσικά, το γεγονός ότι "ο χρόνος δουλεύει για τον καταναλωτή" όσον αφορά στα προϊόντα τεχνολογίας - ακόμη κι έτσι, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ο... "νόμος" αυτός γίνεται ακόμη περισσότερο αντιληπτός: εκείνες οι περιπτώσεις στις οποίες είναι σε θέση κανείς να "αγοράσει πολλά για λίγα", αλλά σε αντικειμενικά κι όχι... σχετικά πλαίσια. Σε αυτές τις περιπτώσεις εντάσσει η στήλη τη νέα σειρά τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας της Samsung, τη σειρά Α9 - και έχοντας πρόσφατα την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με το κορυφαίο μοντέλο της, αυτό των 55 ιντσών, στις επόμενες παραγράφους καταθέτει τις εντυπώσεις και την συνολική του γνώμη γι' αυτήν: είναι η πρόταση που, σε καιρούς δύσκολους, μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα στην κατηγορία των "μεγάλων διαγωνίων";

Από πλευράς σχεδιασμού, η σειρά Α9 διαφέρει από την Α8, την περίφημη Scarlet: στερείται τον χαρακτηριστικό περιφερειακό φωτισμό του κόκκινου και αντίστοιχα αξιοποιεί ένα διακριτικό μπλε μόνο στο κέντρο του πλαισίου της, καθώς και "αυστηρότερες", πιο σαφείς γραμμές συνολικά. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ίσως η πιο classy πρόταση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η Samsung, αποφεύγοντας μάλιστα την καθιερωμένη μαύρη λάκα στο χρώμα και υιοθετώντας ένα ανθρακί περισσότερο "σοφιστικέ". Η ποιότητα κατασκευής, η επιλογή των υλικών και η συναρμογή των τμημάτων της συσκευής είναι πρακτικά άψογη, όπως πιθανώς περιμένει κανείς από την κορυφαία πρόταση μιας κατασκευάστριας εταιρείας με σημαντικό ρόλο στην αγορά.

Ευτυχώς, στην περίπτωση της "μεγάλης" Α9, η ομορφιά δεν είναι... επιφανειακή. Η τηλεόραση της Samsung είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις της τεχνολογίας προβολής LED, η οποία επιτυγχάνει ευδιάκριτα καλύτερη εικόνα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Μπορεί ο λόγος αντίθεσης του 2.000.000:1 να είναι καθαρά... θεωρητικός, το συγκεκριμένο panel ωστόσο δεν παύει να προσφέρει πολύ πιο "ζωντανά" χρώματα απ' ότι άλλες ανταγωνιστικές LCD, χάρις και στο βαθύτερο μαύρο που μπορεί να αποδώσει. Σε συνδυασμό με την σάρωση των 120 Hz (που σταθεροποιεί την εικόνα ακόμη και "στα πολύ δύσκολα"), την ανάλυση 1080p και το φίλτρο που καλύπτει την επιφάνεια της οθόνης, απορροφώντας τις αντανακλάσεις του περιβάλλοντα φωτισμού, η εικόνα της Α9 είναι από τις καλύτερες σε αυτήν την κατηγορία, συγκρινόμενη μόνο με υλοποιήσεις... άλλης τεχνολογίας (ονόματα δεν λέμε, πλάσματα δεν θίγουμε!).

Στον τομέα του εξοπλισμού, δε, είναι που η νέα τηλεόραση της Samsung... "παίρνει ταυτότητες". H γκάμα τρόπων διασύνδεσης περιλαμβάνει τα πάντα, από τέσσερις εισόδους HDMI 1.3 (και όλες τις παραδοσιακές αναλογικές) μέχρι έξοδο ήχου για subwoofer. Το ενσωματωμένο στερεοφωνικό ηχοσύστημα έχει ισχύ 10 Watt και είναι σε θέση να προσομοιώσει "3D" ήχο μέσω της τεχνικής SRS TruSurround. To σημαντικότερο, όμως, είναι η θύρα Ethernet που - σε συνδυασμό με τη συμβατότητα του panel με το πρότυπο DLNA - δίνει τη δυνατότητα σε άλλες τέτοιες συμβατές συσκευές να διοχετεύσουν μουσική, φωτογραφίες και video απευθείας για προβολή στην τηλεόραση, χωρίς την ύπαρξη συνδεδεμένου player σε αυτήν ή κατάλληλου ενισχυτή. Η θύρα USB 2.0 προσφέρει έναν ακόμη τρόπο αναπαραγωγής τέτοιου multimedia περιεχομένου, απευθείας από flash drives.

Στην πράξη, η Α9 δεν δυσκολεύεται να κερδίσει τις εντυπώσεις "βετεράνων" και "αρχαρίων" με την ίδια ευκολία - όχι μόνο οι 55 ίντσες είναι κινηματογραφικές... από μόνες τους, αλλά και επειδή όλα (έτσι για αλλαγή) κινούνται στο επίπεδο που το marketing υπόσχεται! Η εικόνα της, ειδικά από πηγές 720p (games στο Xbox 360) ή 1080p (ταινίες στο PS3) είναι διαυγέστατη, με λαμπερά χρώματα, εξαιρετική λεπτομέρεια και ομαλή κίνηση που δεν απογοήτευσε το Gamespin σε καμία από τις παραδοσιακά "δύσκολες" σκηνές. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που ενσωματώνει το panel δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα και με συμβατικής ευκρίνειας πηγές (αν και φυσικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς... θαύματα από αυτό), το menu πλοήγησης που αναγνωρίζει μέσω τοπικού δικτύου multimedia αρχεία και τα αναπαράγει είναι γρήγορο και εύχρηστο, η χρήση της θύρας USB άμεση. Κάποιες μορφές αρχείων video δεν αναγνωρίστηκαν σωστά, αλλά πέρα από αυτό, κανένα παράπονο.

Και, φυσιολογικά, έρχεται η ώρα εκείνη που - μετά από την απαρίθμηση τόσων θετικών - κάθε φίλος ή φίλη που ενδιαφέρεται για τα panel υψηλής ευκρίνειας περιμένει να διακρίνει ένα υψηλό πολυψήφιο νούμερο, συνοδευτικό τόσων προτερημάτων. Κι εκεί βρίσκεται, κατά την άποψή μας, το πιο αξιόλογο χαρακτηριστικό της A9 στις 55 ίντσες: ναι, 3.500 ευρώ δεν είναι αντικειμενικά λίγα χρήματα, δεν είναι όμως καθόλου, μα καθόλου πολλά σε σχέση με τα όσα προσφέρει ένα panel αυτού του επιπέδου. Καθόλου πολλά. Με μια μικρή έρευνα (κυρίως στο Web) μπορεί κανείς να την βρει στην ελληνική αγορά και... με ελάχιστα παραπάνω από 3.000 ευρώ (!), ποσό ακόμη ελκυστικότερο. Χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω; Μάλλον όχι!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ