Samsung LE46A786R

Εικόνα ποιοτική, τιμή... ποιοτικότερη!

Είδος: TV LCD
Τιμή: €1999,00

Εταιρία: Samsung
Διανομή: Ευρωηλεκτρονική

Η αγορά των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας έχει ακολουθήσει εντυπωσιακά... επιθετικούς ρυθμούς εξέλιξης τους τελευταίους 18 μήνες, προσφέροντας όλο και ποιοτικότερα panel σε όλο και χαμηλότερες τιμές - και η Samsung έχει ομολογουμένως βοηθήσει περισσότερο από άλλες εταιρείες σε αυτό, κυκλοφορώντας σημαντικό αριθμό προτάσεων "πολύ καλών για τα λεφτά τους", όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Οι σειρές Α7, Α8 και Α9 έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά μοντέλα και το πιο πρόσφατο που είχε την ευκαιρία να εκτιμήσει από κοντά η στήλη, η ανανεωμένη A7 των 46 ιντσών, έχει φανερά κατασκευαστεί με την ίδια συλλογιστική και τον ίδιο στόχο: να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερη ποιότητα για τα ζητούμενα χρήματα. Κατά πόσο τον πετυχαίνει, με δεδομένο τον εξαιρετικά σκληρό πλέον ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη διαγώνιο και στο όριο των 2000 ευρώ;

Από πλευράς σχεδιασμού, όλες οι πρόσφατες Samsung εκπλήσσουν με την καλαισθησία τους και η νέα Α7 δεν αποτελεί εξαίρεση: ανήκει και αυτή στη σχολή του "crystal design", με το πανέμορφο ημιδιαφανές φωτιζόμενο πλαίσιο, που στη περίπτωση αυτή όμως δεν είναι κόκκινο αλλά το πιο... τεχνολογικού ύφους μπλε. Είναι εντυπωσιακά λεπτή σε όλα της τα σημεία, η ποιότητα κατασκευής της είναι υψηλού επιπέδου - ειδικά γι' αυτή τη ζώνη κόστους - και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για το περίβλημα της προσδίδουν μία αίσθηση πολυτέλειας σχεδόν... ασύμβατη με το κόστος της. Πρόκειται για ένα panel που δεν... "φωνάζει" εικαστικά μέσα στο χώρο που τοποθετείται, παραμένοντας εξαιρετικά ευχάριστο στην όψη - κάτι που, κατά την άποψη της στήλης, θα μπορούσαν να επιδιώκουν περισσότεροι κατασκευαστές στις μέρες μας.

Ό,τι έχουμε καταλήξει να θεωρούμε πλέον ως δεδομένο όσον αφορά στον εξοπλισμό σε καινούργιες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας αυτού του βεληνεκούς, είναι παρόν και στην άρτι αφιχθείσα Α7. Προσφέρονται τέσσερις θύρες HDMI (η μία πλάγια για σύνδεση βιντεοκάμερας κλπ.), οι τυπικές αναλογικές θύρες component, S-Video και SCART (για... όποιον θέλει πραγματικά να τις χρησιμοποιήσει) και φυσικά ο ψηφιακός δέκτης για τα αντίστοιχα κανάλια. Eνδιαφέρον σαφώς εντοπίζεται και στο γεγονός ότι από τη θύρα USB της Α7, η οποία δέχεται τα αντίστοιχα flash drives, η συσκευή της Samsung μπορεί αναπαράγει μουσική από αρχεία MP3 ή να προβάλλει φωτογραφίες σε φορμά JPEG, μέσα από ένα ειδικά, διαμορφωμένο εύχρηστο menu. Δυστυχώς η συγκεκριμένη τηλεόραση δεν μπορεί αναπαράγει από USB drives και video σε μορφή DivX ή MPEG4, όπως ορισμένα μοντέλα της σειράς Α8 και Α9, αλλά - από την άλλη μεριά - εκείνα κινούνται και σε διαφορετικό επίπεδο τιμής.

Ένα χαρακτηριστικό που λείπει, για τον ίδιο λόγο, από την Α7 είναι δυστυχώς αυτό της διασύνδεσης μέσω θύρας Ethernet: η ανυπαρξία της τελευταίας καθιστά αδύνατη την αξιοποίηση του πρωτοκόλλου DLNA για διοχέτευση περιεχομένου από άλλες συσκευές του τοπικού οικιακού δικτύου. Αυτό που δεν λείπει, ωστόσο, είναι η τεχνολογία εξομάλυνσης της κίνησης και ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης της οθόνης (Movie Plus και 100 Hz), όπως και το σύστημα επεξεργασίας DNIe Pro των "μεγαλύτερων" μοντέλων της Samsung. H συμβατότητα στις θύρες HDMI με την "κινηματογραφική" σάρωση 24p εξασφαλίζει ομαλότατα κινούμενη εικόνα, είτε αυτή προέρχεται από "απλά" DVD, είτε από τηλεοπτικό πρόγραμμα, είτε από δίσκους Blu-ray.

Tην απίθανα εντυπωσιακή της εικόνα, ωστόσο, η συγκεκριμένη Α7 δεν την οφείλει τόσο στα παραπάνω, όσο σε δύο άλλα της χαρακτηριστικά στοιχεία: τον πολύ υψηλό δείκτη αντίθεσης και την αντιθαμβωτική επίστρωση της οθόνης της. Ο πρώτος μπορεί να μην κινείται (ως δυναμικός) στα επίπεδα του... 2.000.000:1 όπως θα ήθελε το τμήμα marketing της Samsung, αλλά και στο πρακτικό 200.000:1, έχει ως συνέπεια την εξαιρετική απόδοση του μαύρου και ζωηρά, πειστικά χρώματα. Η ειδική επίστρωση "αυξάνει" επίσης με τον τρόπο της την αντίθεση της προβαλλόμενης εικόνας, μειώνοντας αισθητά τις αντανακλάσεις από τον περιβάλλοντα φωτισμό. Στη θέαση των τυπικών πια Casino Royale, Ratatouille και Die Hard 4.0 από Blu-ray, η στήλη ομολογεί ότι τέτοια εικόνα μόνο από hi-end τηλεοράσεις plasma έχει εισπράξει μέχρι στιγμής. Ο ήχος της Α7, δε, όπως αποδίδεται από τα ενσωματωμένα ηχεία συνολικής ισχύος 20 Watt, είναι επίσης απρόσμενα ποιοτικός.

Από τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς για ποιούς λόγους η καινούργια αυτή Samsung άρεσε τόσο στη στήλη: είναι μια "ειλικρινής", δελεαστική πρόταση η οποία προσφέρει πολλά από τα extras που μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα panel σε αυτή τη ζώνη τιμής, χωρίς να κάνει κανένα συμβιβασμό ή υποχώρηση στο σημαντικότερο στοιχείο, δηλαδή την ποιότητα εικόνας. Το ποσό των 2000 περίπου ευρώ που ζητά κρίνεται λογικό έως εξαιρετικά συμφέρον (κι ας υπάρχουν εξαιρετικά μοντέλα του ανταγωνισμού στο ίδιο "ψυχολογικό όριο"), μπορεί δε να μειωθεί περαιτέρω με τη σχετική έρευνα αγοράς σε e-shops. Για όσους και όσες δεν χρειάζονται το panel υψηλής ευκρίνειας που θα χρησιμοποιήσουν να αποτελεί απαραιτήτως τμήμα του οικιακού τοπικού τους δικτύου, είναι κατά πάσα πιθανότητα η καλύτερη πρόταση για το κόστος της αυτόν τον καιρό. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ